Ilari Mettälä joutuu lopettamaan uransa – ”Nilkka ei millään päästä minua enää omalle tasolleni”

28-vuotias Ilves-hyökkääjä Ilari Mettälä joutuu lopettamaan ammattilaisuransa. Kaudella 2020 syyskuussa vakavasti loukkaantunut Mettälä sai nilkkaansa kuntoutettua, mutta paluu pelikentille ei ole sujunut kivuitta.

Mettälä siirtyi TPS:stä Ilvekseen kauden 2017 jälkeen kaksivuotisella sopimuksella ja liigadebyyttinsä hän teki seuraavana kesänä HJK:ta vastaan. Kolmen kauden aikana Mettälä viimeisteli yhteensä 13 maalia 47 ottelussa.

Kauden 2020 lopulla Mettälä loukkasi nilkkansa vakavasti. Alkoi pitkä ja raskas kuntoutusjakso, joka piti hyökkääjän pois kentältä liki vuoden. Lääkärin varhainen arvio nilkan parantumisesta loi Mettälään vahvaa uskoa.

Jos mennään ajassa taaksepäin, kun loukkaannuin niin olin itse todella luottavaisin mielin lääkärin arviosta. Alle yhdeksän kuukautta piti kuntoutumiseen mennä, mutta kun se venyi paljonkin, aloin miettimään ensimmäistä kertaa sitä, josko nilkka tulisi koskaan olemaan entisellään.

Vuonna 2021 Mettälä pelasi loppukauden lainalla TPS:ssä, jossa sai paljon vastuuta ja pääsi ottelutahtiin hyvin kiinni pitkän poissaolon jälkeen. Pelaaminen ei kuitenkaan onnistunutkaan ilman vahvaa teippausta ja tulehduskipulääkkeitä.

Viime kauden Tepsissä pystyin pelaamaan ihan hyvin, mutta se vaati runsaasti kipulääkkeitä ja teippaamisen. Kausi oli kuitenkin suuriltaosin taistelua, joten nilkka operoitiin uudestaan kauden jälkeen ”korjausleikkauksen” muodossa.

Kaikesta huolimatta kivut eivät tahtoneet antaa periksi, mikä vaikutti Mettälän pelaamiseen.

Ajoittain nilkka tuntui hyvältä, mutta potkaistuani leikatulla nilkalla, saattoi se olla kipeä useamman päivän.

Olen myös joutunut varomaan operoitua nilkkaa todella paljon. Omia vahvuuksia on aina ollut nopeus, mutta tällä nilkalla en ole päässyt samaan vauhtiin enää. Olen myös ollut aina hyvä molemmilla jaloilla, ja se on myös vaikuttanut suorituksiini, kun vältän kovia syöttöjä tai laukauksia oikealla jalalla.

– Pahinta on se, kun tietää mihin parhaimmillaan pystyy, mutta nilkka ei millään päästä minua enää omalle tasolleni. Ammattilaisena tähän ei ole varaa ja siksi en pysty peliuraani jatkamaan.

Mettälä ja lääkärit kokevat, että on päädytty siihen pisteeseen, jossa nilkka ei enää paremmaksi tule.

Päätös oli itselle todella vaikea, kun on koko elämänsä jalkapallolle rakentanut. Tunteet siinä tietysti nousi pintaan, kun kerroin joukkueelle. Mutta nyt olo myös helpottunut, kun ei tarvitse enää tuskailla päivittäin kipujen kanssa.

Ammattiurheilun loputtua Mettälällä on jo suunnitelmat tulevalle. Vuonna 2020 hyökkääjä perusti yrityksen ystävänsä kanssa, jonka parissa riittää puuhaa jatkossakin.

Ihan toimettomaksi en onneksi jää. Omalle yritykselleni KLIFFA:lle jää nyt enemmän aikaa ja ehdottomasti tavoitteeni on ottaa seuraavia askelia sen kanssa. Sielläkin puuhaa riittää!

Nyt otan taukoa jalkapallosta eli uteliaimmille voin sanoa, etteivät valmennuskuviot ole ajankohtaisia vielä. Katsotaan sitten myöhemmin, kun olen saanut ajatukset hetkeksi pois jalkapallosta. Varmasti joskus tulen jalkapallon parissa vielä jotain tekemään. En osaa kuitenkaan vielä sanoa milloin ja missä muodossa.

Mettälä haluaa kiittää kaikkia uransa aikana mukana olevia.

Erityisesti haluan kiittää tietenkin Ilveksessä koko joukkuetta ja valmentajia kannattajineen. Lisäksi isot kiitokset Helille (Rekimies), joka on tehnyt hommia loukkaantumisteni kanssa. Ilves on ollut toinen perheeni ja oli todella haikeaa jättää pukukoppi taakse.

Tulen vielä asumaan Tampereella, kun itselläni on täällä asunto. Kaikki kotipelit on tarkoitus tulla katsomaan. Nähdään siis siellä!

Koko Ilveksen organisaatio kiittää lämpimästi Ilua yhteisistä vuosista ja toivottaa paljon tsemppiä tulevaan!

Lue myös