Ennakko: Runkosarja huipentuu kovin panoksin

Ilves kohtaa runkosarjan päätöskierroksella kotikentällään FC Hongan. Sunnuntai-illan jännitysnäytelmä voi osaltaan ratkaista ylempään loppusarjaan pääsyn tamperelaisten eduksi.

 

Keskinäinen historia

Ilves ja kaudeksi 2018 pääsarjatasolle palannut FC Honka ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigassa ainoastaan yhdeksän kertaa. Espoolaiset ovat olleet parempia viidesti, tamperelaiset kahdesti.

Kuluvan vuoden aiempi mittelö käytiin elokuussa. Silloisen päävalmentajan Jarkko Wissin viimeiseksi jäänyt ottelu päättyi tupsukorville ikävästi. Juan Alegria teki kaksi kulmapotkuista lähtenyttä erikoistilannemaalia. Niklas Pyyhtiä ja Darren Smith osuivat myös maalipuiden väliin. Pienenä lohtuna Mikael Almén kavensi lisäajalla loppulukemat 4–1:een.

Liigakohtaamiset:
08/08/21 Honka 4 – 1 Ilves
04/11/20 Ilves 4 – 1 Honka
09/09/20 Honka 3 – 2 Ilves
15/09/19 Ilves 0 – 2 Honka
27/07/19 Honka 1 – 2 Ilves
07/05/19 Ilves 1 – 1 Honka
13/09/18 Ilves 0 – 1 Honka
05/08/18 Ilves 3 – 3 Honka
02/06/18 Honka 4 – 1 Ilves

 

Sarjassa kinkkinen asetelma

Tilanne sarjataulukon ylemmässä keskikastissa on sangen jännittävä. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Lahti, HIFK ja Ilves ovat tasapisteissä, mutta helsinkiläisillä on etunaan vielä yksi pelaamaton rästiottelu. Ylemmälle puoliskolle ja Mestaruussarjaan yltääkseen Ilveksen on vähintäänkin parannettava maalieroaan kilpakumppaneihin verrattuna. Voitolla Hongasta kissapeto olisi varmasti kuuden sakissa, sillä SJK ja Lahti kohtaavat sunnuntaina toisensa, eivätkä molemmat osapuolet voi saada kolmea pistettä.

4. SJK 34p.
5. FC Lahti 32p. (maaliero +5)
6. HIFK 32p. (maaliero +2)


7. Ilves 32p. (maaliero -2)

Näistä neljästä joukkueesta yhden kohtalo on jäädä Mestaruussarjan ulkopuolelle. Panoksena on edelleen mitalitaistelun lisäksi neljäs sija, joka todennäköisesti oikeuttaa viimeiseen eurocup-paikkaan.

 

Espoossa ja Tampereella erilaiset kuntopuntarit

Vuosi 2021 ei ole ollut FC Hongalle helppo. Heikon alkukauden jälkeen espoolaiset osoittivat piristymisen merkkejä, mutta neljästä viimeisimmästä ottelusta irtosi voitto ainoastaan sarjajumbo KTP:tä vastaan. Viimeisin ottelu keskiviikkona oli musertava, sillä KuPS:n Tim Väyrynen iski rangaistuspotkusta 1–0-voittomaalin lisäajan viimeisellä minuutilla. Tappio varmisti samalla sen, että mitalitaisteluun tottunut Honka jää tänä vuonna alempaan loppusarjaan kahdeksannelta sijalta.

Ilves puolestaan on saalistanut nyt neljä voittoa putkeen päästämättä maaliakaan. Päävalmentaja Toni Kallion suojatit ovat tilkinneet oman pään tiiviiksi, ja kompastuskivenä ollut maalintekokin alkaa sujua. Sen sai huomata viime keskiviikkona myös IFK Mariehamn, kun Joona Veteli ja Tuomas Ollila laukoivat Ratinan tulostaululle 2–0-lukemat.

Huomionarvoista koko kaudelta on myös se, että Ilves ei ole pelannut yhtään tasapeliä kotonaan; kymmenestä ottelusta kahdeksan voittoa ja kaksi tappiota. Ilves on 24 pisteellään myös tällä hetkellä koko sarjan paras kotijoukkue. Ratina on toivottavasti myös sunnuntaina erittäin vaikea paikka espoolaisten vierailla.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Toni Kallio odottaa vesi kielellä sunnuntain alkuvihellystä.

Olemme pelanneet itsemme hyvin tähän pisteeseen, että ylempi loppusarja on omissa käsissä. Vähän kutkuttelee jo, tekisi mieli pelata vaikka tänään, Kallio kertoo lauantai-iltapäivänä.

Vastustaja tiedetään vaaralliseksi joukkueeksi. Sarjan voitosta kamppailevat HJK ja KuPS olivat vastikään suurissa vaikeuksissa Espoon keltapaitojen kanssa.

Hongalla on selkeä pelisysteemi. Pallonhallinta on tavoitteena, ja heillä on taitavia pelaajia sitä varten. Joukkue pystyy suoraviivaisuuden lisäksi pitkiinkin pallonhallintajaksoihin. Meidän pitää olla kärsivällisiä sitä vastaan.

Heillä on viimeisissä peleissään ollut tasaisia pelejä kovia joukkueita vastaan. HJK:n pitivät nollilla koko matsin ja KuPS:n lisäajalle asti. Hyökkäyksessä oli maalipaikkoja voittoihinkin asti.

KuPS-ottelun lisäajalla jaettiin peräti viisi keltaista ja yksi punainen kortti Hongan pelaajille. Demba Savage ja Jonas Levänen eivät siis ole päävalmentaja Vesa Vasaran käytettävissä.

– Hongalla on tosiaan pari pelikieltoa päällä, mutta heillä on kyllä hyvät korvaajat laittaa tilalle. Meiltä on Tuure Siira pelikiellossa, joka on tietysti miinus, mutta muuten on hyvä tilanne. Valmiina ollaan, Kallio päättää.

 

Mietteitä ja katseita, jännitys tiivistyy.Ilves vs. FC Honka 
su 26.9. klo 18.30 Ratinan stadion

Porteilla ei myydä pääsylippuja. Hanki pääsyliput TÄSTÄ: lippu.fi »

 

Lue myös