Huomenna Ilveksen vieraaksi saapuu HIFK

Kesäkuussa Suomen cupin loppuottelun vuoksi siirretty Ilves-HIFK -peli pelataan nyt tulevana tiistaina. Joukkueet tasasivat pisteet vain muutamaa päivää aiemmin Helsingissä. Kurkistetaanpa, millaisesta seurasta oikein on kyse.

Kuten IFK-seurat muutoinkin, myös HIFK on alun perin ollut monilajiseura. Oman jalkapallojaoston seura perusti 1907, samana vuonna perustettiin myös heidän paikallisvastustajansa HJK sekä Suomen Palloliitto. Punavalkoiset värit ovat alusta alkaen kuuluneet seuran peliasuihin ja logona tuttu kilpi vuosilukuineen ja nelisakaraisine tähtineen.

HIFK oli 30-luvulla todella vahvassa vireessä, voittaen tuolloin kolme seitsemästä mestaruudestaan. Seuran menestys jatkui aina 70-luvulle saakka, jolloin se putosi mestaruussarjasta. Alamäki oli synkkä ja pahimmillaan seura pelasi jopa Nelosdivarissakin, vielä jopa 2000-luvulla. Toki tuohon liittyy edustusjoukkueen taloudelliset ongelmat sekä sarjapaikasta luopuminen, jonka vuoksi reservijoukkue jatkoi toimintaa Nelosessa. Tuo joukkue sitten pystyikin nousemaan aina ykköseen saakka.

2012 HIFK vielä putosi Ykkösestä Kakkoseen yhdeksi kaudeksi ja vahva nousu jatkui seuraavana vuonna nousulla Veikkausliigaan. Suuri ansio tästä kuuluu silloiselle päävalmentaja Jani Honkavaaralle, joka nykyään toimii KuPS:n peräsimessä. 2017 HIFK putosi Ykköseen, noustakseen sieltä kuitenkin täksi kaudeksi takaisin Veikkausliigaan.

Tällä kaudella seura nousi otsikoihin, kun enemmistön osakekannasta osti kiinalainen liikemies Jin Chang, joka osaomistaa myös tanskalaisseura Vejle Boldklubin.

HIFK-paitaa on kantanut mm. Palloliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Pekka Hämäläinen. Hämäläinen oli mukana voittamassa SM-kultaa HIFK:n paidassa 1961. Samoin yksi kaikkien aikojen suomalaisvalmentaja Martti Kuusela pelasi HIFK:ssa kolme kautta voittaen hopeaa sekä pronssia. Paremmin näyttelijänä tunnettu Åke Lindman voitti seuran riveissä kaksikin SM-kultaa ja edusti Suomea mm. Helsingin olympialaisissa. Myös kieltolain aikainen salakuljettaja Algot Niska on pukenut HIFK-paidan päälleen edustanut Suomea Tukholman olympialaisissa 1912. Maalitykki Matti Paatelaisella on HIFK-vuosiltaan hopeaa ja pronssia. Seuran vankkumattomana kannattajana tunnettiin myös poliitikko Claes Anderson, jonka poismenoa kunnioitettiin hiljaisella hetkellä perjantain HIFK-Ilves -ottelussa.

Seuraa heitä:

Tiquinho. 24-vuotias taitava brassihyökkääjä. Nopea ja tekninen, ja tietenkin luova brasilialaistyyliin. Laukoo paljon ja on iskenyt jo 6 maalia Veikkausliigassa.

Luis Henrique: 21-vuotias brassihyökkääjä hänkin. Pelannut urallaan niin Brasilian kuin Portugalin pääsarjoissa. Luonnollinen maalintekijä, joka perjantainakin iski pallon kertaalleen Ilvesverkkoon.

Hassan Sesay: 31-vuotias puolustaja Sierra Leonesta. Kokenut kettu on pelannut jo yli 200 Veikkausliigan ottelua. Hän on vaikeasti ohitettava kahden suunnan laitapuolustaja.

Jani Bäckman: 31-vuotias keskikentän raataja. Mies pelaa koko sielullaan joukkueen eteen ja on tärkeässä roolissa ottelusta toiseen

Runkosarjan toiseksi viimeinen kotiottelu Tammelassa tiistaina 27.8. klo 18.30. Liput kannattaa todellakin hankkia etukäteen, sillä kiinnostus mestaruustaistossa vahvasti mukana olevaa Ilvestä vastaan on kova.

https://www.seamchip.fi/ilvesjalkapallo

Lue myös