Raportti: Ilves taisteli, mutta HJK nappasi niukan kotivoiton

Helsingissä Töölön stadionilla Ilves ja HJK ottivat toisistaan mittaa. Kissapeto pisti hyvin kampoihin ja puolusti matalalla, mutta lopulta Klubi osoitti ylivoimansa runnomalla väkisin voitto-osuman taululle. Nollasta pisteestä huolimatta Ilves sai hyviä onnistumisia ja riveihinsä kolme uutta liigadebytanttia.

 

Avausjakso

Tiiviissä vierasotteluiden ryppäässä Ilves pyöritti palettiaan uusiksi. Kokoonpanossa HJK:ta vastaan oli vain kolme ulkomaalaisvahvistusta, ja penkille nousi kotimaisista junioripelaajista vuonna 2003 syntyneet Noel Hasa ja Linus Rönnberg.

Peli ehti vanheta vain seitsemän minuuttia, kun Filip Valencic näytti osaamistaan. David Browne keskitti vasemmalta ja Valencic lähetti haltuunoton jälkeen vihaisen vasemman jalan kudin yläkulmaan. 1–0-osuma oli 29-vuotiaan voimahyökkääjän yhdeksäs maali, jonka hän on merkkauttanut tililleen Ilvestä vastaan Veikkausliigassa.

35. minuutilla tamperelaiset saivat tasoituksen ja aihetta juhlaan. Eric Oteng teki sähäkän ohituksen ja jätti Riku Riskin tylysti taakseen ihmettelemään. Keskitys leijaili vasemmalta vitosen alueen tuntumaan, jossa ei ollut keltavihreitä erityisen lähellä, mutta aussipuolustaja Dylan Murnanen huolimaton katko päätyi suoraan omaan maaliin.

Pari minuuttia myöhemmin pallo kävi vierasjoukkueen tolpassa, kun Valencic rynnisti röyhkeästi maalille ja koetti ujuttaa pelivälinettä etukulmasta sisään. Irtopallo jäi maaliviivalle elämään ja siihen ehti Ilveksen onneksi maalivahti Rasmus Leislahti ensimmäisenä kiinni.

 

Toinen jakso

Tauolta palatessa vierasjoukkue oli lähellä johto-osumaa. Vaparispesialisti Joona Veteli ampui 20 metristä napakan kudin kohti yläkulmaa, mutta avaukseen noussut HJK-kassari Jakob Tånnander venytti kätensä yläriman tuntumaan ajoissa.

Seuraavaksi oli Matti Peltolan vuoro kiikuttaa pallo hyökkäysalueelle. Hyvä tarjoilu lähetti Riku Riskin kasvokkain Leislahden kanssa. Laukaisu kuitenkin kilpistyi poikkipuuhun ja kimposi siitä maaliviivan kautta takaisin kentälle ja lopulta väljemmille vesille.

Ilves taisteli uhrautuvasti, mutta 68. minuutilla Valencic käynnisti kohtalokkaan hyökkäyksen. Pallo liikkui ihailtavasti maata pitkin sinivalkoiselta toiselle. Riku Riskin seinäsyötön avustamana Ilvekselle tuttu keskikenttäpelaaja Jair pääsi ujuttamaan ”takavasaralla” HJK:n 2–1-johtoon.

Valencic oli useaan otteeseen aiheuttamassa harmaita hiuksia Ilveksen alakerralle. Turhaan ei slovenialaista ole valittu Veikkausliigan parhaimmaksi pelaajaksi 2017. Liigakartalle noussut 21-vuotias Leislahti ei kuitenkaan päästänyt enempää maaleja hyvistäkään paikoista. Anthony Olusanyan aivan vapaa läpiajokin päättyi mainioon jalkatorjuntaan.

Vierasjoukkueen maalipaikat olivat kortilla, joten lisäosumia ei enää nähty. HJK nappasi seitsemännen voiton putkeen. Tappio on puolestaan Ilvekselle kolmas peräjälkeen.

Tuloksesta huolimatta positiivista antia illassa olivat uudet liigadebytantit. Ilves-kasvatit Noel Hasa ja Taha Özcelik sekä FC Interin organisaatiosta siirtynyt nuorukainen Linus Rönnberg pääsivät kentälle ja kellottivat ensiminuuttinsa miesten pääsarjatasolla.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss tiesi vuoren olevan korkea kiivettäväksi, mutta vastustajaa ehkä kunnioitettiin alussa liikaa.

Aloitimme turhan vaisusti ja passiivisesti. Niin ei pitänyt olla. Kun uskallettiin pelata pallollisena, niin tilaa löytyi. Pääsimme mukaan peliin. Puolustuspelaamisessa pitää parantaa sivuttaisliikettä, siitä on puhuttu talvesta asti.

Totta kai Klubilla oli maalipaikkoja, se oli odotettavissa. Rutiini ja voittamisen mentaliteetti löytyy. Emme aivan kyenneet vastaamaan siihen, Wiss kiteyttää.

Isossa kuvassa Ilveksen keski-iältään parikymppinen joukkue ottaa arvokkaita oppitunteja pääsarjatason vaatimuksista.

Tappio tietysti harmittaa. Nyt olemme hävinneet kolme tiukkaa peliä putkeen ja tuloksellisestikin niukasti. Joukkueemme on edelleen matkalla, se on syytä muistaa. Kun lokakuu tulee, niin aika monesta pojasta on kasvanut mies. Pelaajamme tulevat koko ajan valmiimmiksi näihin koitoksiin.

Illan debytantit Hasa, Özcelik ja Rönnberg ovat esimerkkejä uusista kotimaisista talenteista, joilla on keltavihreissä mahdollisuus nousta parrasvaloihin.

Koetamme auttaa poikia jalkapalloammattilaisen matkalla. Joskus debyytti on tehtävä, ja se on varmasti monelle mieleen painuva hetki. Tämä on pitkä kausi ja pitkä juoksu, kaikkia tarvitaan tekemään yhteistä duunia, Wiss kuvailee.

 

Rasmus Leislahti oli mies paikallaan ja pysäytti monta vaarallista vetoa.

HJK vs. Ilves 2 – 1  (1 – 1)

8′ Valencic 1–0
35′ oma maali (Murnane) 1–1
68′ Jair 2–1

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
3 Loa Loa Patrick -> 78′
5 Katz Kalle
7 Veteli Joona
8 Jäntti Teemu -> 73′
14 Siira Tuure -> 73′
16 Miettunen Tatu
19 Mömmö Eetu
20 Rautiola Miska
32 Vertainen Eetu -> 83′
49 Oteng Eric -> 78′

10 Luna Hernan <- 78′
11 Sarr Momodou <- 78′
12 Huuhtanen Eetu
15 Almen Mikael
22 Özcelik Taha <- 73′
23 Hasa Noel <- 73′
27 Rönnberg Linus <- 83′

Lue myös