Raportti: Ilves nappasi sarjakärjen paikan FC InteriltäLähtökohta illan otteluun maalitilastojen perusteella oli se, että FC Interillä on Veikkausliigan tehokkain hyökkäys ja Ilveksellä paras puolustus. Vastavoimat kävivät kovaa kamppailua ja maaleja todenteolla nähtiinkin.

Ensimmäinen puoliaika

Keltavihreät saivat otteluun salamalähdön. Pelikello ei ollut ehtinyt kulkea edes täydelle kymmenykselle, kun tilanne oli jo 0-2.

Avausmaali syntyi 6. minuutilla. Oikeaksi puolustajaksi avaukseen noussut Felipe Aspegren antoi korkean pystysyötön 19-vuotiaalle Tiemoko Fofanalle, joka pudotti pallon Lauri Ala-Myllymäelle. Hyvän seinäsyötön avulla tilaa saanut Fofana paukautti kovan kudin lähestulkoon maalivahti Aati Marttisen läpi ja siirsi joukkueensa 1-0-johtoon.

Hetkeä myöhemmin tupsukorvien tekemä paineistus johti kulmapotkuun. Matias Ojala antoi kaaripallon taka-alueelle, jossa Tatu Miettunen nousi runsaslukuisen miesvartioinninkin keskeltä korkeimmalle. Toppari puski kauden avausmaalinsa.

Kahden maalin takaa-ajoasemassa kotijoukkue ei jäänyt toimettomaksi. Laitojen kautta vyörytettiin keskityksiä, joihin maaliahne hyökkääjäkolmikko Timo Furuholm, Mika Ojala ja Filip Valencic hakeutui kärkkäästi.

19. minuutilla Furuholm viimeisteli kauden viidennen liigamaalinsa. Niko Markkula antoi nappikeskityksen maalin edustalle. Paitsion rajamailta esiin astunut Furuholm liippasi päällään pallon ohi hölmistyneen Mika Hilanderin.

Ilves jatkoi aggressiivista prässiään korkealta. Sinimustille ei annettu tilaa rakentaa lyhytsyöttöpeliin perustuvia kuvioitaan. Samalla kärkikaksikko Fofana ja Ilari Mettälä sahasi useaan otteeseen Inter-linjat puhki ja järjesteli toisilleen hyviä vetopaikkoja.

Vastoin pelitapahtumien kulkua Inter kuitenkin nousi tasoihin reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Kulmalipulta etutolpalle pelattu pallo kimposi maata pitkin takaviistoon. Vastikään U21-maajoukkueeseen noussut laituri Niilo Mäenpää oli ensimmäisenä paikalla ja hän kiskaisi vastapalloon ottelun neljännen maalin.

Toinen puoliaika

Vauhti ei hiipunut tauonkaan jälkeen. Härkämäinen kymppipaikan pelaaja Valencic punnersi kohti Ilves-maalia ja vapautti Mika Ojalan lähes vitosen alueelle. Hilander ja toppari Baba Mensah kuitenkin selvittivät tilanteen syöksymällä laukauksen tielle.

Veritas-stadionin samettinen nurmi mahdollisti nopean pelitempon. Toisessa päädyssä tupsukorvat pääsivät useaan otteeseen rangaistusalueen sisään, mutta viimeiset kosketukset jättivät parantamisen varaa.

Tunnin pelin jälkeen Jose Riveiron suojatit ottivat pallonhallinnan selvemmin itselleen. Ilves-luotsi Jarkko Wiss luotti nopeisiin vastaiskuihin, joten siinä mielessä ottelun loppu oli molemmille joukkueille tyypillisintä peliään.

Kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä alkoi pulssi jälleen kohota. Aluksi Mikko Kuningas laukaisi rangaistusalueen rajalta pallon Ilves-maalin pystypuuhun. Peli oli vedenjakajalla.

Hetkeä myöhemmin brassitaituri Jair eteni vauhdikkaasti pallon kanssa ja syötti Mettälän vetopaikkaan. Väsyneen oloiset turkulaiset selvittivät ensimmäisen tilanteen, mutta toinen oli liikaa. Kissapeto taisteli pallon takaisin itselleen ja Mettälä tuikkasi arvokkaan 3-2-johto-osuman ohi Marttisen.

