Otteluennakko: Ilves vs. FC Lahti

Tasainen tuttavuus

Ilves on toki kohdannut aikaisemmat Lahden edustusseurat Reippaan ja Kuusysin useita kertoja, mutta nykyinen FC Lahti on uudempi tuttavuus. Vuonna 2015 alkaneita keskinäisiä Veikkausliiga-otteluita on kertynyt kymmenen. Lahti on voittanut neljästi, Ilves kolmesti ja kolme kertaa on päädytty pistejakoon.

Tänä vuonna Ilves ja Lahti kohtasivat ensi kertaa jo helmikuussa Suomen Cupin alkulohkon merkeissä. Pisteet jaettiin Pirkkahallissa 2-2-tuloksella. Ilveksen osumista vastasivat Santeri Haarala ja Tuure Siira, vierasjoukkueelta maalipuiden väliin osuivat Kalle Taimi ja Teemu Jäntti.

Tasaisuus on ollut kuvaava sana joukkueiden välisissä voimankoitoissa, mutta kuluvan kauden ensimmäisessä liigakohtaamisessa Lahti otti luulot pois kotikentällään. Huhtikuussa pelattu ottelu päättyi ”Kuhnureiden” 2-0-voittoon, vaikka he pelasivat yli puolet ottelusta alivoimalla Henri Anierin katseltua punaista korttia 43. minuutilla. Ennen törttöilyään Anier ehti viimeistellä avausmaaliin ja Santeri Hostikka kaunisteli lukemia toisella jaksolla.

Mastokaupungissa paljon pistejakoja

Päävalmentaja Toni Korkeakunnas luotsaa FC Lahtea jo viidettä kautta. Viime vuonna joukkue sijoittui neljänneksi heti pronssi-Ilveksen vanavedessä.

Tänä keväänä ja alkukesästä lahtelaiset ovat jälleen olleet vaikeasti voitettavissa. Ainoa tappio tuli sarjakakkosen RoPS:n vieraana huhtikuussa. Toisaalta 13 ottelusta tasapelejä on kertynyt peräti seitsemän kappaletta. Pisteitä on kasassa 22 ja sarjasijoitus on neljäs.

Viime perjantaina Lahti kohtasi vieraissa TPS:n. Tuloksena oli, kuinkas muutenkaan, tasapeli. 1-1 päättyneessä koitoksessa lahtelaisten ainokaisen viimeisteli Hassan Sesay.

Maalinteko on ollut Korkeakunnaksen suojateille ajoittain haastavaa, mutta kokenut Viron maajoukkuehyökkääjä Henri Anier on aina vaarallinen boksissa. Hän on neljällä maalillaan joukkueen paras maalintekijä.

Tiiviin puolustuksen takuumiehinä ovat hääränneet muun muassa luottopuolustaja Mikko Hauhia ja Pietarin Zenitistä viimeisiä lainapestin päiviään viettävä maalivahti Aleksandr Vasiutin. Toppari Igor Jovanovic on myös ollut hyvässä vireessä, mutta tuoreiden lehtitietojen mukaan hän ei jatka Lahdessa.

Ilves tottunut puolustamaan kotikunniaansa

Yhden ottelun lahtelaisia enemmän pelannut Ilves on saalistanut 19 pistettä, jotka oikeuttavat kuudenteen sijaan. Alkukaudesta pisteitä hyvällä tahdilla napsinut joukkue koki hetkellisen aallonpohjan kesäkuun alussa, kun Honkaa ja KuPS:aa tuli ikävät vierastappiot maalierolla 2-7.

Puolustuspeli on kuitenkin jälleen tiivistynyt, josta osoituksena oli sarjakärki HJK:n pitäminen nollilla viime lauantaina. Tammelassa nähtiin vauhdikasta ja kovaotteista peliä, kun pisteet jaettiin 0-0-tuloksella. Pitkästä loukkaantumisesta toipunut laitahyökkääjä Ilari Mettälä teki ottelussa Veikkausliiga-debyyttinsä. Hän on tervetullut lisä Ilveksen yläkertaan.

Ilveksen toppariosasto on saanut osansa kauden koettelemuksista. Pitkäaikaisloukkaantunut Baba Mensah ja pelikiellosta kärsivä Diogo Tomás ovat varmoja poissaolijoita kokoonpanosta. Myös Jani Tanska on kokenut viime peleissä kolhuja, mutta hänen haavansa on saatu paikattua muutamalla tikillä. Kokenut hongankolistaja nähtäneen tositoimissa vanhaa seuraansa vastaan.

