Ennakko: Ilveksen ensimmäisessä kotiottelussa hallitseva mestari vastaan

 

Ilves aloittaa Veikkausliiga-kauden kotiottelunsa tiistaina. Rajoitustoimien takia Ratinan stadionille ei vielä saa ottaa yleisöä, mutta ottelua kannattaa seurata Ruudun välityksellä. Vastustaja on kovin mahdollinen, sillä hallitseva Suomen mestari ja sarjaa nytkin johtava HJK testaa tamperelaisten valmiuden.

 

Hallitsevan liigamestari HJK:n 114-vuotiseen seurahistoriaan on mahtunut ennätykselliset 30 Suomen mestaruutta. Ilves on kuitenkin onnistunut horjuttamaan Klubia viime vuosina etenkin kotikentällään. Maaliskuun harjoitusottelussa tulos merkattiin helsinkiläisille 2–1, kun Filip Valencic ja Miro Tenho osuivat isännille, ja Eetu Vertainen rangaistuspotkusta Ilvekselle.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
13/09/20   Ilves 1 – 2 HJK
25/07/20   HJK  2 – 0  Ilves
19/10/19   Ilves  2 – 1  HJK
20/07/19   Ilves  1 – 1  HJK
03/05/19   HJK  0 – 0  Ilves

 

Kissapeto heti sähäkkänä

Liigakauden avauksessa tamperelaiset hakivat täydet kolme pistettä AC Oulun kustannuksella. Vastikään 19-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Eetu Mömmö puski alussa kaksi komeaa maalia, eikä oululaisilla ollut saumoja nousta mukaan peliin.

Mömmön lisäksi ottelussa oli monta onnistunutta tupsukorvaa. Teemu Jäntti tarjoili mainioilla syötöillään molemmat täysosumat. Rasmus Leislahti maalillaan ja Leo Kyllönen keskikentällä tekivät liigadebyyttinsä. Kapteenistoon kuuluvat Joona Veteli ja Tuure Siira pitivät yhteistuumin keskikentän keskustan pihdeissään.

Onnistuneesta alusta ja voitonhuumasta huolimatta voidaan todeta, että sarjanousija Oulu ei kuitenkaan ole tasonmittarina kovin mahdollinen. HJK pistää Ilves-miehistön jälleen pykälää kovempaan testiin.

Keltavihreiden loukkaantumistilanne alkaa näyttää valoisalta. Nilkkavamman voittanut Ilari Mettälä harjoittelee jo täysipainoisesti, mutta pelikunto vaatii vielä hiomista. Varmoja poissaolijoita ovat polveaan kuntouttava Tuomas Ollila ja pelikieltoa sovittava Felipe Aspegren.

 

Klubi on vaikea, muttei mahdoton vastustaja

Toni Koskelan valmentama HJK on tehnyt kovia satsauksia pelaajamarkkinoilla. Seurassa tavoitellaan menestystä kotimaan lisäksi myös eurokentillä.

Puolustuksen luottomies Daniel O’Shaughnessy on ansainnut kapteenin nauhan. Suomen A-maajoukkueeseen kuuluva toppari hallitsee ilmatilaa ja hänellä on apuja myös vierellään. Vasen pakki Luis Carlos Murillo on liigan parhaimmistoa ja kaksi kautta Ilvestä edustaneen Janne Sakselan laatu tiedetään oikealla laidalla.

Yläalueelta löytyy myös nimimiehiä. Tupsukorvien riveistä kaapattiin Jair keskikentälle box-to-box-pelaajaksi. Laadukkaat paluumuuttajat Sebastian Dahlström ja Filip Valencic ovat kaikkien Veikkausliigaa seuraavien huulilla. Riskin veljekset Riku ja Roope taitavat maalinteon.

Joukkueessa on ollut loukkaantumissumaa, joka paheni entisestään lauantaina pelatussa Suomen cupin finaalissa. Olympiastadionilla KuPS joutui pelaamaan tunnin alivoimalla, mutta onnistui silti pitämään siipirikkoisen HJK:n nollilla. Jatko-ottelunkin jälkeen taululla oli 0–0-lukemat, joten ratkaisu haettiin pilkuilta. Luis Henrique oli ainoa epäonnistunut laukoja, joten KuPS pääsi nostamaan cup-kannua.

