Raportti: Ilves helpottavaan kotivoittoon Lahden kustannuksella
Ilves vieraili Lahdessa pari viikkoa sitten ja tuomisina oli nolla pistettä. Nyt oli ”Mustien kuhnureiden” vuoro tulla Tampereelle ja asetelma kääntyi päinvastaiseksi. Ottelu Ratinassa päättyi Ilveksen 3–1-voittoon. Isäntien maaleista vastasivat Lauri Ala-Myllymäki, Ilari Mettälä ja Mikael Almen. Samalla nähtiin myös kaksi uutta Ilves-debytanttia.Ensimmäinen jakso

Ilveksen perisyntejä tällä kaudella ovat olleet kurittomuus otteluiden alussa ja hyökkäysaihioiden hukkaaminen. Nyt tupsukorvat kuitenkin ottivat ohjakset samantien itselleen. Ottelu ehti vanheta vain kaksi minuuttia, kun Lauri Ala-Myllymäki puski avausmaalin vastustamattomasti etuyläkulmaan. Komean keskityksen tarjoili oikealta laidalta ylös viillettänyt ja juoksuvoimainen Jair.

Takaa-ajoasemaan joutuneet mustapaidat olivat hetken aikaa hätää kärsimässä. Ilves vyörytti jatkuvasti hyökkäyksiään, eivätkä vierailijat puolestaan päässeet etenemään rangaistusalueelle asti. Vartin pelin jälkeen kissapeto oli lähellä tuplata johtonsa, kun hyvän pallonriiston jälkeen Ilari Mettälä pinkoi yläalueelle ja täräytti kovan kudin ylälulmaa kohti. Pallo kuitenkin viuhui niukasti poikkipuun yli.

Jakson loppua kohden tempo laski. Kumpikin osapuoli kyttäili ja etsi tilaisuuksia edetä selusta turvattuna. Ilveksen keskikenttälinja oli valmis pistämään kroppaansa likoon. Avauskokoonpanoon palanneet Joona Veteli ja Ilari Mettälä olivat aiemmista loukkaantumisista huolimatta terävällä askeleella liikkeellä.

Ilves piti peliä hallussaan 45 minuuttia, mutta juuri ennen taukovihellystä kotijoukkueen niskaan kaadettiin sangollinen vettä. Kovat taklaukset puolustusalueella kostautuivat ja Lahti sai sivuvapaapotkun yläalueella. Kova matala keskitys tavoitti etualueelta Timi Lahden, joka rimpuili irti Mikael Almenin vartioinnista. Pieni nikkaus ohi Mika Hilanderin toi lahtelaisille tärkeän ”pukukoppimaalin” ja 1–1-tasoituksen.


Toinen jakso

Jakson alussa Ilves koki turhauttavan tilanteen. Lauri Ala-Myllymäki antoi nappikeskityksen boksiin, jossa Tatu Miettunen odotteli vapaana. Topparin pusku kuitenkin epäonnistui ja pallo leijaili yli maalin. Kaiken lisäksi samassa tilanteessa Lahden ranskalaispuolustaja Jean-Christophe Coubronne pukkasi päällään tahallaan Ilves-toppari Diogo Tomásia kasvoihin. Törkeä temppu jäi tuomaristolta huomaamatta.

Lohtua oli kotiyleisölle kuitenkin tulossa pian. 56. minuutilla kissapeto juoksi jälleen oikeaa kaistaa pitkin hyökkäykseen. Ilves-konkari Felipe Aspegren keskitti matalana keskustaan ja aina vaarallinen Ilari Mettälä täräytti suoraan syötöstä hyvän kudin alakulmaan. Arvokas 2–1-maali oli Mettälälle kauden kolmas.

Ilves hallitsi pelitapahtumia ja maali suorastaan roikkui ilmassa. Mettälä puski pallon ristikkoon Jairin keskityksestä ja myös Naatan Skyttä hakeutui aktiivisesti vetosektorille. Kaksinkamppailut kovenivat ja peli oli vedenjakajalla.

75. minuutilla lahtelaisilla keitti yli. Vapaapotkua maalin edustalla odottanut voimahyökkääjä Dimitry Imbongo turhautui Diogo Tomásin turhan pieneen turvaväliin ja päätti täräyttää kilpakumppaniaan nyrkillä päähän. Torikokous oli valmis ja Imbongolle näytettiin suoraa punaista korttia.

