Ennakko: Perjantaina kuuma kärkiottelu KuPS:ia vastaan


Kahden vieraspelin jälkeen palaa Ilves takaisin Ratinaan ja saa vastaansa hallitsevan mestarijoukkueen KuPS:in. Turussa pelatut vieraspelit tuottivat sekä voiton että tappion, joten tupsukorvat lähtevät otteluun takuulla nälkäisinä ja voitto mielessään.

Ilveksen on saatava puolustuspelinsä kuosiin

Tämä kausi on alkanut Ilveksen kannalta sikäli erikoisesti, että päästettyjä maaleja on kasassa tehtyjä enemmän. Yleensä tilanne on ollut selvästi päinvastainen, joten valmennus onkin joutunut miettimään pelisuunnitelmiinsa muutoksia. Tosin kauden avausottelussa IFK Mariehamnin kolmesta osumasta taisi kaksi mennä maaliin oman pelaajan kautta.

Hyökkäyspään pelaaminen on sujunut Ilvekseltä tuloksekkaasti. Myös maalien jakaantuminen useammalle pelaajalle kertoo joukkueelta löytyvän ratkaisuvoimaa leveällä rintamalla. Ilari Mettälä on toistaiseksi ainoana onnistunut kahdesti, kerran molemmissa pelaamissaan otteluissa. Molemmissa otteluissa hän myös tullut vaihdosta sisään, joten pelattuja minuutteja kohden hän ollut todella tehokas.

Ilves on pystynyt hyvin hyödyntämään laajaa pelaajarinkiään, sillä kolmessa ottelussa on kentällä esiintynyt jo 21 pelaajaa. Joukkueen terveystilannekin on melko hyvä, eikä perjantain ottelusta pitäisi loukkaantumisen vuoksi puuttua kuin Joona Veteli.

Mestarit ovat aloittaneet vahvasti ja ovat sarjan kärjessä

Kuopiolaiset ovat aloittaneet Veikkausliigassa kuten mestareilta sopii odottaakin, sarjataulukon kärkipaikkaa hallussa pitäen. KuPS on voittanut sekä HIFK:n että FC Interin ja viime sunnuntaina joukkue ylsi tasapeliin Espoossa FC Honkaa vastaan.

Kuopiolaisten ykköstykkinä on toiminut hanakasti laukova Ilmari Niskanen, joka kahdella osumallaan pitää joukkueensa maalitykin viittaa harteillaan. KuPS:n puolustus on ollut alkukaudesta vankka, heille on kolmessa pelissä tehty ainoastaan yksi maali.

Joukkue vahvistui vielä entisestään alkuviikosta, kun viime kauden kapteeni ja Vuoden keskikenttäpelaajaksi valittu Petteri Pennanen palasi lyhyeltä Aasian reissultaan.

Kuopiolaisten päävalmentaja norjalainen Arne Erlandsen on löytänyt mieleisensä kokoonpanon, eikä rotaatiota ole hirveästi käytetty. Joukkue on käyttänyt vasta 15 pelaajaa, joten joukkue ei ole edes käyttänyt kaikkia sallittuja vaihtojaan otteluissa. Nähtäväksi jää, miten tiheä ottelurytmi tulee jatkossa muuttamaan KuPS:n peluutusta.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss odottaa perjantain ottelusta tiukkaa kamppailua.

– Edellisen pelin jälkeen on lähinnä palauteltu ja huilailtu. Samalla hiukan paranneltu pikku vaivoja ja vammoja. Nyt on aika kääntää katseet perjantain peliin ja aloittaa huolellinen valmistautuminen, totesi Wiss tiistain harjoitusten alkaessa.

-Varsinkin puolustuspelaamista on tarkoitus treenata enemmän ja videolta katsellaan miten vastustaja omaa peliänsä pelaa. Siitä jatketaan osa-alue kerrallaan kohti perjantaita. Hiukan meiltä on kateissa se kultainen lanka puolustuspelaamisen suhteen, sitä tässä nyt haetaan harjoitusten kautta.

– Kyllähän tässä kohtaa viikkoa koutsilla on jo visio siitä, ketkä pelaa, mutta pelaajien on harjoituksissa myös ansaittava paikkansa.

Normaalia tiiviimpi ottelutahti aiheuttaa muutoksia myös valmennuksen suunnittelussa. Ilveksen seuraava peli on jo tiistaina Rovaniemellä.

– Normaalisti keskitytään ainoastaan yhteen otteluun kerrallaan, mutta nyt on hiukan jo katsottava seuraavaakin. Lähdemme kuitenkin jo maanantaina aamulla pohjoiseen, joten siinä ei juurikaan jää aikaa valmistaville harjoituksille.

Vastustaja on Wissin mukaan kovaa luokkaa.

– KuPS on varmaankin Veikkausliigan juoksuvoimaisin ja energisin joukkue. He eivät ota riskejä oman pelin avaamisessa ja heillä on myös todella taitavia pelaajia. He ovat vahvoja sekä 1vs1-tilanteissa että kaksinkamppailuissa ylipäätään.


– Meidän pelaajiltamme täytyy löytyä tahtoa voittaa nuo kaksinkamppailut, joita pelissä tulee useita. Niissä tilanteissa myös yleensä sattuu, joten kipukynnys on oltava korkealla.


– Meidän täytyy myös pystyä hallitsemaan itsemme ja rauhoittumaan pallon kanssa noiden kaksinkamppailujen jälkeen. Peli ei saa mennä roiskimiseksi ja hätäilyksi.

Ilves – KuPS Ratinassa perjantaina 17.7. kello 18.30. Liput vain ennakkoon osoitteesta www.seamchip.fi/ilvesjalkapallo

Lue myös