Ennakko: Uudet valmentajat vastakkain Ahvenanmaalla

Ilves matkustaa toiseen liigaotteluunsa päävalmentaja Toni Kallion alaisuudessa. Kohteena on Ahvenanmaa ja vastassa on IFK Mariehamn, jolla päävalmentajavaihdos on vielä tuoreempi tapaus. Ilves tavoittelee ylempää loppusarjaa, vastustaja puolestaan on lähempänä putoamistaistelua.

 

Ilves on ollut viime vuosina kivi IFK Mariehamnin kengässä. Viime Veikkausliiga-kaudella molemmat kohtaamiset päättyivät tamperelaisten juhliin. Muistissa on myös Suomen Cupin finaali kesäkuussa 2019, kun kissapeto haki 2–0-vierasvoiton ja pokaalin kotiin saarelaisten nenän edestä.

Harjoitusotteluiden merkeissä joukkueet kohtasivat tänä keväänä kahdesti. Kaupin tekonurmella eli Ilveksen kotikentällä käydyt mittelöt päättyivät maaliskuussa 1–2 ja huhtikuussa 2–0.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
23/09/20  IFK M 0 – 2 Ilves
01/07/20  Ilves 4 – 3 IFK M
06/10/19  IFK M 2 – 2 Ilves
11/08/19  IFK M 0 – 1 Ilves
20/05/19  Ilves 0 – 0 IFK M

 

Saaristolaispaatti seilaa myrskyisillä vesillä

Ahvenanmaan ylpeys Idrottsföreningen Kamraterna Mariehamn on uudistunut viime vuosina paljon. Pelaajaliikenteen keskellä luottosotureita ovat mm. maalivahti Oskari Forsman sekä kaikissa 16 ottelussa pelanneet keskikenttäjyrät Niilo Mäenpää ja Calle Svensson. Ilvestä aiemmin edustaneita pelureita ovat Emile Paul Tendeng, Eero Tamminen ja Vahid Hambo.

Ruotsin Superettanissa aiemmin valmentanut Lukas Syberyjski ehti olla IFK:n penkin päässä vajaat kaksi kautta. Hänet irtisanottiin viime tiistaina, joten Maarianhaminassa eletään uuden äärellä. Valmennusvastuun ottaa pitkäaikainen apuvalmentaja Daniel Norrmén, joka tuli seuraan jo vuonna 2003 alunperin pelaajaksi.

Joukkue on tehnyt vain kymmenen maalia eli vähiten koko sarjassa. Alla on neljän ottelun tappioputki. ”Grönvitt”  aloitti kauden kahdella voitolla, mutta on sittemmin voittanut 14 pelaamastaan ottelusta vain yhden. Joukkue onkin valahtanut putoamiskarsijan paikalle. Sijoitus on 11. yhtä monella pisteellä.

Viime sunnuntaina tukkaan tuli espoolaisvastustaja FC Hongalta. Kotiottelu Maarianhaminassa päättyi 1–3. Muhamed Olawalen kavennus oli norsunluurannikkolaisen kauden kolmas maali. Saarelaiset tietävät, että ryhtiliikkeen on syytä tapahtua samantien Ilvestä vastaan, tai putoamispeikko ottaa jo nilkasta kiinni.

 

Syksyksi taisteluilmettä

Ilveksen viimeisin ottelu käytiin viikko sitten Turun Kupittaalla. FC Inter oli tyly isäntä lähettämällä tamperelaiset kotimatkalle 0–2-tappio niskassaan. Kahdeksantena keikkuvalla kissapedolla on kasassa 20 pistettä. Helsingin IFK on kolmen pisteen erolla karkumatkalla kiinni kuudennessa sijassa, ja FC Honka on välissä 21 pisteellään. Keskikasti on siis tasainen tänäkin vuonna.

Inter-peli oli Ilveksen ensimmäinen uuden päävalmentajan Toni Kallion alaisuudessa. ”Köpin” tavoitteena on kehittää pallollista peliä ja hyökkäysmalleja sekä tietysti palauttaa joukkue voittojen tielle. Apunaan hänellä on Mikko Kavénin ja Heli Rekimiehen lisäksi uusi apukoutsi Joni Lehtonen, joka nousi edustuksen mukaan kakkosjoukkueesta.

Jos on IFK:ssa ollut vaihtuvuutta, niin samaa voi sanoa Ilveksestä. Joukkueiden kohdatessa reilu vuosi sitten Ratinassa, kävi silloin kentällä 16 tupsukorvaa ja heistä nykyjoukkueessa vaikuttavat enää ainoastaan kaksi: Tatu Miettunen ja Tuure Siira. Tämän sunnuntain kamppailusta sivussa on varmuudella pitkäaikaispotilas Kalle Katz.

 

Koutsin kommentit

Toni Kalliolla on vyöllä yksi ottelu päävalmentajana. Daniel Norrmén, 46-vuotias kollega vastustajan leirissä, on vielä kokemattomampi. Norrmén toimii ensimmäistä kertaa miesten joukkueen päävalmentajana, kun osapuolet kohtaavat sunnuntaina.

Norrménia en tunne muuten kuin sen, mitä kentän laidalla on viime vuosina nähty. Joka tapauksessa lähtökohta on se, että he taistelevat sarjapaikastaan. Tietyllä tavalla totta kai mekin, mutta IFK on tässä ahtaammalla. Odotan, että siellä ainakin on taistelutahto kohdillaan, Kallio arvioi sunnuntain vastustajaa.

Viime vuonna Wiklöf Holding Arena kävi läpi perusteellisen remontin, jossa kenttää suurennettiin ja luonnonnurmi vaihtui lämmitettäväksi jalkapallonurmeksi. Se vaikuttaa myös pelin luonteeseen.

Taktisesti on pieniä kysymysmerkkejä ilmoilla, että miten IFK lähestyy ottelua. Vahvuudet kauden mittaan heillä on ollut tilanteenvaihdoissa ja juoksuvoimassa. Perinteisesti siellä on luotettu myös erikoistilanteisiin ja keskityksiin, joten maalin edessä pitää olla tarkka.

Etenkin aiemmalla pienellä nurmikentällä IFK usein lämäsi palloa nopeasti ylös. Uudella tekonurmella ja ruotsalaisvalmennuksessa he ovat pyrkineet enemmän pallonhallintaan. Saa nähdä, kuinka paljon on ”old school” -meininkiä, Kallio pohtii.

Ilveksen omassa pelissä on viikon aikana keskitytty etenkin hyökkäysmallien kehittämiseen.

Valmistautuminen on mennyt hyvin, eheä treeniviikko alla. Meillä on omaan hyökkäyspeliin selkeä sapluuna, jota lähdetään hakemaan. Käymme tässä vielä verryttelemässä stadionin vieressä, Maarianhaminaan lauantai-iltapäivällä joukkueen kanssa saapunut Kallio kertoo.

 

Tuure Siira on ennenkin ollut kaatamassa vihreävalkoisia. (kuva: Joope Erkkilä)

IFK M vs. Ilves  29.8. klo 18.30 Wiklöf Holding Arena

Katso Ruudun livelähetys »

 

Lue myös