Ennakko: Ilves isännöi sarjakärki HJK:ta


Sunnuntaina Ilves isännöi Veikkausliigan sarjakärkeä. HJK herättää aina tunteita, puolesta ja vastaan. Molemmilla joukkueilla on alla karvaat yhden maalin tappiot, joten tunnelatausta ei puutu.HJK:n 113-vuotiseen seurahistoriaan on mahtunut ennätykselliset 29 Suomen mestaruutta. Seura jahtaa määrätietoisesti kolmatta tähteä logon päälle kauden päätteeksi. Viime kaudet ovat osoittaneet, että Klubi on silti täysin haastettavissa etenkin, jos vastustaja saa kotiyleisön tuen taakseen.


Ilveksen ja HJK:n viimeisimmässä kohtaamisessa helsinkiläiset pitivät pinnat kotonaan lukemin 2–0. Avausmaalissa nousuvoimainen laitapuolustaja Luis Carlos Murillo toimitti pallon Tim Väyryselle, joka kookkaana hyökkääjänä puski pallon reppuun. Toisessa osumassa Nikolai Alho antoi millintarkan keskityksen ja Ferhan Hasani iski naulan arkkuun.

Neljä viimeisintä kohtaamista:
25/07/20   HJK  2 – 0  Ilves
19/10/19   Ilves  2 – 1  HJK
20/07/19   Ilves  1 – 1  HJK
03/05/19   HJK  0 – 0  Ilves


HELSINGIN ”KAKKOSJOUKKUE” MANSEEN

Klubi on tehnyt kovia satsauksia pelaajamarkkinoilla, eikä joukkueella ole ollut europelien kiireitä rasitteenaan. Kokenut Antonio Reguero ja nuori toivo Hugo Keto jakavat torjuntavastuun. Puolustuksen luottomies Nikolai Alho on ansainnut kapteenin nauhan. Suomen A-maajoukkueessakin esiintynyt toppari Daniel O’Shaughnessy hallitsee ilmatilaa.

Yläalueella päävalmentaja Toni Koskelalla on myös käytössään melkoinen työkalupakki. Laadukkaat paluumuuttajat Atomu Tanaka ja Lucas Lingman ovat tuttuja pelimiehiä. Riskin veljekset Riku ja Roope ovat viimeistelleet yhteistuumin peräti 13 maalia. Tim Väyrysellä on koossa kunnioitettavat viisi kihausta.

Ennen viime torstain pääkaupungin paikallistaistoa HJK pelasi kuin hurmoksessa. Kauden siihen asti ainoasta tappiosta oli vierähtänyt kaksi kuukautta ja alla oli neljän ottelun voittoputki maalitilastolla 13–2. Stadin derbyssä nähtiin kuitenkin yllättävä lopputulos, kun HIFK anasti täyden pistepotin. Viihdyttävä ja tapahtumarikas kamppailu Helsingin herruudesta päättyi 4–3 punaisten eduksi. Voittomaali syntyi vasta trillerin viimeisillä hetkillä juuri ennen täyttä aikaa.

Klubi saapuu siis Tampereelle ärsytettynä. Karvaasta paikallistappiosta huolimatta se johtaa sarjaa 30 pisteellään. Maaliero on mykistävän kova +22.


ILVES HAMUAA YLEMPÄÄN LOPPUSARJAAN

Myös Ilveksellä on allaan turhauttava tappio pääkaupunkiseudulla. Keskiviikkoiltana Tapiolassa kissapeto johti 75. minuutille asti, mutta päästi synkän kaksiminuuttisen aikana FC Hongan 3–2-johtoon ja lopulta voittoon asti. Positiivisina välähdyksinä nähtiin Eetu Mömmön hyvästä prässistä syntynyt Tiemoko Fofanan kauden toinen maali sekä toppari Diogo Tomásin kerrassaan huikea hyökkäyksen rakentelu ja ovela viimeistely ”takavasaralla”.

Diogo Tomásin näyttävien otteiden lisäksi onnistujia ovat olleet mm. viiden maalin mies Ilari Mettälä sekä kauden jokaisessa 13 ottelussa pelanneet Lauri Ala-Myllymäki ja Tuure Siira. Päävalmentaja Jarkko Wiss on peluuttanut peräti 28 pelaajaa, joka on eniten koko liigassa. Seassa on paljon seuran omia nuoria talentteja, jotka ovat ansainneet näytönpaikkansa. Osasyy on myös sitkeä loukkaantumissuma. Tupsukorvien vakioringistä puuttuvat ainakin Mettälä, Naatan Skyttä, Iiro Järvinen ja Baba Mensah.

Ilveksen 19 sarjapistettä oikeuttavat kuudenteen sijaan. Tällä haavaa joukkue on siis kiinni viimeisessä ylemmän loppusarjan paikassa. FC Lahti ja IFK Mariehamn kuitenkin huohottavat niskaan vain yhden pisteen päässä.


KOUTSIN KOMMENTIT

Monen muun tapaan myös Ilveksen leirissä seurattiin torstaista Stadin derbyä.

Tulos ei tietenkään miellyttänyt HJK:ta, mutta se ei poista joukkueen laadukkuuta. Peli osoitti sen faktan, että HJK on varmasti sarjan paras joukkue, joka pystyy pelin sisällä rytmi- tai pelaajavaihdoilla kääntämään edun itselleen.

– HIFK selvisi tiukimman kautta. Onni ei välttämättä seuraa ihan noin monta kertaa peräkkäin, päävalmentaja Jarkko Wiss varoittaa.

Ilveksellä on niin ikään kasvojenpesun paikka. Tutut kehityskohdat nousevat esille.

– Pelasimme Honkaa vastaan hyvin, mutta maalit ratkaisevat. Espoossa olimme alussa vaikeuksissa, sitten saimme pelin kuntoon. Olimme jo voiton puolella, mutta henkilökohtaiset virheet upottivat laivan.

– Olemme antaneet liikaa lahjamaaleja muutenkin. Onko se sitten keskittymisen puutetta, väsymystä vai mitä. Joka tapauksessa pisteitä on vaikea saada etenkin kärkijoukkueilta, jos fokus ei kestä täyttä peliaikaa.
Meidän saldomme sarjan ylemmän puolikkaan joukkueita vastaan on huono, Wiss toteaa.


Perjantain harjoituksissa kasattiin nälkää viikonlopulle. Sunnuntain koitos sarjakärkeä vastaan on odotettu tapahtuma.

– Meillä on aiemmin ollut lomapäivien jälkeen pikkaisen vaikeuksia saada koneita käyntiin, mutta tänään (perjantaina) oli erinomainen treenisessio. Rohkealla asenteella ollaan liikkeellä. Lisäksi Ilves/2 pelaa paikallispelin ja osa hakee sieltä pelituntumaa.

HJK:lta löytyy nimekkäitä pelaajia ja juoksuvoimaa. Meillä ei ole mitään hävittävää. Käymme lauantain viimeistelytreeneissä läpi oman taktiikkamme. Sitten vain luotamme itseemme ja teemme sen, Wiss päättää.


Annalan poika Diogo Tomás on ollut näkyvä hahmo Ilves-miehistössä.

Ilves vs. HJK   sunnuntai 13.9. klo 18.30 Ratinan stadion

LIPUNMYYNTI »

Tietoa Ratinan stadionin ottelujärjestelyistä »

Muista myös Ilves-Appi, josta näet ensimmäisenä kotijoukkueen avauskokoonpanon ja ottelutapahtuman tarjoukset.
Lataa sovellus: App Store » tai Google Play »

Lue myös