Raportti: Ilveksen huima pisteputki jatkuu

Ilves on pitänyt maalinsa puhtaana kaikissa neljässä liigaottelussaan ja johtaa sarjaa. Perjantai-iltana jalkoihin jäi FC Lahti lukemin 1-0, kun Lauri Ala-Myllymäki onnistui jälleen maalinteossa.

Ensimmäinen jakso:

Kotijoukkue otti pallokontrollin ensiminuuteilla. Ilvestä aiemmin edustaneet toppari Jani Tanska ja laituri Teemu Penninkangas saivat olla tarkkoina Lahden miehistössä, joka joutui vetäytymään syvälle omalle kenttäpuoliskolle.

Kuhnureiden kone käynnistyi kuitenkin nopeasti. Kuten aiemminkin tällä kaudella, lahtelaiset panostivat erikoistilanteisiin. Ilves-puolustus pakotettiin hätäisiin purkupalloihin, joiden epäonnistuminen lisäsi painetta. Kertaalleen maalivahti Mika Hilanderkin joutui venymään parhaimpaansa, kun Gael Etock tavoitteli ylänurkkaa terävällä laukauksella.

Avausjakson loppua kohden Ilves pystyi luomaan vetopaikkoja, mutta tarkkuudessa ja ajoituksessa oli parannettavaa. Lopulta Lauri Ala-Myllymäki osui maalipuiden väliin, kun puoli tuntia oli pelattuna. Kymppipaitaa kantava ”Lämmi” pyssytti kaukovedon, joka otti onnekkaan kimmokkeen puolustaja Mikko Viitikon jalasta ja painui alakulmaan.

Juuri ennen taukovihellystä tupsukorvilla oli useampikin paikka tuplata maaliluvut. Yusif, kahdesti Jair ja vielä uudelleen Ala-Myllymäki saivat tykittää sielunsa kyllyydestä, mutta aina vain jostain löytyi lahtelaispelaajia vetojen tielle.

Toinen jakso:

Joukkueet palasivat pukukopista ja jatkoivat täsmälleen siitä mihin jäivät. Tupsukorvat vyöryttivät hyökkäyksiä kuin liukuhihnalta. Useampi peluri kävi koettamassa onneaan maalintekosektorilla, mutta mustapaitainen muuri blokkasi laukaukset. Paras paikka avautui Emile Paul Tendengille, mutta tyhjän maalin edessä vasemman jalan volley-veto karkasi räikeästi yli.

Toimettomaksi eivät jääneet vierasjoukkueenkaan yläalueen pelurit. Terävät vastaiskut puhkoivat Ilveksen keskikentän linjat, mutta alimpien pelaajien onnistui lopulta katkaista hyökkäyksiltä siivet. Viihdyttävä peli aaltoili päädystä päätyyn.

Tasoitusta hakeneen Lahden ainoa ase loppua kohden oli hakea pitkillä avauksilla hyökkääjäkolossi Erik Törnrosin päätä. Topparikaksikko Baba Mensahin ja Diogo Tomásin puristuksessa se oli helpommin sanottu kuin tehty.

Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä enää vartti, aukesi lahtelaisille oiva tilaisuus tulla matsiin vielä mukaan. Yläalueen vapaapotkussa vanhat tutut Penninkangas ja Tanska olivat pahanteossa, mutta Hilanderin johdolla vedot vitosen alueelta saatiin pelastettua viime tingassa.

Loppujen lopuksi kotijoukkue ansaitsi voittonsa ja paikkoja oli viimeisille sekunneille asti tuplata johto 2-0:aan. Laukaukset menivät 20-9 keltapaitojen eduksi. Kolmen lisäpisteen myötä tappioton Ilves on nyt sarjataulukon ykkösenä.

Koutsin kommentit:

Päävalmentaja Jarkko Wiss ei allekirjoita, että peli olisi ollut heti Ilveksen vietävissä.

– Aloitettiin hieman huonosti ja hitailla jaloilla. Lahti oli mielestäni parempi ensimmäiset 20-25 minuuttia. Sen jälkeen saimme konetta ja jalkaa liikkeelle pelaten hyvää futista, Wiss kertoo.

– Maali tuli hieman onnekkaasti, mutta kuitenkin juuri sellaisesta tilanteesta, mistä olemme puhuneet, että tilat löytyvät. Kun uskaltaa ampua ja vähän liukas kenttä, niin se joskus menee sisään.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä värikkäämmiksi tapahtumat muuttuivat. Ottelun maalimäärä olisi voinut päättyä vaikka tennislukemiinkin.

– Toinen jakso rupesi menemään hieman Havaiji-palloksi, kuten kollega (FC Lahden päävalmentaja Sami Ristilä) sitä kuvasi. Kyllähän se sellaista oli, mutta en itsekään halunnut tavallaan viheltää peliä poikki vaihtamalla muotoa puolustusvoittoisemmaksi.

Tatu Miettusella kramppasi reisi ja toppareita ei olisikaan enää ollut tarpeeksi. Luotimme siihen, että saamme pitkät pallot lähtemään niin syvältä, että meidän isot pojat hakevat ne. Meillä oli kyllä juoksuvoimaa tappaa peli.

Ilves on pitänyt maalinsa puhtaana 360 liigaminuuttia ja lisäajat vielä päälle. Valmiiksi ojennettuna se ei ole tullut, vaikka tuuriakin tarvitaan.

– Lopussa Lahdella oli hyvä paikka päästä tasoihin, josta selvisimme säikähdyksellä. Hieno voitto joka tapauksessa. Työteliäs ja voitontahtoinen porukka minulla on, Wiss kiittelee.

Lauri Ala-Myllymäki oli jälleen tehokkaana

Ilves vs. FC Lahti 1 – 0 (1 – 0)

31min Ala-Myllymäki 1-0

Yleisömäärä: 5135

Kokoonpano:

1 Hilander Mika
4 Aspegren Felipe
60 Addy David
16 Miettunen Tatu -> 72min 3 Tomas Diogo
13 Mensah Baba
30 Yusif ->80min 17 Tarvonen Aleksi
25 Tendeng Emile Paul
14 Siira Tuure
5 Jair
26 Fofana Tiemoko -> 79min 18 Raittinen Eemeli
10 Ala-Myllymäki Lauri


21 Laine Janne-Pekka
29 Haarala Santeri
22 Kazi Tariq
12 Luukkanen Johannes

Lue myös