Ennakko: Ilves palaa maajoukkuetauolta tositoimiin

 

Ilves suuntaa torstai-illaksi mastokaupunkiin. Vastustaja FC Lahti on aloittanut myös kautensa pirteästi ja joukkue huohottaa tamperelaisten niskaan sarjataulukossa.

 

Ilves ja FC Lahti ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigassa vuodesta 2015 alkaen kuusitoista kertaa. Ilves on voittanut viidesti ja hävinnyt seitsemästi. Neljä kertaa pisteet ovat menneet jakoon.

Tänä vuonna joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran jo huhtikuussa harjoitusottelussa. Huuhkajien ryhmään nostettu Jasin Assenhoun laukoi ensimmäisen ja nigerialaishyökkääjä Geoffrey Chinedu toisen lahtelaisosuman.

Viisi viimeisintä:
03/04/21 ystävyysottelu  Lahti 2 – 0 Ilves
22/08/20 Veikkausliiga  Ilves 3 – 1 Lahti
09/08/20 Veikkausliiga  Lahti 3 – 2 Ilves
25/01/20 Suomen Cup  Lahti 1 – 2 Ilves
14/07/19 Veikkausliiga  Lahti 1 – 0 Ilves

Toukokuun lopussa Ilves kohtasi Ratinassa KTP:n. Maalihanat rytinällä avannut Eetu Vertainen vastasi molemmista kotijoukkueen osumista 2–0-voitossa. Samalla kissapeto nousi kymmeneen pisteeseen ja kolmannelle sijalle sarjataulukossa. Vertainen myös valittiin toukokuun kuukauden pelaajaksi.

Maajoukkuetauon aikana tamperelaiset ovat edustaneet laajalla rintamalla Suomen poika- ja nuorisomaajoukkueita. Esimerkiksi Pikkuhuuhkajien mukana helteisessä Slovakia-tappiossa tiistaina pelasivat Rasmus Leislahti, Mikael Almén, Kalle Katz, Eetu Mömmö ja Momodou Sarr.

Niin, taukohan oli monille hyvin lyhyt. Vielä tiistaina oli meidän poikiamme pelaamassa ja siihen lentomatkat päälle. Aamuyöllä vasta olivat kotona, joten kyllähän tässä joutuu rasituksen määrää miettimään, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss kertoo.

Sinällään maajoukkuetehtävät ovat hieno juttu, joten ei valittamista. Muutenkin meillä on positiivinen ongelma peluutusta ajatellen, sillä koko rosteri on näillä näkymin pelikunnossa. Totta kai muutama vielä hakee parhainta terää, mutta 26 kenttäpelaajaa on periaatteessa vahvuudessa.

25-vuotista seurahistoriaansa juhlistava FC Lahti on logouudistuksensa lisäksi uusiutunut hieman myös pelikentällä. Esimerkiksi Ilvekselle tuttu puolustaja Teemu Penninkangas siirtyi Irlannin kentiltä täksi kaudeksi ”mustiin kuhnureihin”. Tamperelainen hyökkääjä Kristian Yli-Hietanen luopui TPV:n verkkareista ja kokeilee nyt siipiään liigatasolla. Väkivahvaksi tiedetty Macoumba Kandji saapui Hongasta.

Hyvältä on Lahden pelaaminen näyttänyt. He pitävät hyvin palloa ja juoksuttavat vastustajaa. Yläalueelta löytyy taitavia yksilöitä. Meidän rekordi Lahdessa ei ole ollut kovin hyvä viime vuosina, joten sitä lähdetään parantamaan, Wiss mainitsee.

Täksi kaudeksi ryhmään on tullut paljon kokemusta, varsinkin espanjalaisten Javi Hervásin ja Antonio Regueron kautta. Meidän pitää olla aktiivisia ja päästä määräämään pelin tempo. Hiihtostadikan nurmi taitaa olla ihan hyvässä kunnossa, mutta paikka on silti vaikea pelata.

Pari kuukautta sitten Jasin Assenhoun pöllytti tupsukorvien verkkoa. 22-vuotiaan laitahyökkääjän taidot on huomattu myös A-maajoukkueessa asti ja miestä ollaan vahvasti viemässä ulkomaan kentille viimeistään nykyisen sopimuksen päättyessä kauden lopussa.

Huhtikuussa kohtasimme harjoituspelissä Kisapuiston tekonurmella, ja silloin haettiin erilaista tuntumaa ja kokemuksia. Siitä ei kauheasti saada mukaan tähän päivään. Toki Jasin ja muutama muu ovat edelleen kovassa tikissä, se on selvää. Puolustuksessa pitää olla hereillä.

Viimeisimmässä pelissään lahtelaiset kurittivat IFK Mariehamnia vieraskentällä tylysti 0–3. Yli-Hietanen, Kari Arkivuo ja Loorents Hertsi osuivat maalipuiden väliin. Ilir Zenelin valmentama joukkue vaanii yhden pisteen päässä neljäntenä, mutta Ilves-leirissä ei hikikarpalot vielä nouse otsalle.

Vastustaja on osoittanut vaarallisuutensa, mutta kyllä meilläkin on itseluottamus kunnossa ja tekemisen meininki. Jokainen on valmis olemaan kärsivällinen ja tekemään yhteistä duunia. Kun oma vuoro tulee, pitää näyttää osaaminen, Wiss päättää.

 

Eetu Mömmö on yksi Ilves-kasvateista maajoukkuetasolla. (kuva: Jimi Soinila)FC Lahti vs. Ilves 
10.6. klo 18.30 Lahden stadion

Katso Ruudun livelähetys »

Lue myös