Veikkausliigan puolella Helsingin sinivalkoiset pelasivat viikko sitten niin ikään maalittoman tasapelin KuPSin kanssa. Avausottelussa irtosi voitto FC Hongan kustannuksella maalein 4–2. Neljä pistettä oikeuttavat kärkisijaan tasapisteissä paikallisvastustaja Helsingin IFK:n kanssa.

 

Kommentit pukukopista

Ilveksen avausottelussa nähtiin jälleen monta liigadebytanttia. Nuorin heistä oli 17-vuotias seuran oma kasvatti Leo Kyllönen. Nuorukainen pääsi 70. minuutilla kehiin ja oli varmoilla otteillaan mukana varmistamassa 2–0-voiton.

Todella hyvät fiilikset jäivät. Ennen kaikkea voiton hakeminen oli tärkeintä. Se oli hyvä esitys koko meidän joukkueelta ja minun oli helppo tulla kentälle, Kyllönen kertoo.

Keskikentän eri rooleissa viihtyvä nuorukainen ei ole vielä heiluttanut maaliverkkoja miesten otteluissa. Pelaajaesikuvan ollessa Zlatan Ibrahimović, voi tehojakin vielä olettaa tulevan.

Vahvuuteni on monipuolisuus, pystyn pelaamaan montaa eri pelipaikkaa. Kehitettävää tietysti on paljon, olenhan nuori pelaaja. Tässä vielä totutellaan aikuisten maailmaan.

Tärkeintä on nyt pysyä ehjänä ja saada pikkuhiljaa lisää peliminuutteja. Minulla on täysi luotto jengiimme. Peli on asettunut kohdilleen. Lähdetään rohkeasti haastamaan Klubi, Kyllönen päättää.

Myös päävalmentaja Jarkko Wiss on tyytyväinen Kyllösen nostamiseen edustusjoukkueen mukaan.

”Leksa” hoiti hommansa todella hyvin. Hän toi Oulua vastaan kentälle energiaa. Se on tärkeää meille, että saamme vaihdosta ripeitä jalkoja ja siten nostettua tempoa.

Kyseessä on työteliäs pelaaja. Leksa on kasvanut totta kai fyysisesti, mutta talven aikana etenkin henkisesti. Hän ajattelee pelaamista joukkueen edun kautta, Wiss kehaisee suojattiaan.

Kaupin harjoitusentälle on muutenkin saatu kasaan leveä innokas rinki, joka mahdollistaa monipuolisen harjoittelun ja koko kentän pelin.

Alustan vaihtuminen on yksi asia, joka lisää pelaajien rasitusta. Meillä on kuitenkin tuoreita jalkoja ja onneksi pääsemme maanantaina treenaamaan Ratinaan, joten saamme tatsia luonnonnurmeen. Pääsemme taas pikkuhiljaa tutuiksi kotikenttäämme.

Tulevan ottelun haaste on kova, onhan HJK selkeä suosikki. Meillä on kuitenkin hyvä flow päällä, ja olemme valmiit kohtamaan kenet vain, Wiss luo henkeä.

Helsinkiläisten avauskokoonpanon yllä leijuu kysymysmerkkejä. Lauantaina Toni Koskelan miehistö pelasi 120 minuuttia ja rangaistuslaukaukset päälle.

HJK haluaa menestyä joka tapauksessa, oli kilpailu mikä tahansa. Cupin finaali voi vaikuttaa heihin, mutta on siellä myös laatua isolla rintamalla. Tiistaina sen sitten näkee, että miten he tulevat meitä vastaan.

Useimmiten HJK iskee todella nopeasti kiinni. Meidän täytyy miettiä, että millä alueilla palloa ei ainakaan saa menettää. Meiltä pitää löytyä riskitön suoritus omassa päässä. Tilanteenvaihdot ja kurinalaisuus, niillä me pärjäämme, Wiss päättää.

 

Viimeksi Ilveksen voittaessa HJK:n, oli Jair maalinteossa Tammelan riemuksi.Ilves vs. HJK 
tiistaina 11.5. klo 18.30 Ratinan stadion

Stadionille ei valitettavasti voida ottaa yleisöä.

Katso Ruudun livelähetys »

 

Lue myös