Ennakko: Pirkanmaan derbystä ei panoksia puutu

 

Lauantaina mitellään Pirkanmaan herruudesta Tehtaan kentällä. Molemmilla joukkueilla on isot panokset, jotka tuovat oman lisämausteensa jo ennestäänkin ladattuun peliin. Ilves kamppailee pääsystä kuuden parhaan joukkoon ja Haka taistelee sarjapaikastaan kynsin hampain.

 

Pääsarjassa perinneseurat Ilves ja Haka mittelivät voimiaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1979 aina vuoteen 1996, jolloin molemmat putosivat liigasta. Sen aikakauden viimeiseksi Veikkausliiga-kohtaamiseksi jäi 25 vuotta sitten lokakuun koleudessa pelattu kissapedon 2–1-voitto. Kotijoukkueelta maalipuiden väliin osuivat Kimmo Piirainen ja muuan Joni Lehtonen, joka on myös tänä päivänä Ilveksen apuvalmentaja. Hakan maalintekijänä kunnostautui nuori lupaus nimeltä Teemu Tainio, joka puolestaan nykyään vaikuttaa koskisten päävalmentajana. Lauantaina siis ovat teknisellä alueella vastakkain entiset kilpakumppanit viheriöltä.

Tämän kauden aiemmassa kohtaamisessa heinäkuussa Ilves oli parempi maalein 1–0. Elokuussa italialaiseen Lecceen siirtynyt Eetu Mömmö ehti juhlistaa Pirkanmaan derbyä ampumalla komean voittomaalin noin 20 metristä tolpan juureen.

Viisi viimeisintä virallista kohtaamista:
05/07/21 VEI  Ilves 1 – 0 Haka
19/09/20 VEI  Ilves 1 – 1 Haka
01/09/20 VEI  Haka 0 – 2 Ilves
23/06/20 SUC  Ilves 0 – 1 Haka
15/02/20 SUC  Haka 1 – 1 Ilves

Kauden 2020 päätteeksi Ilveksen sijoitus oli viides ja Hakan kymmenes. Tällä hetkellä molemmat ovat viime vuoden vauhtia hieman jäljessä. Ilves on seitsemäntenä kahden pisteen päässä ylempään loppusarjaan oikeuttavasta kuudennesta sijasta. Haka puolestaan on putoamiskarsijan paikalla yhdentenätoista kaksi pistettä viivan alapuolella.

Ilves on kahden ottelun voittoputkessa, kun taas Hakalla on kolme peräkkäistä tappiota. Viimeisimpänä Ilves kellisti 90-vuotisjuhlaottelussaan HIFK:n 1–0. Tatu Miettunen teki mainion esityön Jean Blancon puskumaaliin, ja Rasmus Leislahti piti jälleen vakuuttavan nollapelin. Haka puolestaan otti IFK Mariehamnilta kuokkaan 1–2. Kotijoukkueen ainokaisesta vastasi Alexandar Vucenovic.

Tässä on paikallisottelun lisäksi jännittävä asetelma sarjassa. Haka taistelee sarjapaikastaan ja siellä odottaa varmasti kova kamppailu. Mielenkiinnolla odotan huomista, Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio pohtii perjantai-iltapäivänä.

Heillä on tullut tiukkoja tappioita, meillä puolestaan on hyvä itseluottamus viime aikojen tuloksista. Yläloppusarja ei varsinaisesti ole omissa käsissä, mutta näistä kolmesta jäljellä olevasta matsista paljon pisteitä ottamalla olemme kyllä hyvissä kantimissa. Peli kerrallaan kuitenkin edetään.

Molemmilla joukkueilla on penkin päässä pitkän linjan futisammattilaiset. Tamperelaislähtöinen Kallio ja Torniossa kasvanut Tainio kulkivat pelaajaurillaan samaan aikaan niin Englannin sarjakentillä, kuin Suomen A-maajoukkueen mukana. Valmennuskurssit menivät kuitenkin eri tahtiin, ja osapuolet kohtaavat nyt ensimmäistä kertaa päävalmentajina toisensa.

”Teme” on lepponen lappalainen. En tosin tiedä, onko hän kovin leppoisalla tuulella tällä hetkellä, kun Haka on tiukassa paikassa, Kallio veistelee.

No tosissaan tunnemme toisemme kyllä hyvin ja olemme ystäviä. Olimme usealla maajoukkuereissulla kämppiksiäkin. Emme kuitenkaan ole valmentajina kovin tuttuja toisillemme. Molemmilla voi olla jokunen ässä hihassa.

Paikkakuntien läheisestä sijainnistakin johtuen seuroissa on paljon toisilleen tuttuja pelaajia. Hakalaisista aivan viime vuosina Ilvestä ovat edustaneet esimerkiksi keskikenttäpeluri Janne-Pekka Laine ja maalivahti Mika Hilander. Tämänkertainen Pirkanmaan derby jää tupsukorvista väliin pitkäaikaispotilas Kalle Katzilta.

 

Näin lähtee syöttö juhlaottelun voittomaaliin kapteenin lapikkaasta. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. FC Haka  la 18.9. klo 17.00 Tehtaan kenttä

Katso Ruudun livelähetys »  

Lue myös