Mikko Kavénin katsaus maalivahtipeliin

Eetu Huuhtanen treenien tiimellyksessä.

 

Ilveksen maalivahtivalmentaja Mikko Kavénilla on takana pitkä pelaajaura. Norjan ja Skotlannin pääsarjakenttien lisäksi A-maajoukkue tuli tutuksi 15 ottelun verran. Veikkausliigan mestaruuksia kertyi neljä kappaletta, kuten myös valintoja vuoden liigamaalivahdiksi.

46-vuotias Kavén ei ole valmentajanakaan kokematon. Hän on työskennellyt Ilveksessä viimeiset 10 vuotta sekä samalla nuorisomaajoukkueissa ja Palloliiton kouluttajana. Tällä hetkellä Kavénilla on kissapedon edustusjoukkueessa valmennettavana Rasmus Leislahti, Matias Riikonen ja Eetu Huuhtanen. Lisäksi Mikon 18-vuotias poika Aku Kavén on Ilveksen organisaatiossa. Aku on käynyt Veikkausliigassa vaihtopenkillä asti.

Kyllä Veikkausliigasta ja ylipäätään Suomesta löytyy monia mielenkiintoisia maalivahteja. Kannustan uusia nuoria veskareita tulemaan esiin ja olemaan sinnikkäitä. Haluaisin, että ei jämähdettäisi samoihin vanhoihin kavereihin ja ettei tarvitsisi ulkomailta raahata niin paljon pelaajia, Mikko Kavén kertoo.

– Meillä on Suomessa pitkät perinteet. Hyviä esikuvia löytyy. Esimerkiksi nykyinen maajoukkuevahti Lukas Hradecky on osoittanut, että uralla voi päästä eteenpäin pitkälläkin aikavälillä. Hänen lähtökohtansa olivat melko samanlaiset, kuin monella muullakin suomalaisella juniorilla nyt. Työtä se vaatii ja matkalla on monia mutkia, mutta mahdotonta ei ole päästä vaikka aivan maailman huipulle asti.

Viime vuosina maalivahtipelin osalta on käyty keskustelua ulottuvuudesta. Pelaajan pituudelle annetaan aiempaa enemmän painoarvoa. Kavén ei kuitenkaan koe, että jokaisen maalivahdin olisi oltava vähintään 185cm pitkä.

Jos pituutta ei ole kauheasti, niin se on korvattava jollain muulla ominaisuudella. Samallekin pelipaikalle on erilaisia pelaajatyyppejä. Suomen kentillä ei välttämättä tarvitse olla erityisen pitkä kaveri, hyvän uran voi kyllä tehdä, itse 189-senttinen Kavén pohtii.

Aivan huipulla sitten on se tilanne, että pitkät maalivahdit ovat myös ketteriä, urheilullisia ja hyviä jalalla. Se on kokonaisvaltainen ja monipuolinen paketti, joka pitää suurimpien sarjojen parhailla maalivahdeilla olla kasassa. Peli on kehittynyt.

Ilveksessä Kavén on omalta osaltaan valmistamassa joukkuetta jokaista ottelua varten.

Vaikka liigapelejä katsonkin, niin kuitenkin aika vähän seuraan muiden joukkueiden maalivahteja yleisellä tasolla. Enemmänkin olen jumiutunut niihin hetkiin, kun etsimme tulevien vastustajien heikkouksia. Seuraan millaisia virheitä maalivahti ja puolustus on tehnyt ja mitä voisimme hyödyntää.

Maalivahdin pelipaikalla vastuu jakautuu kenttäpelaajiin verrattuna epätasaisesti. Silloin tällöin joku uusi pelaaja pistää silmään.

Ihan lähiaikoina kiinnitin huomiota KuPS:n Johannes Kreidliin, joka saapui korvaamaan Otso Virtasta. Kreidl on kehittynyt paljon siitä, kun hän ensimmäisen kerran oli Suomessa muutama vuosi sitten. Varmaotteinen kaveri.

Se on hyvä esimerkki siitä, että toisen epäonni on toisen onni. Kun ykkösmaalivahti loukkaantuu, niin takana oleville aukeaa näytönpaikka, Kavén tietää.

Juuri Kuopion Palloseuraa vastaan Ilves pelaa seuraavan ottelunsa. Kreidlin refleksit testataan sunnuntaina klo 18.30. Ottelun näet tuttuun tapaan Ruudusta »

 

Mikko Kavén ja Matias Riikonen

Lue myös