Ilves palaa Eurokentille

Suomen suurimman jalkapalloseuran edustusjoukkue palaa eurokentille!

27 vuoden tauon jälkeen Tampereen Ilves pelaa jälleen eurokentillä.

Saavutuksia Ilveksellä on edustustasolta:

Kultaa: 1983

Hopeaa: 1985

Pronssia: 1984, 2017

Cupin voitto: 1979, 1990

Cupin hopea: 1977

Tällä hetkellä Ilves on Veikkausliigassa sijalla 7.

 

Viime kevät päättyi pronssijuhliin

Ilves historiaa

Ilves on vuonna 1931 Niilon Tammisalon toimesta perustettu palloilun yleisseura. Ilveksen perustava kokous pidettiin Tampereen lyseolla 10. huhtikuuta 1931.

Ilves sai Suomen Palloliiton jäsenyyden 27.5.1931. Perustamisvuonnaan Ilves ei ehtinyt mukaan virallisiin sarjoihin. Ensimmäisen ottelunsa Ilves pelasi Tampereen Palloilijoita vastaan 7. toukokuuta 1931 Tammelan vastavalmistuneella kentällä. Ilveksen peliasussa paita oli vihreämustapystyraitainen ja housut olivat mustat. Vuonna 1932 Ilves pelasi ensimmäiset viralliset ottelunsa.

Ensimmäisen kautensa SM-sarjassa Ilves pelasi vuonna 1979. Samalla kaudella Ilves voitti myös ensimmäistä kertaa Suomen Cupin.

Ensimmäisen Suomen mestaruuden Ilves voitti vuonna 1983. Mestaruus ratkesi 9.10. Ratinassa pelatussa ottelussa KPV:tä vastaan, jota oli katsomassa 15 000 katsojaa. 1980-luvulla Ilves saavutti mestaruuden lisäkis yhden SM-hopean (1985) ja yhden SM-pronssin (1984). Myös Ilveksen kaikkien aikojen yleisöennätys tehtiin 80-luvulla. 19.9.1984 pelattua
Euroopan Cupin ottelua Ilves-Juventus oli seuraamassa 24 873 katsojaa.


Vuoden 1983 Suomen Mestarit

 

Ilves Euroopan kentillä

Ilves pelasi ensimmäisen kansainvälisen jalkapallo-ottelunsa vuonna 1946. Vastassa oli tanskalainen Boldklubben 1903, joka nykyisin tunnetaan FC Kööpenhaminan nimellä. Ilves hävisi tuon ottelun 3-0.

1980 Ilves osallistui UEFA:n Cup-voittajien Cupiin. Vastaan asettui hollantilainen Feyenoord. Aloitus Tampereella ja Arto Uimonen veikin Ilveksen nopeasti 1-0 johtoon, mutta lopulta Feyenoord voitti ottelun 1-3. Vieraissa tuli myös tappio, tällä kertaa 4-2 lukemin. Jukka Pirinen sekä Markku Wacklin tekivät Ilveksen maalit.

1984 Ilves pääsi Mestareiden Cupiin. Vastassa heti todellinen suurjoukkue Juventus. Juventus tuli parhaalla miehistöllään Tampereelle ja teki heti ensimmäisellä minuutilla maalin. Lopulta kotiottelu päättyi 0-4 lukemiin. Torinossa Ilves meni Raimo Kuuluvaisen maalilla 0-1 johtoon, mutta isäntien Michel Platinin kaksi maalia varmisti heidän jatkopaikan. Juventus muuten voitti tuolloin Mestareiden Cupin.

1986 oli vuorossa UEFA-cup ja vastaan skotlantilainen Rangers. Nyt aloitettiinkin vieraissa ja sieltä tyly 4-0 tappio kotiin tuomisina. Kotiottelu voitettiin upeasti 2-0 Ari Hjelmin sekä Arto Uimosen maaleilla, mutta se ei riittänyt jatkoon.

1991 Cup-voittajien cupissa vastassa pohjoisirlantilainen Glenavon. Vieraissa hävittiin ensin 3-2, maalin tekijöinä Jari Aaltonen sekä Mark Dziadulewicz. Kotona voitto Pekka Mattilan maaleilla 2-1 ja näin vierasmaalisäännöllä jatkoon. Toisella kierroksella vastaan tuli AS Roma. Kotona upeasti 1-1 tasapeli Marek Czakonin maalilla, mutta vieraissa peräti 5-2 tappio. Marek Czakon teki Ilveksen molemmat maalit.

Nyt siis jatkuu Ilveksen taival eurokentillä!

Ilves – Suomen suurin jalkapalloseura

Seurassa on yli neljäkymmentä jalkapallon junioriedustusjoukkuetta. Lisäksi Ilves Futis Akatemia järjestää lupaaville Ilves-junioreille ohjattuja lisäharjoituksia, ja IFA:n erityinen Talentti-ohjelma koulii lahjakkaista ja motivoituneista nuorista huippujalkapalloilijoita. Ilves on myös mukana Sami Hyypiä Akatemiassa. Pelaajia noin 4400

Ilves Futis-Liiga on Suomen suurin jalkapallon korttelisarja. Futis-Liigan toimintaan osallistui viime kaudella noin 200 joukkuetta ja reilusti yli 3 000 tyttö- ja poikajalkapalloilijaa. Futis-Liigan alaisuudessa on mahdollista pelata jalkapalloa aina 5-vuotiaasta aikuisikään asti.

Ilveksessä on erittäin viriiliä ja vilkasta Kunnossa kaiken Ikää-toimintaa. Seurassa on ikämiesjoukkueet aina yli 35-vuotiaista yli 70 vuotiaisiin asti. Joukkueet ovat myös niittäneet menestystä SM-kilpailuissa. Ilves on voittanut historian saatossa useita Suomen mestaruuksia eri sarjoissa.

Ilveksen perinteiset värit ovat keltainen ja vihreä. Keltainen väri on toiminut joukkueen peliasuissa kotivärinä, kun vihreää on käytetty vierasvärinä. Kaudella 1992 Ilveksen peliasu oli poikkeuksellisesti punainen pääsponsorin tahdon mukaisesti, tämä aiheutti myös suurta vastustusta seuran fanien keskuudessa. Ilves on pelannut myös valkoisella peliasulla.

 

TERVETULOA NAUTTIMAAN KELTAVIHREÄSTÄ KESÄSTÄ!

 

 

 

Lue myös