Raportti: Honka nousi sarjakärkeen vajaamiehisen Ilveksen kustannuksella

Veikkausliigan runkosarjan 18. kierroksella FC Honka saapui Ilveksen vieraaksi aurinkoiseen Ratinaan. Kissapedon kynnet tylsistyivät, kun vahvaa kautta pelaava espoolaisjoukkue näytti miksi se on tällä hetkellä Veikkausliigan sarjakärki.

 

AVAUSJAKSO

Avauskokoonpanoon noussut 19-vuotias Ilves-kasvatti Eetu Huuhtanen näytti samantien valppaita otteita maalinsuulla. Viiden puolustajan takana Huuhtanen otti ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana mainion jalkatorjunnan Kevin Jansenin läpiajoon ja varman kopin Florian Krebsin kaukolaukaukseen.

Vesa Vasaran suojatit laittoivat kotijoukkueen ahtaalle. Lyhytsyöttöpeli sahasi keltavihreiden rivejä rikki, eikä espoolaisten rangaistusalueelle päässyt muodostumaan ruuhkaa. Huuhtanen puolestaan joutui kovaan testiin, ja 22. minuutilla espoolaiset saivat palkintonsa. Kapteeni Henri Aalto chippasi leivoksen Ilveksen alimman linjan taakse, johon Agon Sadiku sai hiuksenhienon kosketuksen sopivalla hetkellä ja pallo valui rysään.

Puolen tunnin pelin kohdalla kierrosmittari karkasi punaiselle. Honka loi hurjaa painetta, ja Huuhtanen otti mainion game saver -torjunnan. Valitettavasti jatkotilanteessa pallo osui topparina pelanneen Teemu Jäntin käteen tahattomasti. Erotuomari päätyi lähettämään Jäntin suihkun puolelle suoralla punaisella kortilla. Samasta tilanteesta tuomittua rangaistuspotkua asteli antamaan Jansen, mutta Huuhtanen kaappasi hienon kopin.

 

TOINEN JAKSO

Alle tunnin pelin jälkeen Ville Koski teki tärkeän syötönkatkon, säntäsi nopeaan vastahyökkäykseen ja päätti itse virittää kanuunan. Koski merkkautti itsensä ensimmäistä kertaa maalitilastoihin Veikkausliigassa, kun pallo upposi vastustamattomasti verkkoon.

Aurinko porotti pilvettömältä taivaalta, ja Ilveksen iltapuhde osoittautui erittäin hikiseksi urakaksi. Tasapainoista ja hyvällä itseluottamuksella pelaavaa Honkaa olisi vaikea haastaa tasamiehistöinkin. Uusi vahvistus Emmanuel Patut pääsi viimeiseksi puolituntiseksi tositoimiin keltavihreiden keskikentälle.

Tupsukorvilla oli omat hetkensä, ja esimerkiksi Doni Arifi selvitti tiensä vetosektorille hätistelemään vanhan seuransa puolustusta. Vierasjoukkue oli kuitenkin taiston tuoksinnassa lähempänä tuplata maalilukunsa, kuin Ilves kavennusta.

Muutama minuutti ennen loppua Drazen Bagaric kävikin vielä kaunistelemassa lukemat 03:een, ja lisäajalla taululle naulattiin loppulukemat 0–4. Mikael Almenin käsivirhe johti illan toiseen rangaistuspotkuun, jonka Lucas Kaufmann upotti sisään.

Kolmen pisteen avulla espoolaiset nousevat sarjakärkeen. KuPS:lla ja HJK:lla on yhtä monta pistettä, mutta huonommat maalierot. Toni Kallion suojatit pysyvät yhdeksänsinä.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio ei peitellyt pettymystään. Kuudes voitoton ottelu putkeen kertoo omaa kieltään.

– Iso henkinen lukko on päällä. Se näkyy epävarmana pelaamisena ja sitä kautta alussakin tuli muutama virhe, jotka maksoivat omaan päähän. Huonosti pomppii pallokin nyt, kaksi pilkkua blokatuista laukauksista, jotka osuivat käteen. Tällä hetkellä on vaikea hetki menossa, Kallio manaa.

Ilves ei ollut tänään niin ärhäkkänä, kuin yleensä ottelun alkuhetkillä. Taktiikan muutos ei kuitenkaan tuonut toivottua vaikutusta.

Meillä on ollut pelisuunnitelma, jossa on pyritty prässäämään ylhäältä. Se on fyysisesti vaativaa. Nyt meillä oli toisenlainen lähtökohta, jossa pidetään oma paketti tiiviinä ja tehdään puolustustyö vaikka sitten matalassa blokissa. Koetimme löytää pelin sisältä hetkiä, joissa voi prässätä aggresiivisemmin.

Varsinkin niissä hetkissä, kun voitamme pallon, näkyy henkinen lukko. Ei löydetä oikeita ratkaisuja, vaikka paperilla ja treenikentällä tiedetään mitä tehdään. Pallo polttaa ja ollaan epävarmoja. Sitten kun tulee alkuun muutama helppo pallonmenetys, niin vaikutus kertaantuu, Kallio kuvailee.

 

Eetu Huuhtanen otti läjäpäin loistavia torjuntoja, mutta aivan kaikkea ei voinut saada kiinni. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. FC Honka 0 – 4 (0 – 1)

22′ Sadiku 0–1, 59′ Jäntti ulosajo, 58′ Koski 0–2, 85′ Bagaric 0–3, 90+2 Kaufmann 0–4


Kokoonpano:

12 Huuhtanen Eetu (mv)
2 Ollila Tuomas -> 61′
6 Arifi Doni -> 61′
8 Pennanen Petteri
10 Larsson Adam -> 83′
13 Siira Tuure
14 Jäntti Teemu
15 Almen Mikael
16 Miettunen Tatu (c)
23 Hasa Noel -> 46′
42 Meriluoto Kai -> 83′

1 Leislahti Rasmus (mv)
7 Patut Emmanuel <- 61′
21 Bushara Badreddine <- 83′
25 Kyllönen Leo
29 Jukkola Oiva <- 46′
32 Loa Loa Patrick <- 83′
49 Oteng Eric <- 61′

Lue myös