Jalkapalloa ikävöinyt Jarkko Wiss mielissään Veikkausliigan käynnistymisestä

 

Päävalmentaja Jarkko Wiss oli mielissään, kun tieto Veikkausliigan aloituksesta tuli julki. Wiss kuitenkin pitää jalat maassa, sillä tilanne voi vielä kääntyä takaisin huonompaankin suuntaan.

”Kiva oli kuulla, että tuollainen päätös oli tehty. Toivottavasti aivan lähiaikoina vielä täsmentyy tarkemmin, miten tämä kaikki toteutetaan. Kyllähän tässä vielä hiukan kysymysmerkkinä ollaan.”

”Jalkapalloa on ollut kyllä todella ikävä. Melkoisessa epätietoisuudessa olemme olleet ja onhan se heijastunut pelaajiinkin. Pelaajat ovat harjoitelleet aluksi pareittain ja nyt pääsemme jo hiukan isommalla pienryhmällä harjoittelemaan. Kyllä nyt on alkanut pelaajilla jo olemaan hymyt jälleen herkässä.”

”Toisaalta, kukaan ei tiedä mihin suuntaan tilanne etenee. Sieltä saattaa uusi aalto iskeä ja peruuttaa jälleen kaiken, mutta eletään toivossa, että pelit saataisiin alkamaan. Turvallisuus ja terveys edellä kuitenkin edetään koko ajan”

Poikkeustilanne on vaatinut myös valmennukselta erilaista suunnittelua harjoittelun toteuttamiseksi. Fysiikkapuolen suhteen ei ole ollut vaikeuksia, sillä Heli Rekimies on ohjeistanut koko ajan pelaajia ja kontrolloinut heidän tekemisiään. Pelaajat ovat todenneetkin olevansa paremmassa kunnossa kuin koskaan. Sen sijaan kontaktien ja kamppailujen välttämiset turvaväleineen on pistänyt Wissin aivonystyrät tiukoille.

”Meillä on koko joukkue terveenä eli vahvuus on 22+3. Tuon ryhmän harjoittaminen vaatii jo tunteja päivittäin, kun rajoitukset otetaan huomioon. Aika paljon on vaatinut aikaa ja vaivaa suunnitella sellaisia harjoitteita, joissa ei tule kamppailuita eikä kontakteja. Lukematon määrä A4-papereita on tullut piirreltyä ja aika moni paperi on lentänyt kyllä takkaankin. Jäljelle jääneistä on tullut ihan hyvin toimivia ja ainakin pelaajat ovat ottaneet ne hyvin vastaan.”

Kausi on tarkoitus pelata täysimääräisenä, ainoastaan viimeisestä europaikasta ei turnausta järjestetä. Pelien määrä ilahdutti Ilveksessä niin valmennusta kuin pelaajiakin.

”Pelaajat jo laskivat mielessään pelimäärää, 27 Veikkausliigan peliä ja siihen sekä Suomen Cup että europelit päälle. Tuumivat, että ainakin pelata saa paljon. Me Ilveksessä olemme pitäneet isoa pelaajarinkiä jo pitkään ja viime vuosina käyttäneet rotaatiota melko paljon, eli meille ei tuota mitään ongelmaa pelata isoa määrää pelejä tiiviissäkään tahdissa.”

”Leikkisästi jo puhuimme, että jaetaan porukka kahtia. Toiset pelaavat Euroopassa ja toiset Veikkausliigassa. Meillä on sikälikin hyvä tilanne, että kaikki sopimuspelaajamme pystyvät Veikkausliigassa pelaamaan ja kaikkia heitä tullaan varmasti tarvitsemaankin.”

Poikkeustilanne on kohdellut seuroja taloudellisesti melko kaltoin, eikä Ilveskään ole jäänyt osattomaksi. Tämän vuoksi päävalmentajaan ei ole ensimmäisenä pyytämässä vahvistuksia joukkueelleen.

”Yhtäänhän ei tiedä, miten markkinat edes aukeavat. Kyllähän tässä ensin mennään hyvinkin talous edellä ja vakiinnutetaan seuran asema suomalaisen jalkapalloilun kartalla. Uskoisin, että Ilves tulee jatkamaan melko maltillisella ja omavaraisella linjalla.”

Virtuaalisesti pelattu Pirkanmaan Derby päättyi sarjanousija Hakan voittoon. Wiss ei päässyt nyt puuttumaan joukkueen kokoamiseen eikä peluuttamiseen, vaan pelaajat hoitivat nämä itse. Hän kuitenkin seurasi ottelua muiden tapaan Youtubesta ja koitti ohjeistaa sieltä käsin.

”Lähetin jo studioon viestiä, että ”Mettälä vaihtoon”, kun ei tuntunut mistään menevän sisään. Ohjetta ei kuitenkaan noteerattu, siksi varmaan hävittiinkin.”

Alkava kausi saa jälleen tamperelaisen jalkapallokannattajan odotukset korkealle. Sairastuvalta palanneet Janne Saksela, Yusif Moussa sekä Naatan Skyttä ovat sen luokan pelaajia, että heiltä on lupa odottaakin hyviä suorituksia.

”Kyllä tässä hyvillä mielillä olemme. Toivottavasti väki löytää tiensä katsomoihin yhtä nälkäisinä kuin pelaajat pääsyä kentälle. Taloudellinen tilanne on sellainen, että kaikkien panosta tarvitaan.”

Lue myös