FC Inter – Harrastajista kasvoi ammattilaisia

FC Inter-Ilves 28.05.2022. Kuva: Jimi Soinila

Turkulaisen FC Interin tarina noususta kotimaisen jalkapalloilun huipulle on kuin Hollywoodin elokuvien käsikirjoituksesta. Lasten harrastejoukkueesta on muovautunut piinkova ammattilaisjoukkue ja Turun ykkösseura jalkapalloilun saralla.

Monenkin jalkapalloilijan taustalta löytyy lapsiensa eteen puurtavat vanhemmat, mutta harvan pelaajan isä perustaa ihan oman joukkueen lapselleen. Näin kävi turkulaiselle Patrik Håkansille, joka 1990 ei halunnut siirtyä TPS:ään tai ÅIFK:hon jatkamaan jalkapalloilua. Isä Stefan päätti muutaman vanhemman kanssa perustaa pojille ihan oman joukkueen D-ikäryhmään.

Joukkueen nimeksi piti ensin tulla FC Turku, mutta silloin oli jo olemassa FC Turku-82, joten nimeksi valikoitui eurooppalaisen huippujoukkueen tavoin FC Inter Turku. Italian Interistä pojat nappasivat myös väreiksi sinisen ja mustan, johon suunnittelija lisäsi vielä punaisen.

Joukkueen logoon puolestaan vaikutti Italiassa pelatut MM-kisat. Kamerunilaistähti Roger Milla hurmasi turkulaiset pojat ja niinpä Kamerunin logosta valikoitu niin muoto, kolme väriä sekä symbolit tähti ja pallo.

1992 Inter otti Kolmosessa pelaavan Nahkakuulat siipiensä suojiin ja näin oli seuran ensimmäinen aikuisten joukkue nähnyt päivänvalon. Vuoden päästä Inter puolestaan otti talousvaikeuksissa olleen TuTo:n sarjapaikan Kakkosesta, joten nousutahti oli huimaava.

Vuosi Kolmosessa ja vuosi Kakkosessa riitti Interille ja nousu Ykköseen tapahtui kaudelle 1994. Ykkösestä Veikkausliigaan nouseminen kesti jo kaksi vuotta, joten aivan nousu per vuosi tahtia ei Inter pystynyt jatkamaan.

Kaksi kautta Inter pelasi Veikkausliigassa, kunnes putosi kaudeksi 1998 takaisin Ykköseen. Siellä turkulaisilla kului jälleen kaksi kautta, kunnes nousu kaudelle 1999 tapahtui. Siitä asti FC Inter onkin ollut yhtäjaksoisesti Veikkausliigassa voittaen kertaalleen Suomen mestaruuden (2008).

2000-luku on tuonut Interille menestystä mestaruuden lisäksi runsaasti. Hopeiset mitalit on turkulaisten kaulaan ripustettu neljästi, Suomen Cupista puolestaan on tullut kaksi kultaa ja kolmet hopeiset mitalit. Liigacupista saaliina yhden mestaruuden lisäksi kaksi hopeaa, tuorein tältä vuodelta.

FC Inter toimii meille kaikille hyvänä esimerkkinä siitä, että isot asiat lähtevät hyvin usein liikkeelle pienistä teoista. Toki aivan kaikki eivät voi lapsilleen uutta seuraa perustaa, mutta lasten kannustaminen ja tukeminen harrastuksiin kannattaa aina.

Lue myös