Raportti: Ilves kiri tasoihin ja lähes voittoonkin

Ilves ja HJK kohtasivat helteisellä Tammelan stadionilla, joka myytiin täyteen jo useita tunteja ennen alkuvihellystä. Ottelu oli odotetun tasainen ja draamaa riitti viimeisille sekunneille asti. Riku Riski aloitti maalinteon ja tehopakkaus Lauri Ala-Myllymäki tasoitti pilkulta.

Ensimmäinen puoliaika

Ennen tätä koitosta Ilves ja HJK olivat kohdanneet kaudesta 2015 alkaen liigassa 13 kertaa. Ilves on voittanut kahdesti, tasan on pelattu kolmesti, ja loput kahdeksan ottelua on voittanut Klubi. Vierasjoukkue oli jälleen kiinni kolmessa pisteessä, mutta kissapeto ei hevillä luovuttanut.

HJK saapui hallitsevan mestarin elkein viheriölle. Kova tempo ottelun ensiminuuteista lähtien piti tupsukorvat ja täysimääräiset 5050 katsojaa varpaisillaan.

Ensimmäisen ottelunsa helsinkiläisten riveissä pelannut keskikenttäpelaaja William Parra sai koettaa onneaan suoraan pomppivaan vastapalloon rangaistualueen sisällä, mutta kolumbialaisen kuti sujahti ohi maalin.

Mitä pidemmälle avausjakso eteni, sitä paremmin kotijoukkue pääsi peliin kiinni. Klubia ei enää päästetty puolustusmuodon sisäpuolelle rangaistusalueelle.

Keltavihreät loivat muutaman ansiokkaan maalipaikan, joissa etenkin Iiro Järvinen oli näkyvässä roolissa. Seinäsyöttöjen kombinaatiot hyökkäysalueella loivat tilaa edetä boksiin asti.

Hetkeksi Emile Paul Tendeng pääsi Lauri Ala-Myllymäen syötöstä pelivälineen kanssa jo vitosen alueelle. Maalivahti Maksim Rudakovin oikea-aikainen vastaan syöksyminen kuitenkin pysäytti tilanteen.

Viimeisellä minuutilla yleisö kohahti jälleen. David Addy chippasi pallon Järviselle, joka pudotti sen keskikentän kollegalleen Yusif Moussalle. Ghanalaisen hyvännäköinen laukaus suuntautui yläkulmaa kohden, kunnes viime hetkellä Rudakov venytti sormenpäänsä tielle.

Toinen puoliaika

HJK ei esittänyt toisen jakson alussa mitään erikoisuuksia, mutta alati vaarallinen joukkue livahti kuin varkain 1-0-johtoasemaan ennen täyttä tuntia. Hallitsevaa mestaria vastaan pienikin nukahdus kostautuu.

55. minuutilla Rudakov lähetti pitkän avauksen syvälle Ilves-alueelle. Kookas hyökkääjä Akseli Pelvas voitti ykköspallon ja vapautti hyvällä syötöllä Riku Riskin juoksuun. Riski ei aikaillut, vaan upotti vauhdikkaasti maannuoliaisen keskeltä sisään.

Lämpö alkoi nousta niin kentällä kuin katsomossa. Sinipaitaiset käyttivät jokaisen tilanteen hyödyksi rikkomalla ja hidastamalla peliä. Ilves käytti kaikki vaihtonsa hyökkäysvoiman lisäämiseen ja pisti kaasun pohjaan.

80. minuutilta eteenpäin tilanteet vyöryivät päästä päähän. Kentälle juuri sisään astunut Tiemoko Fofana haki ovelaa ratkaisua päätyviivan tuntumasta. Pallo leijui ylärimaa nuollen yli Rudakovin, muttei maaliin asti.

Hetkeä myöhemmin armoton maalinedustahässäkkä sai kaikki osapuolet haukkomaan henkeään. Pallo pomppi Rudakovin ympärillä ja käväisi jo maaliviivallakin. Lopulta Diogo Tomás ja Emile Paul Tendeng sutivat tyhjää, kun puolustus selvitti tilanteen.

