Ilves painosti HJK:n ahtaalle
Ilves – HJK

1 – 1  (1 – 0)

Maalit
1′ Hynynen 1-0
52′ Pelvas 1-1

Varoitukset
Yaghoubi x2

Yleisömäärä
5050

Tamminen liitää karkuun

Salama-alku

Loppuunmyyty Tammelan stadion kylpi helteisessä auringonpaisteessa, kun ottelu Helsingin Jalkapalloklubia vastaan käynnistyi. Upea jalkapalloilta ei jättänyt ketään kylmäksi.

Kotiyleisö räjähti äänekkääseen juhlintaan heti alkuvihellyksen jälkeen. HJK:n joukkue oli kuin ällikällä lyöty, kun Eero Tamminen säntäsi ensimmäisestä hyökkäyksestä lähes vitosen alueelle asti. Tammisen kova veto tärähti ylärimaan ja kimposi siitä Antti Hynyselle, joka laukoi pallon suoraan ilmasta verkon perukoille. Kapteenin kauden avausmaali ei olisi voinut tulla juuri maukkaampaan paikkaan.

Nopea takaiskumaali sai vierailijat tarttumaan pelitemposta kiinni. Etenkin Evans Mensah käynnisti aktiivisesti vaarallisia hyökkäyksiä oikean laidan kautta. Akseli Pelvaksella ja Aapo Halmeella oli omat paikkansa, mutta Mika Hilander toimi viimeisenä lukkona tolppien välissä.

Vähintään yhtä hyviä tilaisuuksia nähtiin toisessakin päässä. Yhdeksän maalia tällä kaudella viimeistellyt Tuco oli lähellä kaunistella tilastoja, mutta laukaukset jättivät parantamisen varaa. Keskikentän Lauri Ala-Myllymäki ja Eero Tamminen olivat pirteällä pelipäällä ja loivat tekopaikkoja keltapaidoille.

Päävalmentaja Jarkko Wiss oli asetellut puolustuksen uuteen uskoon. Kolmen topparin linja tilkitsi keskustan sekä normaalia ylempänä pelanneet laitapakit Felipe Aspegren ja Antti Hynynen pääsivät osallistumaan enemmän hyökkäyksiin. Taktisten muutosten avulla kotijoukkue hallitsi avausjaksoa.

Klubi kestää vajaallakin

Molemmat joukkueet jatkoivat rohkeaa lyhytsyöttöpeliä. Johtoasemasta huolimatta Ilves ei tyytynyt roiskintaan, vaan pyrki edelleen pitämään palloa.

Toisen jakson alussa siniraitojen tähtipelaaja Moshtagh Yaghoubin ilta synkkeni. Hän oli viljellyt kovia taklauksia läpi ottelun jo yhden varoituksen arvoisesti. Rike vastaiskuun nopeasti lähtenyttä Tucoa kohtaan oli lopulta liikaa, ja toinen keltainen kortti johti ulosajoon.

Miesalivoimasta huolimatta HJK ei jäänyt aseettomaksi. 52. minuutilla kovassa maalivireessä oleva Akseli Pelvas pääsi tuikkaamaan Demba Savagen matalan keskityksen etutolpalta sisään. Tällä kertaa oli Ilveksen vuoro katsella hölmistyneenä vastustajan maalijuhlia.

Tasoituksen myötä helsinkiläiset tarrasivat yhteen pisteeseen kiinni kynsin ja hampain. Vastahyökkäykset eivät enää käynnistyneet yhtä vauhdikkaasti ja löysiä sekunteja pyrittiin jatkuvasti pelata pois pelikellosta.

Ilves painosti tuloksetta. Vieralijoiden maalinsuulla vastuuta saanut 20-vuotias Markus Uusitalo johti puolustusta ennakkoluulottomasti. Ulottuva maalivahtilupaus haki varmaotteisesti keskityspalloja hyppysiinsä.

Ilveksen loppukirin näkyvimpiä hahmoja olivat vasemman laidan voimanpesät Eero Tamminen ja Teemu Penninkangas, mutta palkinto jäi puuttumaan. HJK taisteli loppuun asti ja on varmasti kotijoukkuetta tyytyväisempi pistejakoon.

Pelisysteemin vaihdos antoi uutta energiaa

Jarkko Wiss oli ottelun jälkeen tyytyväinen pisteeseen, vaikka pieni katkera sivumaku pistejaosta jäikin.

 – Mielestäni hyvä peliesitys meiltä. Pidimme HJK:n poissa pahimmalta murtautumissektorilta. He eivät päässeet syöttämään taskuihin ja murtamaan linjaa. Ainoat tilanteet tulivat laitojen kautta 1vs.1-tilanteissa tai keskitysten kautta, niin kuin takaiskumaalin nukahduskin tuli, Wiss pohtii.

Ilves pelasi tänään poikkeuksellisesti viidellä puolustajalla, vaikka ottelun lopussa pelaajavaihdokset palauttivat normaalin päiväjärjestyksen.

 – Se oli hyvä ryhmitys. Olemme miettineet sitä pitkään. Nyt palaset sopivat kohdilleen ja saimme ohjattua peliä laitoihin. Olemme tehneet pelinavaamista jo pitkään samalla tavalla, joten siirtymävaihe on luontevampaa.

 – Olen ylpeä siitä asenteesta, millä pelaajat lähtivät otteluun. Olimme samantien käynnissä, ja niin oli myös yleisö. Se antoi meille itseluottamusta matkaan. Enemmänkin olisi ollut otettavissa, mutta hyvään suuntaan meidän pelimme kehittyy, Wiss summaa tilanteen.

Kokoonpanot

ILVES

Avaus

1 Hilander Mika (mv)
4 Aspegren Felipe -> 59min 8 Järvinen Iiro
16 Miettunen Tatu
5 Tanska Jani
17 Penninkangas Teemu
2 Hynynen Antti (c)
6 Ayarna Reuben
15 Ala-Myllymäki Lauri
14 Siira Tuure -> 86min 30 Agyiri Thomas
20 Tamminen Eero -> 80min 9 Rahimi Youness
11 Tuco

Vaihto

18 Lehtonen Aleksis
7 Matrone Marco
25 Koskinen Antti
12 Luukkanen Johannes (mv)

HJK

Avaus

29 Uusitalo Markus (mv)
6 Pirinen Juha
7 Yaghoubi Moshtagh
9 Savage Demba -> 53min 14 Dahlström Sebastian
15 Jalasto Ville
16 Halme Aapo -> 46min 8 Rafinha
22 Annan Anthony
27 Valencic Filip -> 69min 17 Jallow Ousman
31 Pelvas Akseli (c)
32 Obilor Faith Friday
77 Mensah Evans

Vaihto

11 Bougouhi Jean Jaques
20 Onovo Vincent
4 Patronen Hannu
21 Dähne Thomas (mv)

Seuraava ottelu

FC Inter – Ilves  la 22.7. klo 17:00 Veritas Stadion

Seuraava kotiottelu
Ilves – VPS  la 29.7 klo 17:00 Tammelan stadion -> ENNAKKOLIPUNMYYNTILue myös