Muutama minuutti myöhemmin lyötiin lahtelaisten arkkuun lopullinen naula. Joona Veteli kävi hakemassa irtopallon yläalueella ja antoi mainion keskityksen vitosen alueen tuntumaan. Ylös noussut Mikael Almen iski kauden toisen osumansa puskemalla pallon maalivahti Patrick Rakovskyn käsien läpi keskeltä sisään.

3–1-maalin jälkeen molemmilla joukkueilla oli vielä puolittaisia maalipaikkoja, mutta voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Tamperelaiset nousivat Kuhnureiden ohi sarjataulukossa kuudenneksi.Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss oli tyytyväinen joukkueensa tasonnostoon ja selvään kotivoittoon.

– Uhrautuva ja kurinalainen esitys. Pelaajat laittoivat itsensä likoon, etenkin topparimme olivat erinomaisia. Kun tekee puolustamisen hyvin, niin yleensä silloin pallolliseen peliinkin alkaa löytymään tilaa, Wiss kiittelee.

– Olemme ymmärtäneet sen, että tämä on tiukka sarja. Pisteitä ei saa vain luulemalla olevansa jotain, vaan kentällä pitää tehdä kova työ. Onnistumisia on kaivattu ja tänään saatiin palkinto. Etenkin toinen maalimme oli komeaa katseltavaa ja se tuli suoraan treenikentältä.

Positiivista oli myös se, että tänään vältyttiin uusilta loukkaantumisilta. Samalla saatiin debytantteja kehiin.

– Loukkaantuneista ei ole todennäköisesti tulossa ketään takaisin ainakaan viikkoon. Tämän illan ryhmä on aika pitkälti se, joka meillä on jalkeilla. Ilves/2:sta saadaan tarvittaessa apuja. Miska Rautiola olisi tänään ollut kokoonpanossa, jos Doni Arifin pelilupa ei olisi mennyt ajoissa läpi.

Joukkueen tuore hankinta Doni Arifi teki liigadebyyttinsä 84. minuutilla. 18-vuotias Arifi on FC Hongan kasvatti ja vakiokasvo poikamaajoukkueissa.

– Emme ole olleet kovin aktiivisia muiden seurojen nuorten pelaajien kartoittamisessa, koska meiltä löytyy hyviä omiakin kasvatteja. Kiinnostuksemme kuitenkin heräsi Arifin ollessa saatavilla. Olen seurannut hänen uraansa hyvin nuoresta. Potentiaalia löytyy ja tänäänkin hän oli hyvä, vaikka ei ole vetänyt joukkuetreenejä kahteen kuukauteen, Wiss kertoo.

– Hän on pikkaisen erityylinen, mitä löytyy omasta pakasta. Hyvänkokoinen kahden suunnan keskikenttäpelaaja. Loistava vasen jalka, jolla antaa linjoja puhkovia tarkkoja syöttöjä. Pohjapelaajan on hyvä pystyä antamaan isoakin palloa. Samalla saadaan riistämiseen terävyyttä, toki fysiikkaa pitää vielä kehittää lisää.

Lisäksi vuonna 2002 syntynyt Oiva Jukkola nousi reserveistä liigaotteluun mukaan.

–  Oiva on kasvanut paljon viime vuosina. Loistava duunari, monipuolinen pelaaja. Hieno palkinto hänelle nousta mukaan edustukseen. En usko, että tämä on viimeinen kerta, kun kuulemme hänestä. Näytönpaikkoja tulee vielä ja moni pelaaja voi ottaa isoja kehitysaskeleita täysi-ikäisenäkin, Wiss pohtii.kuva: Jimi Soinila

22.8. Ilves vs. FC Lahti  3 – 1 (1 – 1)


2′ Ala-Myllymäki 1–0
45+2′ Lahti 1–1
56′ Mettälä 2–1
80′ Almen 3–1

Yleisömäärä:
1411

Kokoonpano:

1 Hilander Mika (mv)
3 Tomas Diogo
4 Aspegren Felipe
5 Jair <- 84′
7 Veteli Joona <- 84′
9 Mettälä Ilari <- 90′
10 Ala-Myllymäki Lauri
15 Almen Mikael
16 Miettunen Tatu
20 Tamminen Eero <- 77′
23 Skyttä Naatan <- 90′

6 Arifi Doni -> 84′
14 Siira Tuure -> 84′
18 Raittinen Eemeli
19 Mömmö Eetu -> 90′
22 Jukkola Oiva -> 90′
28 Mäntynen Tuure -> 77′
32 Riikonen Matias (mv)

Lue myös