Historiikki: Ilveksen kotiavauksen vastustaja on perinteikäs KuPS

Ilveksen ensimmäinen kotiottelu jouduttiin siirtämään olosuhteiden pakosta pelattavaksi Valkeakoskelle. Vastustajaksi otteluun saapuu erittäin perinteikäs jalkapalloseura KuPS.

KuPS eli Kuopion Palloseura perustettiin maaliskuussa 1923. Näin ollen se on Ilvestä kahdeksan vuotta vanhempi seura. Aivan aluksi joukkueesta käytettiin lyhennystä KPS, pieni u-kirjain nimeen lisättiin vasta vuonna 1935.

Ilveksen tavoin KuPSista haluttiin muodostuvan monilajiseura, vaikkakin jalkapallo oli alusta alkaen seuran painopistelajina. Ensimmäiset vuodet KuPS pelasi alemmilla sarjatasoilla ja vasta 30-luvulla seura alkoi tekemään nousuaan.

Ilvestä ja KuPSia yhdistää myös peliasujen värit. KuPS pelasi ensimmäiset vuotensa musta-vihreissä pystyraitapaidoissa ja valkoisissa housuissa. Vasta 1935 seura otti käyttöön tutummat värinsä eli keltaisen paidan, mustat housut sekä keltamustat sukat.

Kaudella 1948 KuPS putosi mestaruussarjasta Suomensarjaan, mutta onnistui vielä saman syksyn aikana varmistamaan nousun takaisin kaudelle 1949. KuPS kaatoi ratkaisevassa ottelussa TPV:n.

Ensimmäisen Suomenmestaruutensa KuPS nappasi 1956. Vuosikymmen oli kuopiolaisille hyvä muutoinkin ja Kuopiossa nähtiin paikallisotteluitakin pääsarjatasolla, kun KPT oli noussut sarjaan. Myös 60- ja 70-luku oli KuPS:lle vahvoja vuosikymmeniä ja noina vuosina on Kuopiosta noussut legendaariseksi jäänyt sanonta ”Hoppee on häppee”.

80-luvulla menestyminen ei enää kulkenutkaan yhtä matkaa KuPS:n kanssa. KuPS joutui jopa taistelemaan paikasta kaupungin ykkösjoukkueena, sillä kaudella 1982 pääsarjatasolla pelasi peräti kolme kuopiolaisjoukkuetta. KuPSin ja KPT:n lisäksi sarjaan oli noussut Elo.

90-luvulla KuPS joutui hakemaan vauhtia alemmilta sarjaportailta. Kausi 1993 kului Ykkösessä, josta joukkue nousi kuitenkin heti takaisin, vaikkakin vaan kaudeksi. 1997 KuPS putosi Kakkoseen asti, josta se pääsi nousemaan takaisin Ykköseen kaudeksi 1999.

Joulukuussa 1998 perustettiin KuPS Oy, jonka tehtävänä oli nostaa joukkue takaisin pääsarjatasolle sekä palauttaa jalkapallo Kuopion suosituimmaksi urheilulajiksi. Tuolloin puuhamiehenä toimi pankkiiri Ari Lahti, jonka merkitys seuralle oli jo tuolloin suuri.

Syksyllä 2000 joukkue nousikin Veikkausliigaan, mutta ei vielä kyennyt nostamaan itseään sen kärkijoukkoihin. Putoamiset ja takaisinnousut tulivat kuopiolaisille tutuiksi.

Kauden 2006 jälkeen Ari Lahdesta tuli osakeyhtiön puheenjohtaja ja uuden strategian isähahmo. Viime vuosikymmen eli 2010-luku oli KuPS:lle jälleen menestyksekäs, tosin ainoa mestaruus tuli vasta kaudella 2019.

KuPS on kaikkien aikojen maratontaulukossa neljännellä sijalla. Seura on hankkinut 64 pääsarjavuotensa aikana kuusi mestaruutta, kymmenen hopeaa sekä kolme pronssia. Suomen Cupin mestaruuden joukkue ovat voittanut kolme kertaa, saaden yhtä monesti myös hopeaa.

Ensimmäisen kerran Euroopan cup-kilpailuihin KuPS ansaitsi paikan kaudelle 1957–58, jolloin seura ei kuitenkaan lähtenyt mukaan kilpailuun. Ensimmäiset europelinsä joukkue pelasi kaudella 1967–68 ranskalaista AS Saint-Etienneä vastaan. 1978 KuPS teki melko sensaatiomaisen tempun pudottamalla UEFA-cupissa tanskalaisen B1903:n jatkosta. Ainoan vierasvoittonsa eurokentiltä KuPS on ottanut Israelissa Maccabi Netanyalta.

KuPSin paidassa on esiintynyt lukuisia kotimaisia jalkapallotähtiä. Kuuluisin heistä on Aulis Rytkönen, joka ensimmäisenä suomalaisena jalkapalloilijana pääsi Eurooppaan ammattilaiseksi. Myös herrat Kari Ukkonen, Hannu Turunen sekä Olavi Rissanen ovat kuuluneet ikäluokkansa kirkkaimpiin tähtiin ja luoneet pitkän uran jalkapallokentillä.

Ilveksen ja KuPSin keskinäiset ottelut eivät ole jättäneet ketään kylmäksi ja tapahtumarikkaista otteluista on puhuttu niiden jälkeenkin. Ilves pystyi pitkään olemaan varsinainen mörkö KuPS:lle, sillä kuopiolaisilla kesti voittamaton putki peräti 21 vuotta. Vuosien 1997 ja 2018 välillä Ilves voitti yhtä tasapeliä lukuun ottamatta keskinäiset kohtaamiset, kaikki vielä yhden maalin erolla. Tuo taika raukesi vasta kesäkuussa 2018.

Ilves kohtaa KuPS:n kotiottelussaan Valkeakosken Tehtaan kentällä. Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun Ilves isännöi Veikkausliigassa kuopiolaisia muualla kuin Tampereella. Vuonna 2018 kauden ensimmäinen kohtaaminen pelattiin Helsingissä, samasta syystä kuin tänäkin keväänä.

Lue myös