Raportti: Ilves lähetti RoPSin tyhjin käsin pitkälle kotimatkalleIlves pelasi alkaneen vuosikymmenen ensimmäisen virallisen kotiottelunsa lauantaina Pirkkahallilla. Suomen Cupin B-lohkossa RoPS yritti katkaista tamperelaisten pitkän voittoputken, mutta turhaan. 3-1-tulos takasi Ilvekselle yhdeksännen perättäisen voiton cupissa.Ensimmäinen puoliaika

Ilves jäi reilu vuosi sitten 1-1-tasapeliin RoPSin kanssa, mutta tänään paremmuudesta ei näyttänyt olevan epäselvyyttä.

Ilves jatkoi Lahti-ottelusta tutulla kolmen puolustajan alakerralla. Laiturit pysyivät leveydessä ja peliä luotiin usein kentän sivustojen kautta. Keskustassa 19 vuotta juuri täyttänyt Janne-Pekka Laine osoitti kypsiä otteita ja jakeli hyviä syöttöjä.

Avausmaali nähtiin jo vartin sisään. Toppari Baba Mensah käynnisti hyökkäyksen omalta kenttäpuoliskolta. Hyvien syöttökuvioiden päätteeksi Tiemoko Fofana vapautti 17-vuotiaan Eetu Mömmön yksin linjan taakse. Nuori hyökkääjä viimeisteli viileästi kauden toisen osumansa.

Tupsukorvien korkea prässi ei jättänyt sinipaidoille juurikaan aikaa tai tilaa avata peliään. Paine pysyi vieraspäädyssä. Pari kertaa pallo näytti osuvan rangaistusalueella RoPS-puolustuksen käteen, mutta rangaistuspotkuja ei tuomittu.

Juuri ennen taukovihellystä Janne-Pekka Laine nousi vasemmalta boksiin ja toimitti pallon maalille. Mikko Rantalan käsien kautta pallo putosi kuin tarjottimella Tiemoko Fofanalle, joka puttasi 2-0-osuman helposti sisään.


Toinen puoliaika

56. minuutilla Ilveksen ghanalainen testihyökkääjä Zakaria Suraka vaihdettiin kentälle ja hän pääsi antamaan näyttöjä osaamisestaan. Toinen testihyökkääjistä on palannut omasta aloitteestaan takaisin kotimaahansa Kolumbiaan.

Suraka hakeutui aktiivisesti pelattavaksi, mutta viimeiset pallokosketukset hyökkäyskolmanneksella jäivät hieman piippuun. Samalla rovaniemeläiset alkoivat päästä peliin paremmin ja paremmin mukaan. Etenkin keskikentän työjuhta Wato Kuate oli näkyvästi monessa mukana, välillä sangen kovaotteisestikin. Lauri Ala-Myllymäki sai maistaa kyynärpäätä leukaperissään.

65. minuutilla Kuate vapautti Raymond Gyasin sähäkkään nousuun vasemmalta laidalta. Gyasi ohitti vastaan syöksyneen Mika Hilanderin kliinisellä viimeistelyllä ja nosti joukkueensa mukaan kamppailuun pisteistä.

RoPS loi vaarallisia hyökkäyksiä. Ilveksen peli oli hetken aikaa hieman sekavaa ja varovaista, mutta vahvan ottelun pelannut Iiro Järvinen ja vaihdosta sisään tuoreilla jaloilla tullut Emile Paul Tendeng loihtivat ryhtiliikkeen.

 Pari minuuttia ennen täyttä aikaa Järvinen antoi mukavan poikittaissyötön vasemmalta sisään ajaneelle Tendengille, joka laukoi suoraan yhdellä kosketuksella pallon pomminvarmasti taka-alakulmaan. 3-1-osuma oli vapauttava, eikä viimeisillä minuuteilla mikään uhannut tamperelaisten voitonjuhlia.


Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss oli kepein mielin ottelun päätyttyä.

Yhdeksän sopimuksellista kenttäpelaajaa oli poissa vahvuudesta tänään, mutta se ei kauheasti näkynyt. Voin olla tyytyväinen. Työkaluja on valmentajalla selvästi käytettävissä. Cupissa on viisi vaihtoa ja kyllähän se kannattaa hyödyntää.

Aivan suvereeni esitys meiltä ensimmäisellä jaksolla. Olimme todella aktiivisia ja puolustimme hyvin eteenpäin. Prässäsimme yhtenäisesti ja voitimme palloja. Pallollinen pelaaminen oli juuri sitä, että välillä mennään linjan taakse ja löydetään uutta tilaa ahtaista väleistä, Wiss kertaa.

Ilves kuitenkin kadotti toisella jaksolla otteensa. RoPS oli lähellä nousta rinnalle.

Ehkä meillä iski hyvänolon tunne. Herpaannuimme viimeistään siinä vaiheessa, kun toisen jakson alussa vastustajalle jäi punainen kortti antamatta. Kadotimme fokuksen.

Notkahduksen syyt ja seuraukset ovat Wissillä tiedossa. Joukkue tulee niitä opiskelemaan lähipäivinä.

Vaihtopelaajamme eivät prässäneet, niin kuin olisi pitänyt. RoPS pääsi peliin mukaan. Tauolla olimme puhuneet kopissa tavasta, millä vastustaja voi meitä rankaista. Sorruimme sitten juuri sellaiseen virheeseen ja omissa soi, Wiss manaa.

Vaihdoimme hieman systeemiä ja otimme pelin jälleen kontrolliin. Lopulta voitto oli selvää kauraa. Tapahtumassa oli paljon hyvää, ja vaikka sekaan mahtui huonoakin, niin se on meille arvokasta oppimateriaalia tässä vaiheessa. Maanantain videopalaverissa riittää keskusteltavaa.

Uusi hyökkääjäkokelas Zakaria Suraka ehti pelata yli puoli tuntia. Lopullisia päätöksiä ei tämän päivän perusteella tehdä.

Ei ollut helppo hetki tulla otteluun sisään. Hän ei ole vielä sisäistänyt, miten teemme asioita kentällä. Toistoja tarvitaan lisää. Kyseessä on kyllä sosiaalinen ja yritteliäs pelaaja, mutta onko tuottelias, Wiss puntaroi.

Oli siellä esimerkiksi yksittäinen tilanne, jossa pitkästä sivurajaheitosta kaveri otti pallon eleettömästi kontrolliin ja pelasi hyvin eteenpäin. Köpikin (apuvalmentaja Toni Kallio) sanoi vieressä, että ei ole meidän joukkueessa kovin usein tuollaista vielä nähty. Pilkahduksia on, mutta katsotaan rauhassa, Wiss päättää.

Ilves vs. RoPS  3 – 1 (2 – 0)

14′ Mömmö
45+1′ Fofana
87′ Tendeng

Kokoonpano:

13 Mensah Baba
17 Pietola Juho -> 75′
3 Tomas Diogo
28 Mäntynen Tuure -> 75′
8 Järvinen Iiro
10 Ala-Myllymäki Lauri -> 66′
14 Siira Tuure
21 Laine Janne-Pekka
26 Fofana Tiemoko -> 56′
19 Mömmö Eetu -> 56′
1 Hilander Mika (mv)

11 Suraka Zakaria <- 56′
20 Tamminen Eero <- 75′
25 Tendeng Emile Paul <- 56′
15 Almen Mikael <- 75′
4 Aspegren Felipe <- 66′
32 Riikonen Matias (mv)

Lue myös