Raportti: Ilves vei Pirkanmaan herruuden

Helteisen heinäkuun ensimmäinen liigaottelu Tampereella käytiin Ilveksen ja Hakan välillä. Raju hellesää laski hurjinta pelitempoa alas, mutta runsaslukuinen yleisö sai silti todistaa hyvää tunnelmaa ja erittäin komeaa Eetu Mömmön maalia. Pirkanmaan herruus jää Tampereelle lukemin 1–0.

 

Avausjakso

Tavanomaisesta poiketen 4-4-2-muodostelmaan ryhmittynyt valkeakoskelaisporukka pääsi alusta alkaen pyörittämään palloa melko ylhäältä ilman voimakasta prässiä. Ilves vetäytyi ja väijyi rauhassa pelin virtausta hyödyntäen nopeita vastaiskuja tilaisuuden tullen.

Seesteisen puolituntisen jälkeen ottelu sähköistyi, kun Ilves-kasvatti Eetu Mömmö päätti laittaa nastan lautaan. Toppari Tatu Miettusen pystysyötöstä Mömmö leikkasi laidasta sisään ja tikkasi keskikaistaa ylös. Voimakas kuti kaukaa 20 metristä upposi ihanasti tolpan juureen ja läheltä tilannetta seuranneet Niilon Pojat saivat aihetta iloiseen yhteislauluun.

1–0-johtoasemassa kotijoukkue antoi lisää painetta. Edes hyökkäysväkkärä Eetu Vertaisen loukkaantuminen ei hiljentänyt tahtia. Päävalmentaja Teemu Tainion suojatit alkoivat kuitenkin myös herätä mukaan taisteluun. Jälkipolvi Maximus Tainion johdolla Ilves-maalillekin syntyi hyökkäyksiä, mutta vedot jäivät piippuun.

 

Toinen jakso

Elohopean huidellessa lähes 30:n asteen tienoilla ja auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta, ei ottelussa juuri nähty holtitonta ravaamista päädystä päätyyn. Pelin painopiste pysyi keskialueella. Se kelpasi myös Ilvekselle, joka piti johtoasemaa hallussaan kypsästi ja hätäilemättä.

Viimeisen vartin aikana valkopaidat pääsivät ajoittain hakemaan murtavia syöttöjä viimeiselle kenttäkolmannekselle, mutta tupsukorvat kontrolloivat peliä. Rikkonaisessa pelissä tarvittiin erotuomarin kortteja sekä toisaalta myös huoltajien ja lääkintähenkilökunnan ammattitaitoa.

Aiemmin Ilveksen riveissä torjunut Mika Hilander koetti huutaa koskilaisiin lisää vauhtia. Toisessa päädyssä 21-vuotias Rasmus Leislahti oli hieman työllistetympi, mutta lisäosumia ei enää nähty. Leislahti yhdessä kapteeni Miettusen kanssa pitivät siitä huolen. Derbyvoitto on Leislahden kolmas nollapeli keltavihreissä.

 

Koutsin kommentit

Voitto on tärkeintä, mutta päävalmentaja Jarkko Wisin huolena on myös pelaajien terveystilanne.

Alussa taisi jännittää, kun pallon liikuttelu ei ollut niin sujuvaa, kuin toivoisi. Harmi, että peli sekosi hieman vammoihinkin. Lopussa piti ottaa Tuure Siirakin pois, koska meiltä alkoi loppua vaihtotapahtumat. Siellä oli kramppeja ja reisivammoja, mutta pää pystyssä tultiin ulos, Wiss kiittelee.

Hyvä esitys ryhmältä, jonka avauksen keski-ikä taisi olla 22. Pojat taistelivat ja puolustusmoraali pysyi kunnossa. Muoto ei hajonnut. Hakalla oli lopussa myötätuuli, mutta emme vajonneet liian syvälle. Yläkertakin prässäsi helpot pallot pois.

Yli 3000 silmäparia saivat todistaa kotivoittoa ja Pirkanmaan herruuden pysymistä Tampereella.

Maali sinne, pomppu tuonne. Pienistä asioista on meillä ja Hakalla tulokset olleet kiinni. Tänään olimme kuitenkin parempia. Ei tämä ehkä sellainen derbyjen klassikko lopulta ollut, mutta tärkeä voitto ja yleisö oli hyvin mukana, Wiss mainitsee.

 

Eetu Mömmö laukoi upean voittomaalin…

…ja ansaitsi otteluun parhaan pelaajan tittelin sekä J.I. Wahlbergin lahjoittaman kellopalkinnon. (kuvat: Jimi Soinila)

Ilves vs. FC Haka  1 – 0  (1 – 0)

29′ Mömmö 1–0

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
7 Veteli Joona
11 Sarr Momodou -> 56′
14 Siira Tuure -> 65′
15 Almen Mikael
16 Miettunen Tatu (c)
18 Blanco Jean
19 Mömmö Eetu
20 Rautiola Miska -> 56′
21 Gbe Vigori
32 Vertainen Eetu -> 34′

3 Loa Loa Patrick <- 65
6 Arifi Doni <- 34′
8 Jäntti Teemu <- 56′
12 Huuhtanen Eetu
22 Özcelik Taha <- 65′
49 Oteng Eric <- 56′ -> 65′
70 Torres Roger

Lue myös