Ilveksen nuorisokaarti tekee vahvaa läpimurtoa kansalliselle huipulle

18-vuotiaat Matias Riikonen, Eetu Mömmö, Naatan Skyttä ja Oiva Jukkola ovat tekemässä vahvaa läpimurtoa tällä kaudella

Viime vuosina Ilveksen menestyksen takana on ollut vahva juniorityö, joka on tuottanut Veikkausliigajoukkueeseen pelaajia hyvää tahtia. Myös kuluvalla kaudella on tulikasteensa Veikkausliigan otteluissa saanut jo peräti seitsemän nuorta pelaajaa.

Ilveksen omista kasvateista liigadebyyttinsä tällä kaudella ovat tehneet seuraavat tulevaisuuden tähdet:

Juho Pietola: 18-vuotias toppari, jonka ensiesiintyminen Veikkausliigassa tapahtui 5.8.pelatussa Ilves-RoPS-ottelussa. Tällä hetkellä hänen tilillään on kolme pelattua ottelua, joissa kertaalleen hän on pelannut myös täydet minuutit. Juholla poikien maaotteluita on kertynyt toistaiseksi 7 ottelun verran.

”Juho on jo jonkin aikaa ollut edustuksen ringissä ja on pallollisilta taidoiltaan jo Veikkausliigatasoa. Topparin rooli vain on sellainen, että se vaatii tietynlaista fyysisyyttä sekä rutiinia, mitä taas tulee ainoastaan pelaamalla. Siksi hänelle on ollut tärkeää päästä pelaamaan Kakkosen pelejä”, analysoi Ilveksen talenttivalmentaja Joni Lehtonen nuorta topparia.

Maksim Stjopin: 17-vuotias laitahyökkääjä, joka pääsi kentälle 21.7.pelatussa RoPS-Ilves-ottelussa. Tuo on toistaiseksi hänen ainoa kertansa, mutta tuskin viimeinen. Taitava nuorukainen on kuulunut myös ikäluokkansa maajoukkueeseen, missä hänelle on kertynyt 13 pelattua ottelua.

”Maksim on melko poikkeuksellinen suomalaispelaaja. Onhan hänellä toki taustalla tuhansia toistojakin, mutta hänellä on luontainen kyky voittaa 1vs1 tilanteet hyökkäyssuuntaan. Hän selviää ahtaistakin paikoista ja pystyy harhauttamaan vastustajan useampaankin kertaan. Äärimmäisen taitava, hyvä kehonhallinta ja pystyy yllättäviin liikkeisiin. Tavoitteet ovat hänellä korkealla ja kunhan saa fysiikkaa vielä hankittua lisää, niin alkaa olla valmis isommille kentille”, kertoo talenttivalmentaja Lehtonen.

Oiva Jukkola: 18-vuotias hyökkääjä, joka ensimmäisen kerran juoksi kentälle 22.8. pelatussa Ilves-FC Lahti-ottelussa. Pelattuja otteluita on toistaiseksi kasassa kaksi.

”Opan hyvät otteet ovat vakuuttaneet valmennuksen ja siitä osoituksena minuutteja Veikkausliigassa. Olen todella tyytyväinen hänen kehitykseensä ihan jokaisella sektorilla. Jos kehityskäyrä jatkuu samalla tavalla, niin kuka tietää kuinka pitkälle hän pääsee”, kehuu talenttivalmentaja suojattiaan.

Miska Rautiola: Toistaiseksi viimeisin debytantti Miska on 22-vuotias toppari, joka oli avauksessa viimeisimmässä ottelussa 1.9. FC Haka-Ilves.

”Miska onkin sitten ollut hieman pidempi projekti. Itselleni tuottaa eniten mielihyvää hänen kehittymisensä ja pääsemisensä edustusjoukkueeseen. Hänellä itsellään on ollut valtava halu kehittyä ja tehdä töitä sen eteen. Hän on ollut todella päättäväinen ja halunnut katsoa kuinka pitkälle hän jalkapallossa pääsee. Miskan esimerkki on myös tärkeä signaali nuoremmille, sillä kaikki eivät heti nuorena ole valmiita hyppäämään liigakuvioihin”, analysoi Lehtonen Rautiolaa.

Edellä mainittujen pelaajien lisäksi Ilveksen paidassa on Veikkausliigadebyyttinsä tehneet seuraavat nuoret lupaukset:

Tuure Mäntynen: 20-vuotias laitapuolustaja, joka aikoinaan lähti FC Jazzin riveistä Saksaan kehittymään jalkapalloilijana. Ilvekseen hän palasi kolmen Saksan vuoden jälkeen ja ensimmäinen Veikkausliigapeli hänelle oli kauden avausottelu 1.7. Ilves- IFK Mariehamnia vastaan. Nyt hänellä on tilillään jo kuusi ottelua. Tuure on myös pelannut peräti 26 nuorten ja poikien maaottelua.

”Tuure pelasi nuorempana Jazz:ssa topparina ja keskikentällä. Profiloituminen vasemmalle laidalle on tullut myöhemmin. Hän on erittäin tunnollinen harjoittelija ja todella halukas kehittymään. Edellytykset todella hyväksi pelaajaksi on olemassa”, kertoo päävalmentaja Jarkko Wiss.

Matias Riikonen: 18-vuotias maalivahti, joka oli ensimmäisen kerran tolppien välissä 25.7. pelatussa HJK-Ilves-ottelussa. Hän on kaikkiaan pelannut nyt neljässä ottelussa, ja kerran onnistunut pitämään myös maalinsa koskemattomana. MyPa:sta vuosi sitten Ilvekseen siirtynyt Matias kuuluu myös ikäluokkansa maajoukkueeseen.