Keltavihreät hakivat tasoitusta suurella riskillä. Helsinkiläiset pääsivät kertaalleen juoksemaan tyhjään tilaan 2 vs. 1 -hyökkäyksessä. Tällä kertaa maalivahti Mika Hilander ei ollut yllätettävissä, vaan hän liukui upeasti Evans Mensahin vedon tielle.

Draaman kaari huipentui tamperelaisittain onnellisesti. Hilander lähetti pitkän vapaapotkun omalta kenttäpuoliskolta hyökkäyspäätyyn. Sentteriksi noussut Tomás oli karkaamassa kasvokkain Rudakovin kanssa, kunnes Klubin tuore hyökkääjähankinta Tim Väyrynen pysäytti etenemisen.

Pallo vietiin pilkulle ja rangaistuslaukausta asettui itseoikeutetusti ampumaan Lauri Ala-Myllymäki. Viileä sijoitus oikeaan alakulmaan räjäytti Tammelaan riemuun. Toisella lisäminuutilla syntynyt osuma oli ”Lämmille” jo kauden yhdeksäs ja seitsemäs viimeiseen viiteen peliin.

Tasoituksen huumassa kissapeto jahtasi raivokkaasti vielä voittomaaliakin, mutta väkivahvoja otteita esittänyt venäläisvahti Maksim Rudakov toimi viimeisenä lukkona. Maalia kohden suunnatut laukaukset menivät lopulta 14-6 kotijoukkueen eduksi.

Pistejaon myötä Ilves vankisti asemiaan sarjataulukon piikkipaikalla.

Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss kiitteli suojattiensa otteita ensimmäisen puoliajan osalta.

Viime pelissä Lahdessa olimme tehottomia, mutta uskalsimme pelata palloa. Hyvä rohkeus syöttämisessä jatkui ja hieman paremmalla havainnoimisella sekä kääntymisellä olisimme voineet puhkoa HJK:n linjoja vielä enemmän, Wiss kertaa.

Vastassa oli kyllä laadukas joukkue, kuten näimme toisella puoliajalla. Yksi pieni nukahdus alakerrassa ja heti on 0-1-lukemat taululla. Sen jälkeen peli oli vaikeaa, mutta vaihtopelaajat tulivat sisään todella hyvin.

Lopussa yhteinen hurmos yltyi ja täysi tupa sai mitä tilanteisiin nähden oli ansaittavissakin.

Saimme onneksi tunnetilan ylös. Kun jahtaa ylämäkeen noin hyvää joukkuetta kiinni, niin fiilis pitää nostattaa. Se on toki aina vähän kiikun kaakun, että menevätkö tunteet yli vai ei. Joka tapauksessa kaksinkamppailut paranivat ja saimme hässäkän kautta ansaitun tasoituksen, Wiss niputtaa ottelun.

Rudakov esti tällä kertaa Ilari Mettälän yritykset

Ilves vs. HJK 1 – 1 (0 – 0)

55 min Riski 0-1
90+2 min Ala-Myllymäki 1-1

Yleisömäärä: 5050

IS-tähdet:
*** Ala-Myllymäki
** Riski
* Aspegren

Äänestä omasta mielestäsi ottelun parasta pelaaja Ilves-appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika
13 Mensah Baba
16 Miettunen Tatu
4 Aspegren Felipe
60 Addy David
10 Ala-Myllymäki Lauri
20 Tamminen Eero <- 56min
25 Tendeng Emile Paul
30 Moussa Yusif <- 75min
5 Jair
8 Järvinen Iiro <- 79min

26 Fofana Tiemoko -> 79min
9 Mettälä Ilari -> 56min
14 Siira Tuure
23 Skyttä Naatan
6 Ojala Matias
3 Tomas Diogo -> 75min
12 Luukkanen Johannes

Lue myös