Ennakko: Ilves matkustaa mastokaupunkiin

Ilves kohtaa siirtomarkkinoilla aktivoituneen FC Lahden. Keltavihreät haluavat rikkoa lahtelaisten sitkeän kotitaian hakemalla kolme pistettä tuliaisiksi.

 

KESKINÄINEN HISTORIA

Ilves ja FC Lahti ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigassa vuodesta 2015 alkaen 19 kertaa. Ilves on voittanut seitsemästi ja hävinnyt kahdeksasti. Neljä kertaa pisteet ovat menneet jakoon. Varsinkin Lahdessa pelatut väännöt ovat pääsääntöisesti olleet isäntien heiniä. Ilves on viimeksi voittanut ”Kuhnurit” vieraskentällä tammikuussa 2020 Suomen Cupissa. Veikkausliigassa moista temppua ei ole vielä nähty.

Viikko ennen juhannusta Ratinassa todistettiin hurja trilleri. Peli näytti päättyvän 2–1-lukemiin, mutta varsinaisen peliajan jo umpeuduttua saivat lahtelaiset rangaistuspotkun, jonka Macoumba Kandji laukoi maaliin. Lisäajan kuudennella minuutilla Petteri Pennanen kuitenkin siirsi joukkueensa takaisin kuskin paikalle niittamalla 3–2-loppulukemat kotiyleisön riemuksi.

Viisi viimeisintä liigaottelua:
18/06/22 Ilves 3 – 2 Lahti
11/09/21 Ilves 1 – 0 Lahti
10/06/21 Lahti 3 – 1 Ilves
22/08/20 Ilves 3 – 1 Lahti
09/08/20 Lahti 3 – 2 Ilves

 

VIIMEAIKAISET OTTEET

FC Lahti tiedotti tiistaina kahdesta uudesta pelaajasopimuksesta. 27-vuotias serbialainen keskikenttäpelaaja Nemanja Bosančić saapui Pohjois-Makedonian pääsarjasta, Sveitsistä puolestaan värvättiin 25-vuotias sveitsiläis-kosovolainen toppari Arian Kabashi. Lisäksi 17-vuotias hyökkääjä Onni Hänninen palasi vastikään Unkarista kotikaupunkiinsa Lahteen.

Vahvistuksia mastokaupungin lippulaiva tarvitseekin, sillä tulokset ovat olleet mollivoittoisia. Marraskuusta 2019 lähtien joukkuetta luotsannut Ilir Zeneli sai lähtöpassit kesäkuun lopussa. Aiemmin RoPSia valmentanut Mikko Mannila otti ohjat, mutta joukkue on yhä toiseksi viimeisenä. Sunnuntaina kuokkaan tuli SJK:lta lukemin 1–3, kotijoukkueen kavennuksesta vastasi Berat Köse.

Ilveksellä on niin ikään alla karvas tappio. Uransa toisen liigaottelun pelannut ruotsalaishyökkääjä Adam Larsson onnistui jälleen maalinteossa, ja kissapeto oli pitkään kiinni voitossa nimivahvan HJK:n isäntänä. Klubi vääntäytyi vahvalla rutiinilla kuitenkin ottelun lopussa vielä rinnalle ja ohi, joten lukemiksi jäivät 1–2.

Ilves on sitkeästi miehittänyt sarjataulukon kuudetta sijaa. Mestaruussarjaan pääsyn kannalta jokainen piste on elintärkeä muutenkin tasaväkisessä keskikastissa. Tehtävää helpottaa se, että loukkaantumishuolet alkavat helpottaa. Keskikenttäpelaaja Yusif Moussa ja toppari Kalle Katz ovat pian taas pelikunnossa, mutta perjantain Lahti-ottelun he ovat vielä pois kokoonpanosta.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Toni Kallio on tarpeeksi monta kertaa lähtenyt mastokaupungista kotimatkalle ilman pisteitä. Ilveksen edellinen pääsarjavoitto Lahden maaperällä täytti toukokuussa jo 31 vuotta, tuolloin tamperelaiset kellistivät Lahden Reippaan lukemin 1–0.

Lähdemme hakemaan historiallista vierasvoittoa Lahdesta. Olemme pelanneet siellä aina tasaisia pelejä, mutta jostain syystä olemme myös tehneet virheitä ja päästäneet helppoja maaleja. Siihen halutaan muutos, Kallio paaluttaa.

Tupsukorvat ovat kesä-heinäkuussa päästäneet maaleja ja sitä kautta menettäneet pisteitä ottelun viimeisen puolituntisen aikana.

Viime pelit ovat kääntyneet meitä vastaan lopussa. HJK- ja SJK-matseissa paiskimme hyvin töitä, mutta johtoasemassa pelaaminen olikin vaikeaa. Pallo kun voitettiin, niin se vain purettiin jonnekin. Myös aiempi kohtaaminen juuri Lahtea vastaan oli vähän samanlainen, siinä sattui ja tapahtui vielä viimeisillä minuuteilla. Onneksi se kuitenkin vielä kääntyi eduksemme.

Tämän viikon teema on meillä ollut juuri pelaaminen johtoasemassa. Haluamme säilyttää koko ottelun ajan sen tason, joka meillä oli esimerkiksi Klubia vastaan ensimmäisen tunnin ajan. Moneen kertaan kuulutettu pelirohkeus on tärkeää, kun vastustaja alkaa paineistaa. Ytimessä on nimenomaan se, että pysymme vaarallisina hyökkäyssuuntaan.

Perjantain vierasreissua lähdetään taittamaan ennakkoluulottomasti.

Lahdessa on ollut sekava tilanne. Valmentaja vaihtunut, paljon loukkaantumisia ja myös pelikieltoja päälle. Nyt on vielä tullut uusia pelaajia joukkueeseen, joten on vaikea sanoa, että miten he lähestyvät tätä matsia. Meillä on kuitenkin ihan oma ”game plan”, Kallio päättää.

 

Doni Arifilla oli ahtaat paikat HJK:ta vastaan. (kuva: Juha Tamminen)

FC Lahti vs. Ilves  pe 29.7. klo 18.00 Lahti

Katso Ruudun livelähetys »

Lue myös