Ennakko: FC Honka – Ilves, sarjan kärkipää tiivistyySarjakärki Ilves kohtaa lauantaina yhden kauden suurimmista ennakkosuosikeista. Nimivahva FC Honka pystyisi voitolla nousemaan tupsukorvien ohi kultakantaan. Kuluvan vuoden kolmannesta kohtaamisesta odotetaan jälleen tasaista ja jännittävää voimankoitosta.

Yhteinen historia

Ilves ja viime kaudeksi pääsarjatasolle noussut FC Honka ovat kohdanneet toisensa ainoastaan neljästi Veikkausliigassa ja kerran Suomen Cupissa. Tämän vuoden kohtaamiset ovat niukasti tamperelaisten eduksi cup-välierän rangaistuslaukauskilpailun voiton myötä.

07/05/19 Veikkausliiga: Ilves 1 – 1 Honka
30/03/19 Suomen Cup: Honka 1 – 1 (1 – 2 rp) Ilves
13/09/18 Veikkausliiga: Ilves 0 – 1 Honka
05/08/18 Veikkausliiga: Ilves 3 – 3 Honka
02/06/18 Veikkausliiga: Honka 4 – 1 Ilves

Kulta kiiluu silmissä

Vesa Vasaran valmentama nimivahva FC Honka on tällä hetkellä sarjataulukon neljäntenä 27 pisteellä. Espoolaiset ovat voittaneet puolet 16 ottelustaan ja he kisaavat tosissaan mestaruudesta. Viime sunnuntaina tuli kuitenkin kylmää vettä niskaan Turussa, kun FC Inter löi 3-1-numerot taululle ja nousi sarjakakkoseksi maalieron turvin.

FC Hongan menestyksen takuumiehenä on tällä kaudella häärinyt espanjalainen Borjas Martín. Tehohyökkääjä on latonut 16 ottelussa seitsemän maalia. Seuraavaksi eniten maaleja löytyy kolme kertaa tolppien väliin osuneilta Juha Hakolalta ja yhdysvaltalaiselta Luis Silvalta. Keskikentällä peliä rakentavat taidokkaasti brasilialainen Lucas Kaufmann ja espanjalainen Javi Hervás. Puolustusta johtaa parimetrinen Robert Ivanov. Silvan maanmies Tim Murray on ottanut ykkösmaalivahdin roolin.

Tupsukorvat karkumatkalla

Ilves on saanut raavittua kahdesta viimeisimmästä ottelustaan vain yhden pisteen, mutta kissapeto johtaa yhä sarjaa kahden pisteen turvin. Viime lauantaina hallitseva mestari HJK kävi Tammelan stadionilla taistelemassa tasapelin 1-1-tuloksella. Klubi johti pitkään, mutta hurjaa painetta maalille luonut Ilves kiri lopussa tasoihin, kun Lauri Ala-Myllymäki laukoi rangaistuspotkun sisään 92. minuutilla.

Hurjaan vireeseen yltynyt Ala-Myllymäki on viimeistellyt tällä kaudella jo yhdeksän maalia, joista seitsemän on syntynyt viidessä viimeisimmässä ottelussa. ”Lämmiltä” odotetaan jälleen tehoja lauantaina.

Hyökkäyspäästä puuttuu edelleen Aleksi Tarvonen, joka lähenee pelikuntoa hyvää vauhtia. Lisäksi hyökkääjä Jesse Huhtala on siirtynyt kuukauden mittaiselle lainapestille lappeenrantalaiseen PEPO:on, joka pelaa Kakkosta. Jessen kaksosveli Roope on niinikään lyhyellä lainalla TPV:ssä. Osa edustuksen pelaajista hakee peliaikaa Ilves/2:n riveissä perjantaina FC Jazzia vastaan.

Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss kehuu joukkueensa terveystilannetta ja korostaa kasvanutta kilpailua peliajasta.

Olen kiitollinen, että meillä on nyt pitkään ollut yli 20 kenttäpelaajaa käytettävissä treeneissä. Fysiikkaharjoittelu ja muu rasituksen jakaminen on onnistunut hyvin. Ottelumäärä on myös hieman pienentynyt aiemmista kausista, Wiss kuvailee tuntojaan helteisen harjoitusviikon aikana.

Kilpailu on kovaa ja osa pelaajistamme hakee pelituntumaa muualla. Esimerkiksi Jesse Huhtalan laina PEPO:ssa on hyvää vaihtelua nuorelle miehelle. Kotikylän ulkopuolella näkee uudenlaisen toimintaympäristön ja elämänkokemuksen.

Wiss tuntee lauantain taitavan vastustajan pelitavan. Tähän asti Honka ei ole jäänyt kertaakaan pisteittä tupsukorvia vastaan.

Honka on sarjan vaarallisimpia pallonhallintajoukkueita. He luottavat omaan tyyliinsä, jossa kärsivällisesti jauhetaan puolustusrivejä sekaisin. Lisäksi yläalueella on myös yksi vastaan yksi -osaamista ja hyvä viimeistelijä.

Meillä on ollut tiukkoja taisteluja heitä vastaan. Honkaa vastaan ensimmäisen maalin merkitys kasvaa entisestään, se määritää pelin kulkua. Takaa-ajaja joutuu muuttamaan omassa pelissään selvästi jotain, Wiss kertoo.

Espooseen on matkaamassa sankka joukko keltavihreää tunnustavia Ilves-faneja. Lämmin sää suosii ja kotimainen futiskausi on parhaimmillaan.

Sarjataulukko on todella tasainen ja ylimmillä sijoilla olevat joukkueet kohtaavat toisiaan jatkuvasti. Nämä ovat hyviä matseja pelaajille ja heidät on helppo motivoida. On hienoa, että myös yleisö syttyy tilanteesta. Kaikki saavat nauttia hetkestä.

FC Honka vs. Ilves 27.7. klo 17.00 Tapiola

Katso Ruudun livelähetys

Ottelu on luonnollisesti myös Veikkauksen pitkävetokohde, katso kertoimet täältä.

Muista myös Ilves-app, josta näet ensimmäisenä kotijoukkueen avauskokoonpanon pelipäivänä ja parhaimman pelaajan äänestykseen osallistumalla voit voittaa erilaisia tuotepalkintoja.

Lue myös