Pelinavaaminen korostuu

Päävalmentaja Jarkko Wiss pyrkii jälleen paikallistamaan vastustajan vahvuudet ja heikkoudet.

 – Lahdella on ollut paljon tasaisia otteluita, mutta heillä on monesti ollut hyvä mahdollisuus voittoon. Heidän pelitapansa on selkeästi vakiintunut. Se luo meille erilaisia asioita huomioitavaksi. Esimerkiksi Lahden kolmen alakertaa vastaan on mahdollista luoda miesylivoimatilanteita, Wiss toteaa.

 – Viime pelissä prässipelimme toimi mainiosti HJK:ta vastaan. Saimme paljon tilanteita, joissa teimme hyviä pallonriistoja ja niitä oli mahdollisuus pelata omille. Vieläkin enemmän kaipaamme niitä tilanteita, joissa alakerta ja pohjapelaaja voittavat pallon ja avaamat samantien hallitusti. Purkupallojen sijaan tarvitaan siis hyviä syöttöjä hyökkäysten käynnistämiseksi.

Keskiviikon selkeänä tavoitteena on tasonnosto kauden ensimmäisen kohtaamiseen verrattuna.

 – Aikaisempi pelimme Lahtea vastaan oli Santeri Hostikan näytöstä. Vaikka Henri Anier ajettiin avausjaksolla kentältä, niin Hostikka pärjäsi hyvin yksin kärjessä. Hän jopa piti puolustajiamme vähän pilkkanaan. Pyrimme nyt näyttämään, että osaamme myös puolustaa, Wiss sanoo.

Kohti uusia rajapyykkejä

Tärkeä palanen Ilveksen keskikentällä on tälläkin kaudella ollut Lauri Ala-Myllymäki. Ilveksen oma kasvatti on pelannut jo 101 Veikkausliiga-ottelua, vaikka mies täytti pari viikkoa sitten vasta 21 vuotta. Poika- ja nuorisomaajoukkueiden vakiokävijä on viettänyt tupsukorvien edustusjoukkueessa yli viisi vuotta Ykkösen peleistä lähtien.

 – Hyviä hetkiä on mahtunut näihin vuosiin. Debyyttiotteluni on tietysti hyvässä muistissa. Ensimmäinen liigakausi oli onnistunut, kun säilytimme altavastaajinakin sarjapaikkamme selkeästi. Onnistumisia tuli ja joukkue meni pelillisesti paljon eteenpäin etenkin toisella liigakaudella, Ala-Myllymäki kertoo.

 – Viime kausi oli kahtiajakoinen. Alkukausi oli omalta osaltani vaikeaa aikaa muun muassa varusmiespalveluksen vuoksi. Pronssin saavuttaminen oli kuitenkin huikea saavutus joukkueeltamme. Sitä muistelee mielellään.

Kapteenistoon kuuluva ”Lämmi” palkittiin ennen viime peliä sadan liigaottelun rajapyykin ylittämisestä. Päätösvihellyksen soitua hänet palkittiin ottelun parhaana pelaajana.

 – Hyvältä tuntuu tekeminen tällä hetkellä. Pelistä jäi hyvä fiilis ja vielä jäi vähän nälkääkin pohjille, kun ei voittoa irronnut. Nollapeli HJK:ta vastaan on kuitenkin hyvä merkki joukkueellemme.

 – Ihan ok kausi on meneillään, mutta pystymme vielä parempaankin. Perustekemisen taso on oikein hyvä. Ehkä ne huikeimmat onnistumiset ainakin itseltäni antavat vielä odottaa itseään.

Tulevasta vastustajasta haetaan revanssia kotiyleisön edessä.

 – Lahti on korkealla sarjassa, eikä syyttä. Alkukaudesta koimme karvaan tappion heidän vieraanaan. Luvassa on jälleen vaikea ja tärkeä ottelu. Todennäköisesti taistelemme heidän kanssaan samoista sarjasijoituksista. Tammelassa olisi hyvä palata voittojen tielle ja se on totta kai tavoitteena, Ala-Myllymäki päättää.

Ala-Myllymäki vs. Hauhia

Päivällä ennen ottelua arvotaan Ilveksen Eurooppa-liigan vastustaja klo 13.00 alkaen.Ilves – FC lahti  ke
 20.6. klo 18.30  Tammelan Stadion (Kalevan puistotie 21)   Lipunmyynti »


Otteluisäntänä LähiTapiola »


www.ilvesedustus.fi/veikkaus »


https://kauppa.ruutu.fi/veikkausliiga2018 »
Anna koodi: ILVES2018
ja saat 2kk Ruutu+ puoleen hintaan

Lue myös