Otteluennakko: Ilves vs. FC Honka

Mitalitaistelu kuumenee, kun Ilves isännöi FC Honkaa sunnuntai-iltana Tammelassa.

Ilves ja FC Honka ovat kohdanneet toisensa ainoastaan yhden kerran Veikkausliigan historiassa. Kesäkuun alussa Tapiolassa pelatusta ottelusta jäi tamperelaisille paljon hampaankoloon. Ilves siirtyi nopeaan johtoasemaan, mutta sitkeät espoolaiset marssivat lopulta peräti 4-1-voittoon.

Tasaisen tehokas sarjanousija

Veikkausliiga on palannut Espooseen reilun kolmen kauden tauon jälkeen, kun FC Honka selvitti tiensä takaisin pääsarjaan liigakarsintojen kautta. Raitapaidat ovatkin esiintyneet sarjassa varsin pirteästi, sillä joukkue on sarjataulukossa neljäntenä kolme pistettä Ilveksen yläpuolella.

Honka on kuluvan kauden liigaotteluissa jäänyt pisteittä ainoastaan neljä kertaa. Toisaalta joukkueella on eniten tasapelejä koko sarjassa FC Lahden ohella, kaikkiaan yhdeksän kappaletta.

Viikko sitten Honka koki karvaan tappion HJK:lle. Niin kutsutussa metroderbyssä senegalilainen tehohyökkääjä Macoumba Kandji iski jo kauden kymmenen maalinsa, mutta se jäi laihaksi lohduksi. HJK pystyi vajaamiehisenäkin raapimaan 2-1-vierasvoiton.

Kandjin lisäksi keltamustaa paitaa kantaa liuta nimekkäitä pelimiehiä. Ilvestä yhden liigakauden verran edustaneet Youness Rahimi ja Antti Mäkijärvi hakevat nykyään tehoja Hongan hyökkäyksessä. Keskikentällä peliä rakentavat taidokkaasti brasilialainen Lucas Kaufmann ja espanjalainen Javi Hervás. Makedonialainen Davor Taleski on ottanut ykkösmaalivahdin roolin. Pari viikkoa sitten joukkue sai kovan luokan paluumuuttajan, kun gambialainen Demba Savage palasi Turkista latomaan maaleja Espooseen.

Entinen Hongan ja HJK:n apuvalmentaja Vesa Vasara toimii ensimmäistä kauttaan liigajoukkueen päävalmentajana.

Kissapedolle karttuu kokemusta

Ilveksen kohdalla ei jää ainoastaan korulauseeksi toteamus, että nuorille kotimaisille pelaajille pitäisi antaa vastuuta. Viimeisimmässä ottelussaan maanantaina päävalmentaja Jarkko Wiss marssitti kentälle kokoonpanon, jossa kenttäpelaajien keski-ikä oli 20 vuotta. Avauksessa pelasi kuusi seuran omaa kasvattia, ja ottelun lopussa Ilveksen A-juniori Roope Huhtala teki liigadebyyttinsä. Kokemattomuudesta huolimatta tupsukorvat hakivat selvän 3-1-vierasvoiton TPS:n kustannuksella.

Ilves on sarjataulukossa kuudentena. Eroa kolmantena majailevaan VPS:aan on vain neljä pistettä. Tupsukorvat ovat siis edelleen vahvasti mukana mitalitaistelussa, joka on sarjakärki HJK:n takana jälleen todella tasainen.

Pelaajarintamalla muutoksia on tapahtunut siinä mielessä, että 19-vuotias Suomen poikamaajoukkuehyökkääjä Mauro Severino on liittynyt Ilveksen riveihin. Niklas Jokelainen on Italian pääsarjaseura SPAL:n testileirillä ja Santeri Haarala on kipeänä. Loukkaantumisten takia varmuudella sivussa Honka-pelistä ovat Tatu Miettunen ja Baba Mensah. Muutaman pelaajan pelikunto tarkentuu lähempänä sunnuntaita.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Wiss ei ole yllättynyt siitä, että Honka on heti ensimmäisellä liigakaudellaan mukana mitalitaistelussa.

 – Honka ei ole tyypillinen nousijajoukkue. Heillä on erittäin laadukas pelaajamateriaali. He ovat pystyneet hankkimaan nimekkäitä vavistuksia vielä kesken kaudenkin. Se yhdistettynä omaan vakiintuneeseen pelitapaan, niin tulosta tulee. Vaarallinen joukkue, Wiss toteaa.

Ilves on virittäytynyt kääntämään kesäkuun Honka-pelin tuloksen toisinpäin.

 – Meidän asetelmamme loppukauteen ovat ihan hyvät. Haluamme jatkaa voittoputkessa etenkin kotikentällä. Aikaisempi kohtaamisemme Honkaa vastaan oli pelinä hyvä, mutta henkilökohtaiset virheet johtivat rumaan tappioon. Vastustajan laadukkaat erikoistilanteet ratkaisivat pelin.

 – Kun karsimme helpot virheet pois ja jatkamme hyviä tehoja hyökkäyspäässä, niin taistelemme varmasti voitosta. Rohkeasti vain. Maalintekoon johtavat onnistumiset ovat monesta pienestä asiasta kiinni. Pelaajien vireystila ja itseluottamus korostuvat.

Kahdessa viime pelissä kolme hädin tuskin täysi-ikäistä tupsukorvaa ovat tehneet debyyttinsä Ilveksen edustusjoukkueessa. Hyville otteille toivotaan jatkuvuutta.

 – Pojat ovat suoriutuneet kovasta paikasta hyvin. Totta kai kaikkien nuorten pelaajien kohdalla hyvien otteiden tasaisuus voi olla hankala ylläpitää, kun ei ole tiettyä rutiinia pohjalla. Uudet kasvot pelaavassa joukkueessa ovat kuitenkin olleet raikas tuulahdus. Samalla kilpailu peliajasta kovenee, Wiss tietää.

Kapteeni Mika Hilanderin kommentteja »Ilves – FC Honka 
su 5.8. klo 17.00 Tammelan stadion

Lipunmyynti »


Otteluisäntänä Hämeen Rakennuskone Oy »


Lue myös