Seuraavassa kotiottelussa kohdataan FC Lahti

Ilveksen seuraava Veikkausliigaottelu pelataan tulevana perjantaina 26.4. Tuolloin Ilveksen vieraaksi Ratinassa pelattavaan otteluun saapuu FC Lahti.

Lahti on perinteikäs jalkapallokaupunki ja erittäin iso osa suomalaista jalkapallohistoriaa. Kaupungin perinteikkäät seurat Reipas ja Kuusysi yhdistivät voimansa 1996 ja uuden joukkueen nimeksi tuli FC Lahti.

Sarjataulukossa FC Lahti on tällä hetkellä kuudentena, ainoastaan kaksi pistettä toisena olevaa Ilvestä perässä. Edellisessä ottelussaan lahtelaiset nousivat viime hetkellä tasoihin kotonaan FC Interiä vastaan, kun taas Ilves haki maukkaan 0-1 vierasvoiton Seinäjoelta.

Historian havinaa

FC Lahti nousi ensimmäisen kerran SM-tasolle kaudelle 1999 ja on sen jälkeen yhtä kautta (2011) lukuun ottamatta pääsarjatasolla myös esiintynyt. Kahdesti mustapaidoille on pujotettu pronssiset mitalit kaulaan (2008 ja 2014) ja kerran hopeiset Suomen Cupissa (2002). Liigacupissa FC Lahti voitti mestaruuden kolmesti (2007, 2013,2016) ja hopeaa tuli kaksi kertaa (2004, 2005).

Eurokentille lahtelaiset ovat päässeet kolmesti. 2009-2010 kaudella joukkue eteni Eurooppa Liigassa peräti kolmannelle kierrokselle, kukistaen albanialaisen Dinamo Tiranan sekä slovenialaisen Gorican. Belgialaisen suurseura Bruggen FC Lahti laittoi koville, mutta taipui lopulta yhteismaalein 3-4. Seuraavat yritykset (2015-16, 2018-19) päättyivät ensimmäiselle kierrokselle pohjoismaalaisia joukkueita vastaan. Voiton veivät ruotsalainen Elfsborg sekä norjalainen Hafnarfjödur.

Veikkausliigassa hieno startti

Tämän kauden Veikkausliigassa FC Lahti ei ole vielä tappiota joutunut kokemaan. Molemmista kotiotteluistaan (KuPS 3-3 ja FC Inter 1-1) joukkue on tasapelillä napannut yhden pisteen ja sarjanousija HIFK kaatui vieraissa lukemin 0-1. Lahtelaiset eivät kauden alla kuuluneet asiantuntijoiden mielestä sarjan kärkikastiin, joten heidän hyvää kauden aloitusta voitaneen pitää positiivisena yllätyksenä.

Joukkue on myös osoittanut olevansa sitkeä ja taisteleva, sillä molemmat tasapelit kotikentiltä ovat tulleet tappioasemasta nousun seurauksena. Varsinkin avausottelu KuPS:ia vastaan oli jo ensimmäinen jakson jälkeen peräti 0-3, mutta niin vaan lahtelaiset puskivat itsensä väkisin tasoihin.

Joukkueen maalitykkinä on alkukaudesta toiminut kahden maalin Josu. Tämä espanjalainen pallotaituri on jo toista kertaa Suomessa, sillä hän edusti SJK:ta kausina 2013-14. Jälkimmäiseltä kaudelta hänellä on palkintokaapissaan Liigacupin mestaruusmitali. 26-vuotias vasemman laidan keskikenttäpelaaja saapui täksi kaudeksi Lahteen kotimaastaan UE Llagosteran riveistä.

FC Lahden puolustuslinjassa on myös pari mielenkiintoista nimeä. Kaudella 2017 Ilveksen riveissä pronssia voittaneet Jani Tanska sekä Teemu Penninkangas edustavat nyt lahtelaisjoukkuetta ja tuovat oman lisämausteensa perjantain otteluun.

Joukkueen päävalmentaja toimii entinen huippupelaaja Sami Ristilä, joka on valmentajakokemusta kartuttanut aikaisemmin sekä FC Hakassa että FC KTP:ssä. Ristilä on aloittanut omannäköisensä joukkueen kasaamisen ja ainakin alkumetrit näyttävät hänen siinä onnistuneen.

Keskinäiset ottelut

Lahtelaiset mustapaidat ovat olleet Ilvekselle hankalia vastustajia. Viime kesän Veikkausliigan kolmessa ottelussa Ilves ei onnistunut voittamaan FC Lahtea kertaakaan. Kertaalleen pisteet jaettiin 0-0 tuloksella, mutta kahdesti Ilves poistui kentältä tappion kokeneena. Talvella pelattu Suomen Cupin päättyi lukemiin 2-2.

Muita mielenkiintoisia ja seurattavia pelaajia

  • Matti Klinga; Lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti palasi SJK:sta täksi kaudeksi FC Lahteen. Keskikenttäpelaaja on nuoresta iästään (24) huolimatta jo kokenut pelaaja Veikkausliigassa, joten hänen roolinsa on joukkueessa tärkeä
  • Tomi Kult; Vasta 18-vuotias kärkipelaaja, joka onnistui jo kertaalleen maalinteossa FC Interiä vastaan
  • Mikko Hauhia; kokenut puolustuspelaaja, valmentajan luottomiehiä. Johtaa alakerran puolustusta rautaisella otteella
  • Patrick Rakovsky; 25-vuotias saksalaismaalivahti, Schalken juniorikoulun kasvatteja. Pelannut myös Bundesliigassa FC Nürnbergin riveissä. Peittää hyvin koostaan huolimatta (187 cm), koska osaa lukea peliä hyvin

Luvassa on kahden tappiottoman joukkueen tiukka kohtaaminen. Ratinaan on tulossa myös todella paljon yleisöä, sillä Ilves ja Särkänniemi ovat kutsuneet kaupungin kaikki alakoululaiset vanhempineen tähän otteluun. Saavu siis itsekin hyvissä ajoin paikalle!

Ilves-FC Lahti pe 26.4. klo 18.30 Ratinassa

LIPUT ENNAKKOON

Lue myös