Raportti: Ilveksen voittoputki katkesi Lahdessa

Neljä viimeisintä liigaotteluaan voittanut Ilves joutui pettymään sunnuntai-illan vierasreissullaan. Tupsukorvat hallitsivat palloa, mutta FC Lahden onnistui tehdä tärkeä avausmaali. Johtoasemassa ”Kuhnurit” hidastivat peliä ja vetäytyivät syvälle omalle alueelleen blokkiin, joka ei vain ollut tänään murrettavissa. Laukaukset menivät 14-2 Ilveksen eduksi, mutta sekään ei riittänyt.

Ensimmäinen puoliaika

Ilves rakensi ottelun alussa muutamia hyviä aihioita passiivisesti pelanneen kotijoukkueen rangaistusalueelle. Etenkin Lauri Ala-Myllymäellä oli lusikkansa useassa sopassa mukana, kun vetopaikkoja luotiin kohti Patrick Rakovksyn vartioimaa maalia.

Jalkapallo on kuitenkin maalintekokilpailu, ja siinä lahtelaiset olivat tänään parempia. 22. minuutilla pari huolimatonta suoritusta puolustuspäässä johtivat mustapaitojen rynnistämiseen maalialueelle. Jerónimo Amione syötti keskustaan Pyry Lampiselle, joka sai sutia pallon alakulmaan keltapaitojen keskeltä. 1-0-maali oli 17-vuotiaan Lampisen liigauran ensimmäinen.

Takaiskumaalin jälkeen painopiste kääntyi entisestään Ilveksen hallinnaksi. Päävalmentaja Sami Ristilän pelisuunnitelmaan kuului, että hänen suojattinsa vetäytyivät syvälle omalle alueelle. Ilves pyöritti palloa ja sai hyökkäyksistään peräti kuusi kulmapotkua. Korkeat keskitykset osuivat kuitenkin järjestään ulottuvan keskuspuolustaja Jani Tanskan päähän.

35. minuutilla Lahti pääsi jälleen kuin varkain maalintekosektorille vastahyökkäyksestä. Meksikolaishyökkääjä Amione joutui pettymään, kun uhrautuvasti pelanneet Felipe Aspegren ja Tatu Miettunen pelastivat tilanteen viime tingassa. Hetkeä myöhemmin toisessa päädyssä Tiemoko Fofana tarjoili avopaikan Jairille, mutta brassitaiturin laukaus epäonnistui hänelle harvinaisen räikeästi.

Toinen puoliaika

Ottelun vauhti ei varsinaisesti lähtenyt uusiin sfääreihin tauon jälkeenkään. Lahti ei haikaillut toisen maalin perään, vaan hidasti peliä sekä pyrki ohjaamaan palloa laidoille ja kulmiin.

Päävalmentaja Jarkko Wiss reagoi tekemällä kaikki kolme vaihtoa jo noin tunnin pelin sisään. Huomion kiinnitti sähäkkä 17-vuotias Naatan Skyttä, joka pääsi tositoimiin koko puoliajan mitalta. Keltavihreisiin vastikään palannut Eero Tamminen osoitti myös nälkää vasemmalla laidallaan.

Loppua kohden kissapedon tuska kasvoi entisestään. Rangaistusalue oli kirjamellisesti mustanaan lahtelaisia. 400 liigaottelun rajan juuri rikkonut kapteeni Mikko Hauhia johti puolustusta kokemuksella ja maltilla. Kaukolaukaukset karkasivat yli ja ohi, lähempää pallot blokattiin lähes kaikilla sallituilla ruumiinosilla.

Lisäajalla Rakovsky venytti paraatipelastuksen Miettusen puskuyritykseen. Pallo pyöri useaan otteeseen vitosen alueella, jonne jopa Ilves-vahti Mika Hilander nousi häärimään erikoistilanteissa. Viimeisillä sekunneilla Tammisella oli mahdollisuus nousta sankariksi ja iskeä irtopallo verkkoon, mutta peliväline karkasi kauas yleisurheiluradoille. Kuvaavaa on, että Ilveksen 14 laukauksesta vain viisi suuntautui maalia kohden.

Ilves on edellisen kerran voittanut Lahdessa pelatun liigaottelun vuonna 1991. Historian taakkaa oli havaittavissa tänäänkin. Voitolla FC Lahti nousi yhdeksänneltä sijalta kahdeksanneksi. Tappiosta huolimatta Ilves pysyy sarjakärjessä pisteen erolla FC Honkaan.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Wiss kuvailee ensimmäisten hetkien määrittäneen koko ottelun kuvan, kun Lahti pääsi jäädyttämään peliä johtoasemassa.

Tulos oli osaltaan aivan itse aiheutettu. Olimme lepsuja alussa ja hävisimme kaksinkamppailut. Tarvittava terävyys puuttui ja sitten oltiin takaa-ajajina. Ensimmäisen maalin merkitys on aivan valtava, Wiss painottaa.

Pelin kuva muuttui heti vaikeaksi. Koetimme monilla eri tavoilla päästä eteenpäin. Haimme erilaisia pelaajatyyppejä ja vaihdoimme alueita, mutta he puolustivat kurinalaisesti. Tarvittava venyminen puuttui läpi illan.

Ehjä harjoitusviikko ei antanut merkkejä siitä, että tänään olisi pelivireessä ongelmia. Lahden onnistui silti hidastaa tupsukorvat lähtökuoppiinsa.

Väsymyksestä ei pitäisi olla kenenkään kohdalla kiinni. Treeneissä on ollut hyvä vauhti ja olemme seuranneet rasitusta tarkasti. Syke oli eilen valmistavissakin harjoituksissa hyvä. Nyt pitää vain niellä tämä tappio ja suunnata katseet uuteen viikkoon ja lähestyvään HJK-peliin, Wiss päättää.

Harvoin näkee maalivahteja pelitilanteessa vierekkäin, mutta tänään sekin oli mahdollista.

FC Lahti vs. Ilves 1 – 0 (1 – 0)

22min Lampinen 1-0

Äänestä ottelun parasta pelaaja Ilves-appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika
6 Ojala Matias <- 64min
16 Miettunen Tatu
13 Mensah Baba
4 Aspegren Felipe
25 Tendeng Emile Paul
14 Siira Tuure <- 58min
10 Ala-Myllymäki Lauri
5 Jair
8 Järvinen Iiro
26 Fofana Tiemoko <- 46min

18 Raittinen Eemeli
20 Tamminen Eero -> 64min
23 Skyttä Naatan -> 46min
30 Moussa Yusif -> 58min
15 Almen Mikael
3 Tomas Diogo
12 Luukkanen Johannes

Lue myös