Ennakko: Ilves kovan paikan edessä Kuopiossa

Sarjakärki KuPS isännöi Ilvestä lauantaina. Tamperelaisilla on vielä teoreettinen mahdollisuus nousta mukaan kuuden parhaan joukkoon ja varmistaa paikkansa Mestaruussarjassa. Kuopiolaisia on ennenkin pystytty horjuttamaan myös vieraskentällä, mutta helppoa tehtävästä ei tule.

 

YHTEINEN HISTORIA

Ilves ja KuPS ovat pelanneet viime vuosina tasaväkisiä vääntöjä. Ero on syntynyt usein vain yhdellä maalilla. Sama tarina toistui huhtikuussa Ilveksen ensimmäisessä kotiottelussa. Keltavihreät joutuivat toteamaan, että hallitseva hopeamitalisti on sangen vahva nippu tänäkin vuonna. Tim Väyrysen kaksi maalia riittivät voittoon Petteri Pennasen komeasta osumasta huolimatta.

Viisi viimeisintä liigakohtaamista:
09/04/22 Ilves 1 – 2 KuPS
02/10/21 KuPS 2 – 1 Ilves
25/07/21 KuPS 1 – 0 Ilves
22/05/21 Ilves 3 – 2 KuPS
05/10/20 KuPS 1 – 1 Ilves

 

VIIMEAIKAISET OTTEET

Kuopiolaiset ovat toista kauttaan päävalmentaja Simo Valakarin alaisuudessa. KuPS:n viime kausien saldo on komeaa luettavaa; hopeaa, pronssia, kultaa, pronssia, hopeaa. Sen päälle viime kaudella Suomen Cupissa tuli mestaruus. Myös tänä vuonna meno on totutun vahvaa; Veikkausliigan piikkipaikka ja joukkue raivasi tiensä Suomen Cupin finaaliin kaatamalla keskiviikkona FC Lahden maalein 1–0. Vieraskenttä ja miesalivoimakaan ei tuottanut esteitä.

Veikkausliigassa kuopiolaisten viimeisin ottelu päättyi niin ikään niukkaan vierasvoittoon. Turussa FC Inter hävisi maalein 1–2. KuPS nousi ottelussa tappiotilanteesta niskan päälle, kun aluksi Joona Veteli tasoitti, ja sitten kapteeni Henri Toivomäki iski lisäajan neljännellä minuutilla voittomaalin. 

Ilves puolestaan kärsi viikko sitten karvaan tappion kotonaan. Suuresti odotettu Pirkanmaan derby päättyi FC Hakan eduksi jännittävien vaiheiden jälkeen. Pennasen tarkka kuti vei tamperelaiset johtoon, ja uusi hankina Djair Parfitt-Williams toi joukkueen vielä 2-2-tasatilanteeseen, mutta 86. minuutilla maalipörssiä johtavan Lee Erwinin vire oli liikaa. 2–3-takaiskumaali jäi ottelun viimeiseksi.

Keltavihreät ovat sarjataulukossa kahdeksansina. Kuuden parhaan joukkoon pääseminen edellyttäisi voittoja kahdella viimeisellä kierroksella, ja samalla pahimpien kilpakumppanien pitäisi hävitä omilla tahoillaan. Ilves on viime viikkoina vahvistunut laitahyökkääjä Parfitt-Williamsilla ja laitalinkki Najeeb Yakubulla. Loukkaantumiset ja pelikiellot alkavat hellittää, mutta lauantain ottelu jää varmuudella väliin Patrick Loa Loalta ja Tabi Mangalta.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio tietää, että sarjakärjeltä ei saa mitään ilmaiseksi. Veikkausliigassa on kuitenkin pelattu paljon ristiin, ja kärkijoukkueetkin pudottavat pisteitä ajoittain.

Hyvä vastus on ehdottomasti edessä. Näemme sen enemmän mahdollisuutena, kuin uhkana. Tämä on mahdollisuus testata omaa kuntoa ja osaamistamme. Jos onnistumme pelisuunnitelmassamme täydellisesti, niin meillä on hyvä sauma horjuttaa mestaruustaistelua. Haka voitti Hongan eilen, ja me lähdemme puolestamme järisyttämään KuPS:aa.

KuPS on pystynyt ottamaan niin sanottuja rutiinivoittoja viime otteluista. Vajaamiehisinäkin ovat taistelleet pisteitä mukaan. Siellä on laadukkaita ja meillekin hyvin tuttuja pelaajia. Toisaalta tässä vaiheessa kautta kaikki joukkueet alkavat jo olla tuttuja, ei sieltä enää yllätyksiä tule vastaan, Kallio pohtii.

Treenikentällä on ollut tekemisen meininki, ja kokoonpanoa valitessa Kalliolla on useita instrumentteja työkalupakissa.

Olemme keskittyneet tällä viikolla siihen, että saisimme saman pallollisen hyvän tekemisen mukaan, kuin mitä meillä oli Haka-pelissä molempien jaksojen alussa. Puolustustilanteiden pelikovuus on se, jossa meidän pitää parantaa. Pelaajat ovat ottaneet hyvin koppia asioista, Kallio kuvailee.

Uudet pelaajamme ovat esiintyneet hyvin ja uskon, että heiltä voidaan odottaa vieläkin enemmän, kunhan saadaan heitä paremmin porukkaan mukaan. Oikeastaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella meillä on positiivinen ongelma, että pelaajia valitessa pitää pudottaa useita nimiä pois kokoonpanosta.

 

Kai Meriluoto ja Diogo Tomás vastakkain. (kuva: Juha Tamminen)

KuPS vs. Ilves  la 3.9. klo 17.00 Kuopio

Katso Ruudun livelähetys »

Lue myös