Raportti: Ilveksen vahva ote ei aivan riittänyt loppuun asti

Veikkausliigan runkosarjan kääntyessä viimeiselle kolmannekselle Ilves kohtasi kotonaan HJK:n. Uransa toisen liigaottelun pelannut Adam Larsson onnistui jälleen maalinteossa, ja kotijoukkue oli pitkään kiinni voitossa. Klubi vääntäytyi vahvalla rutiinilla kuitenkin vielä rinnalle ja ohi.

 

AVAUSJAKSO

Neljättä kertaa tällä kaudella avauskokoonpanoon nimetty Tatu Miettunen johdatti kapteeninnauha käsivarressaan joukot kentälle. Ahnaasti aloittaneet tupsukorvat pääsivät etenemään laidoilta ja antamaan useita vaarallisia keskityksiä HJK:n rangaistusalueelle. Loukkaantumisista huolimatta vahvaksi parsittu Klubin alakerta kesti paineen.

Ensimmäisen parikymmenminuuttisen aikana kotijoukkue loi parikin hyvää vetopaikkaa. Maalivahti Conor Hazard kuitenkin selvitti Adam Larssonin ja Tucon lähentelyt. Alati vaaralliset sinivalkoiset löysivät myös omat tilaisuutensa, mutta viimeisenä muurina Rasmus Leislahti liimanäppeineen piti linnoituksen pystyssä. Torjuntojen lisäksi Leislahti oli hyvin katkomassa pystysyöttöjä linjan taakse.

35. minuutilla kotiyleisöä hemmoteltiin komealla avausmaalilla. Doni Arifi riisti pallon ja kiikutti sen yli puolen kentän. Levitys keskikentän kapellimestarille Petteri Pennaselle oli oiva valinta. Maagisen tarkka keskitys tavoitti hienosti juoksunsa ajoittaneen Adam Larssonin, joka tuikkasi kauden toisen maalinsa yhtä monennessa ottelussa. Ruotsalaishyökkääjä on saanut lentävän startin Veikkausliiga-uralleen.

 

TOINEN JAKSO

Ensimmäisen nelivitosen jälkeen laukaukset maalia kohden olivat 5–1 Ilveksen selväksi eduksi. Sama tarina tuntui jatkuvan kopista palatessa, sillä Klubi oli aivan viennissä. Keltavihreät myllyttivät hyviä hyökkäyksiä boksiin, ja vetoja viuhui puolustajia päin. Hyvä momentum ei kuitenkaan konkretisoitunut tulostaululle.

Vaihtopenkin tuntumassa kaksi Tonia, Kallio ja Koskela, ottivat taktisesti toisistaan mittaa. Helsinkiläiset alkoivat nostaa kierroksia ja tempo kasvoi. Koskelalle tyypillinen triplavaihto tunnin pelin kohdalla toi vauhtia tahmaisuuteen, ja pallonhallinta kääntyi vierailijoille. Koskela ampui kaikilla tykeillä, joita rosterista löytyy.

11 minuuttia kentällä oltuaan Bojan Radulovic merkkautti itsensä maalitilastoihin. Varmoja otteita muuten esittänyt Leislahti ei aivan saanut pidettyä Pyry Soirin keskitystä hyppysissään, ja Radulovic kävi sutimassa irtopallon maalinedustahässäkästä sisään.

Pari minuuttia ennen täyttä aikaa HJK:n hallinta sai viimeisen niittinsä. Kulmapotkutilanteessa Fabian Serrarens tykitti pelivälineen pystypuuhun. Paluupallon sai hollille Arttu Hoskonen, joka sijoitti matalan kudin tolpan juureen. Tupsukorvien takaa-ajo ei enää tuottanut tulosta, joten pisteet matkaavat Helsinkiin. HJK:lle tyypillinen loppuhetkien nousu rinnalle ja ohi kävi jälleen toteen.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio näki yhtäläisyydet esimerkiksi kauden ensimmäiseen HJK-kohtaamiseen, jossa avauskokoonpanojen välinen alku lupasi kissapedolle hyvää.

– Sama tarina on tapahtunut meille nyt monta kertaa. 60 minuuttia olemme pelissä todella hyvin mukana, mutta sitten pelin luonne muuttuu vaihtojen kautta. Siinä vaiheessa me jäämme jalkoihin. Niin kävi Seinäjoella SJK:n kanssa, viimeksi HJK:n vieraana ja nyt myös kotona, Kallio manaa.

Emme enää löydä uskallusta, ja peli menee puolustustaisteluksi. Urhoollisesti tehdään sitä, mutta sitten yksittäiset virheet kostautuvat, kuten tänäänkin. Pallo boksiin, ei saada purettua, pikkaisen löysää puolustamista ja sitten maksetaan hintaa.

Suomen suurimmilla resursseilla operoivalla HJK:lla on leveyttä jokaiselle pelipaikalle, mutta sen taakse ei voi urheilussa piiloutua.

Onhan meillä HJK:n kanssa erilainen budjetti, se on selvä asia. Ei sillä kuitenkaan voiteta. Jostain täytyy aina kaivaa se energia ja rohkeus, jolla peli käännetään omaksi eduksi.

Ero näkyy siinä, että kun me puolustamme kurinalaisesti ja saamme pallon, niin sitten meillä lopulta väsymys painaa ja aktiivisuus loppuu. Pallo huiskastaan ja taas palataan puolustamaan. Pelirohkeus pitäisi säilyä täydet 90 minuuttia, Kallio toivoo.

 

Adam Larssonin tulikuuma vire ei riittänyt pisteille. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. HJK 1 – 2 (1 – 0)

35′ Larsson 1–0
72′ Radulovic 1–1
88′ Hoskonen 1–2


Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
2 Ollila Tuomas -> 90+1′ 14 Jäntti Teemu
6 Arifi Doni -> 90+1′ 25 Kyllönen Leo
8 Pennanen Petteri
10 Larsson Adam
11 Tuco -> 61′ 49 Oteng Eric
13 Siira Tuure -> 75′ 21 Bushara Badreddine
16 Miettunen Tatu
17 Tabi Manga
22 Mäenpää Aapo
32 Loa Loa Patrick -> 61′ 23 Hasa Noel

12 Huuhtanen Eetu
14 Jäntti Teemu

Lue myös