Hurjan karusellin mukaisesti vielä aivan viimeisille minuuteille mahtui läheltä piti -paikkoja. Interin paikallisvastustaja TPS:ssä vuosina 2015-17 mainetta niittänyt Mettälä laukoi kimmokkeen kautta pallon tolppaan.

Vaihdosta sisään tulleella Elias Mastokankaalla oli paikka ottaa sankarinviitta kotiyleisön edesssä viimeisillä sekunneilla. Hän pääsi jo lähes kasvokkain Hilanderin kanssa, mutta armottoman spurtin puolesta kentästä asti rehkinyt Miettunen liukui vedon tielle. Pallo kolahti yläriman kautta yli maalin ja tamperelaiset pääsivät henkäisemään helpotuksesta.

Voitolla Ilves nousee sarjakärkeen ohi Interin ja Hongan. Seuraava ottelu on Suomen Cupin finaali IFK Mariehamnin vieraana 15.6. klo 16.00.

Koutsin kommentit

Pelitapahtumia ei puuttunut ja se oli ennemminkin hyvien hyökkäyssuoritusten, kuin huonojen puolustusratkaisujen ansiota. Päävalmentaja Jarkko Wiss antoi tunnustusta molemmille osapuolille.

– Kyseessä oli vauhdikas ja hyvätasoinen Veikkausliiga-kamppailu. Vaikka teimme ja päästimme kaksi maalia avausjaksolla, niin ei niistä voi oikein ketään moittiakaan. Ne olivat hyvin tehtyjä kaikki, Wiss kuvailee.

– Vaihdoimme pelisysteemiämme molempiin suuntiin. Alku oli etsikkoaikaamme ja saimme ehkä yllätettyäkin Interin. He joutuivat tekemään paljon töitä ja juoksemaan pitkiä matkoja.

Ilveksen korkea prässi tyrehdytti Interin pelinrakentelua. Kahden maalin johtoasema ehti kuitenkin sulaa alta.

– Koetimme tauolla kopissa painottaa, että ei tässä pidä masentua. Tiesimme mitä odottaa, Inter on laadukas jengi, mutta pystymme myös itse luomaan maalipaikkoja.

– Samalla ajatus oli tehdä ratkaiseva yksi maali, hellittää prässiä ja ottaa voitto kotiin. Niin kävikin, vaikka viime tinkaan se jäi ja lopussa riitti jännitystä.

Wiss on kierrättänyt pelaavaa kokoonpanoa melko rankalla kädellä. Pelaajien jaksaminen olisi muuten liian suurella koetuksella.

– Voin olla todella ylpeä joukkueesta. Rankka ja kuluttava toukokuu on alla, mutta pelaajat antoivat ensiluokkaisen esityksen. Kovia taklauksia ja viimeistely sujui. Nyt voidaan syödä ansaitut siivet ja lähteä pienelle lomalle maajoukkuetauon ajaksi, Wiss myhäilee matkalla kohti Tamperetta.

Näin lähtee voittomaali Mettälän jalasta. Tenhon viikate on myöhässä.

FC Inter vs. Ilves 2 – 3 (2 – 2)

6min Fofana 0-1
10min Miettunen 0-2
19min Furuholm 1-2
34min Mäenpää 2-2
82min Mettälä 2-3

Äänestä ottelun parasta pelaaja Ilves-appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika
60 Addy David
16 Miettunen Tatu
13 Mensah Baba
4 Aspegren Felipe
9 Mettälä Ilari
6 Ojala Matias <- 73min
10 Ala-Myllymäki Lauri
5 Jair
30 Yusif <- 80min
26 Fofana Tiemoko <- 62min

14 Siira Tuure -> 80min
17 Tarvonen Aleksi
25 Tendeng Emile Paul -> 62min
8 Järvinen Iiro -> 73min
22 Kazi Tariq
3 Tomas Diogo
12 Luukkanen Johannes

Lue myös