Henkilökuvassa keskikentän komeetta Issa Thiaw

Ilveksen keskikenttäpelaaja Issa Thiaw on ollut yksi kauden suurimmista onnistujista. Hyvät otteet poikivat valinnat Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen niin elo- kuin syyskuussakin. Kautta on jäljellä kaksi kierrosta ja Thiaw kokee, että joukkue kehittyy edelleen ja suunta on ylöspäin.


”Mielenkiintoinen joukkue”

Senegalilainen keskikenttäpelaaja Issa Thiaw solmi maaliskuussa tämän kauden kattavan sopimuksen Ilveksen kanssa. Ennen Tampereella siirtymistään hän pelasi viime vuodet Romanian ykkös- ja kakkosliigassa muun muassa Sepsi Sf. Gheorghe -seurassa.

– Kun tulee uuteen ja vieraaseen ympäristöön, on mukavaa tuntea olonsa tervetulleeksi. Niin on ollut Ilveksessä. Porukkaan on ollut helppo tulla sisään ja pukuhuoneessa on hyvä tunnelma. Mielenkiintoinen joukkue, Thiaw kehuu.

 – Suomi eroaa Senegalista ja Romaniasta paljon. Jalkapallo on erilaista ja Suomessa ihmiset ovat todella rauhallisia. Minulle se sopii, sillä olen itsekin rauhallinen persoona. Täällä ei riidellä ja jos asioista väitellään, se tehdään kuitenkin positiiviseen sävyyn.

Aivan kaikki ei ole kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan.

 – Ilmasto on oma asiansa. Kun asuin Romaniassa, sanoin aina, että no onneksi sentään tämän kylmempää säätä ei voi olla. Kun sitten saavuin Suomeen… Voi hyvä luoja, että palelin, Thiaw pudistelee päätään huvittuneena.

 – Onneksi kesä on lämmin ja luonto on kaunista. Kuulin joukkuekavereiltani, että tämän vuoden helteinen heinäkuu oli ennätyslämmin. Minulle se oli normaalia.

Tampereelle asettumista on helpottanut myös Thiaw’n senegalilaisen vaimon vierailut.

 – En juurikaan käy viettämässä iltaa ulkona. Viihdyn kotosalla rentoutuen ja luen paljon. Vaimoni kanssa olen käynyt pari kertaa tutustumassa kaupunkiin ja kyllä täällä on paljon nähtävää.

”Työnteko, keskittyminen ja nöyryys”

Veikkausliiga-kautta on kaksi kierrosta jäljellä. Ilves pelaa sunnuntaina (21.10.) viimeisen kotipelinsä FC Lahtea vastaan. Kausi päättyy lauantaina 27.10. Rovaniemen Palloseuran vieraana. Ilves on viidentenä sarjataulukossa ja pronssiin on edelleen mahdollisuudet.

 – Meillä on ollut hyvä momentum ja vire otteluissa. Valmentajalla on oma visionsa ja hän on kokeillut erilaisia paikkoja pelaajille, Thiaw pohtii päävalmentaja Jarkko Wissin onnistuneita taktiikoita.

 – Itse olen tottunut kasipaikkaan. Pelaan keskikentällä hyökkääjän takana tai box to box -tyyppisesti. Haluan lähteä mukaan hyökkäyksiin, enkä jäädä jarruttelemaan. Joskus harvoin olen pelannut puolustavaa keskikenttää, jos muodostelmassa ei ole muita pohjapelaajia.

 – Haluan pelata palloa eteenpäin, juosta ylös ja alustaa maalipaikkoja. Keskikenttäpelaajan ei ole helppoa tehdä maaleja. Jos kuitenkin teen maalin, se on vain bonusta muun ohella. Tärkeintä on joukkueen pärjääminen, Thiaw painottaa.

Maaleja Thiaw onkin päässyt tuulettamaan. Seitsemällä liigaosumallaan hän on Ilveksen nykyjoukkueen tehokkain viimeistelijä. Lisäksi hänet valittu nyt kaksi kertaa peräkkäin Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen.

 – Tuntuu tietysti hyvältä saada tunnustusta. Onnistumiset eivät tule itsestään. Minulla on kolme keskeistä ohjenuoraa elämässäni: työnteko, keskittyminen ja nöyryys. Niiden avulla syntyy pitkän aikavälin kehitystä.

Kenttätapahtumien lisäksi myös kokeneen pelaajan rooli pukukopissa on keskeinen.

 – Meillä on yhä mahdollisuus päästä eurokentille. Haluan omalla panoksellani tuoda sellaisen avun joukkueelle, että parannamme tasoamme tai vähintäänkin ylläpidämme aiempaa tasoa. Se on mentaliteettini. Olen toiminut kapteenina Romaniassa ja haluan myös Ilveksessä auttaa ja johtaa joukkuekavereitani.

”Olemme yllättäneet monet tällä kaudella”

Thiaw juhli perjantaina 26-vuotissyntymäpäiviään. Pukukopissa hän on yksi vanhimmista. Ilveksen nuoressa joukkueessa on tällä kaudella ollut peräti seitsemän kotimaista liigadebytanttia, joista kuopus on 16-vuotias oma kasvatti Naatan Skyttä.

 – En ole tottunut tällaiseen ikärakenteeseen. Olen 26 ja joukkueen vanhimpia. Kaikissa aiemmissa seuroissani olisin 26-vuotiaana ollut yhä yksi nuorimmista, Thiaw naurahtaa.

 – Kaikki nuoret eivät aina opi asioita, niin kuin itse haluaisin, mutta jokainen on silti halukas kuuntelemaan ja jokainen saa äänensä kuuluviin. Tunnemme yhteenkuuluvuutta. Jopa ”Naatilla” on omat painavat mielipiteensä, Thiaw kertoo isällisesti.

 – Sanon junioreille aina, että hyödyntäkää tämä mahdollisuus, mikä Ilveksessä annetaan. Ei ole itsestäänselvää, että teini-ikäinen saa peliaikaa miesten joukkueessa. Pelaajakehitys on tärkeää ja samalla olemme saaneet myös hyviä tuloksia.

Joukkue on ajanut uusia pelimiehiä sisään ja kotiyleisön tuki on ollut tärkeää. Kausi on joka tapauksessa ollut onnistunut, tulee pronssimitali kaulaan tai ei.

 – Ehkä vastustajat aliarvioivat meidät. Olemme yllättäneet monet tällä kaudella. Täytyy myöntää, että yllätyin itsekin.

 – Kannattajat ovat luoneet hienon tunnelman Tammelaan. Meillä on edelleen panosta peleissä ja viimeisestä kotiottelusta tulee erityinen, Thiaw päättää.

Ilves – FC Lahti su 21.10. klo 14:30  Lipunmyynti »


#25 Issa Thiaw
Syntymäaika: 12.10.1992
Kansalaisuus: Senegal
Pituus: 187cm
Paino: 74kg
Pelipaikka: keskikenttä
Aiemman joukkueet: Diambars, RS Yoff, Vointa Sibiu, Cisnadie, Alba Iulia, Soimii Pancota, Sepsi Sf. Gh.

Lue myös