”Matias on helppo valmennettava, tekee mitä sanotaan ja haluaa todella kehittyä. Debyyttiottelu tuli todella kovaan paikkaan, HJK vieraissa, mutta nuorukainen hoiteli hommansa mallikkaasti. On osoittanut pystyvänsä pelaamaan Veikkausliigassa”, kehuu maalivahtivalmentaja Mikko Kaven nuorta suojattiaan.

Doni Arifi: Uusin nuori tulokas sekä debyyttinsä tehnyt Doni on 18-vuotias keskikenttäpelaaja. Ensimmäistä kertaa Veikkausliigakentälle hän pääsi 22.8. pelatussa kotiottelussa FC Lahtea vastaan. Sen jälkeen hänelle on tullut toinenkin esiintyminen. FC Hongasta elokuussa Tampereelle siirtynyt Doni on ikäluokkansa maajoukkueen runkopelaajia.

”Doni on pallon kanssa todella taitava. Hänellä on loistava pelisilmä ja hän pystyy syöttämään tarkasti ahtaisiinkin paikkoihin”, avaa Wiss uusimmasta tulokkaasta

Näiden seitsemän liigadebytantin lisäksi, Ilveksen runkopelaajien joukossa on neljä omaa nuorta kasvattia, joiden debyytistä ei myöskään ole kovin pitkää aikaa.

Naatan Skyttä: 18-vuotias superlahjakkuus ja ikäluokkansa Suomen kärkipelaaja. Keskikenttäpelaaja nähtiin ensimmäisen kerran Veikkausliigan nurmella jo 25.8.2018. Joukkueen avainpelaajiin lukeutuva Naatan on pelannut jo 22 peliä ja lisää on takuulla tulossa. Myös hänen päällään on sinivalkoinen Suomen peliasu nähty useamman kerran ja hänen vahvat otteensa ovat nostaneet hänet jo U21-maajoukkueen rinkiin.

Janne-Pekka Laine: 19-vuotias keskikenttäpelaaja, joka on jo kolmatta kauttaan pelaamassa veikkausliigaa. Ensiesiintyminen nähtiin 27.10.2018 vierasottelussa Rovaniemellä. Nyt hänelläkin tilillään jo yhdeksän ottelua. Myös Janne-Pekka kuuluu ikäluokkansa maajoukkuerinkiin.

Eemeli Raittinen: 20-vuotias pitkänhuiskea hyökkääjä, jonka näimme ensi kertaa Veikkausliigassa viime kauden sarja-avauksessa 7.4.2019 vierasottelussa KPV:ta vastaan. Nyt Eemeli on ehtinyt esiintyä jo 14 ottelussa.

Eetu Mömmö: Tämä 18-vuotias laitahyökkääjä nähtiin liigakentällä ensimmäisen kerran 6.10.2019 Maarianhaminan vierasottelussa. Tällä hetkellä Eetulla on kasassa jo 11 liigaottelua. Maajoukkuepaidan Eetu on pukenut päällensä 10 ottelussa.

Jo pidempään Veikkausliigajoukkueen mukana olleista pelaajista seuran omia kasvatteja ovat Lauri Ala-Myllymäki, Mikael Almen, Mika Hilander, Tatu Miettunen sekä Diogo Tomas. Näin ollen voidaan puhua todellakin omavaraisesta ja vahvasti tamperelaisesta Ilveksestä.

Erinomaisesti toimiva junioritoiminta huipentuu Ilves/2-joukkueeseen. Joukkue toimii todellisena pelaajakasvattamona edustusjoukkueelle ja pelaajat kehittyvät joukkueen osaavassa valmennuksessa suurin harppauksin. Nuori joukkue pelaa tälläkin hetkellä Kakkosen B-lohkossa erittäin vahvaa kautta, vaikka suuri osa runkopelaajista on pääsääntöisesti edustuksen mukana. Joukkue jakaa lohkonsa kärkipaikan yhdessä HJK Klubi 04:sen kanssa, kumpikaan ei ole vielä tappiota sarjassa kärsinyt.

Jarkko Wiss antaa ison kiitoksen kakkosjoukkueen toiminnalle.

”Nuoret pelaajathan käyvät jo talvella paljon meidän harjoituksissamme ja heitä ajetaan sisään edustusjoukkueeseen rauhassa. Näin me valmentajatkin nähdään, mitä pelaajista saadaan irti ja mitä heiltä voi odottaa. He ovat myös pelanneet sekä harjoitus- että Cupin pelejä, joten eivät ihan kylmiltään joudu suden suuhun tullessaan Veikkausliigaan. Kakkosjoukkue antaa mahdollisuuden kehittyä myös hiukan myöhemmällä iällä, kuten Miskan kohdallakin. Silloin kun pelaaja laittaa itsensä likoon, mitä tahansa voi tapahtua”, korostaa Wiss.

Talenttivalmentaja ja Kakkosen joukkueen valmennuksessa mukana oleva Joni Lehtonen jakaa suitsutusta myös nuorempien junioreiden valmennukselle.

”Kyllähän se pohjatyö tehdään siellä nuoremmissa junioreissa. Jos pohjat eivät ole kunnossa, niin ei tässä vaiheessa enää paljon pysty pelaajaa kehittämään. Eikä meidän tekemisessämmekään oikein mitään salaisuutta ole. Harjoittelemme todella kovaa ja tekeminen on pelaajalähtöistä. Pyrimme pitämään vaatimustason mahdollisimman korkealla, kuitenkin niin, että pelaajat nauttivat tekemisestä. Olemme entisestään kiristäneet ruuvia, jotta pelaajat olisivat valmiimpia liigakentille. Pelaajakehitys menee toiminnassamme joukkueena menestymisen edelle”, Lehtonen avaa Kakkosen toimintaa.

 

 

 

 

 

Lue myös