Sunnuntaina Ilveksen vieraaksi saapuu SJK

Sunnuntaina sarjakärki Ilveksen vieraaksi Tammelan stadionille saapuva SJK on tekemässä uutta nousua huipulle parin heikomman kauden jälkeen. Veikkausliigassa tällä hetkellä kuudentena olevan SJK:n historia on lyhyt, mutta sitäkin mielenkiintoisempi.

Seinäjoen Jalkapallokerho perustettiin marraskuussa 2007. Silloin Kakkosessa pelanneet perinteiset seinäjokelaisseurat Sepsi-78 ja TP-Seinäjoki päättivät yhdistää voimansa. Sepsi-78 pelasi aikoinaan kolme kautta SM-sarjassa vuosina 1980-82 ja TP-Seinäjoki puolestaan yhden kauden Veikkausliigassa 1997.

Kakkosessa taipaleensa aloittaneen SJK:n uran tärkein hetki oli kiistatta kiinteistömoguli Raimo Sarajärven saaminen seuran puheenjohtajaksi syksyllä 2009. Kunnianhimoinen Sarajärvi yhdessä muiden sitoutuneiden omistajien kanssa halusi nostaa Seinäjoen takaisin kotimaisen jalkapalloväen huulille.

Nousu huipulle alkoi toteutumaan myös konkreettisesti. 2011 SJK voitti ylivoimaisti lohkonsa Kakkosessa ollen samalla koko sarjan mestari. Pyttyä joukkue pääsi nostelemaan myös voittamalla Suomen Cupin Pikkufinaalin. Nousu Ykköseen oli edessä.

Ykkösessä joukkue oli välittömästi aivan kärkijoukkueita, mutta nousuun tarvittiin kaksi kautta. Veikkausliigassa nähtiin täten kaudella 2014 pitkästä aikaa myös seinäjokelainen joukkue.

Sarajärven mukaan tulon jälkeen seuraan on myös panostettu rahallisesti hyvin paljon. Pelaajabudjetti on suhteellisen suuri ja olosuhteisiin on panostettu rajusti. Näkyvin esimerkki tästä on upean Oma SP Stadion rakennuttaminen, jossa avauspotku nähtiin kesäkuussa 2016.

Veikkausliigaan SJK tuli voimakkaasti. Ensin kevään Liigacupissa tuli voitto, jonka jälkeen joukkueesta puhuttuun jopa yhtenä mestarisuosikkeina. Veikkausliigan alku oli kuitenkin hankala, eikä loppukauden erittäin vahva vire kantanut kuin hopeamitaleille. Joka tapauksessa mainio tulos sarjanousijalle. Seuraava vuosi oli kuitenkin seinäjokelaisten. Nimivahva joukkue pelasi itsensä mestariksi ja valittiin myös Vuoden joukkueeksi Suomen urheilugaalassa.

Seuraavakin kausi oli vahvaa suorittamista. Liigacupin kakkostila, Veikkausliigan kolmassija sekä Suomen Cupin mestaruus antoivat juhlimisen aihetta SJK:n kannattajille. Cup-voitto tuli muuten Tampereella Ratinan Stadionilla, jossa joukkue voitti HJK:n lopulta vasta pilkkukisan jälkeen. Musta-kulta-valkeat värit olivat kuitenkin vahvasti esillä mediassa läpi kauden.

Sen jälkeen alkoi seuran historiassa musta ajanjakso. Joukkueen tekeminen niin kentällä kuin varsinkin sen ulkopuolella alkoi näyttämään välillä jo tragedialtakin. Valmentajaa vaihdettiin tiuhaan tahtiin, 16 kuukauden aikana SJK:lla oli peräti viisi eri päävalmentajaa. Nyt joukkuetta on luotsannut Alexei Eremenko sr.

Sijoitukset Veikkausliigassakaan eivät olleet sitä, mihin Seinäjoella oli totuttu. 2017 joukkueen sijoitus oli kuudes ja 2018 vasta yhdeksäs. 2017 SJK oli tosin Suomen Cupin loppuottelussa, mutta hävisi kotistadionillaan HJK:lle niukasti 0-1.

Tälle kaudelle SJK tuli tarkoituksenaan nousta takaisin taistelemaan kirkkaimmasta mitalista, mutta aivan vielä joukkue ei ole päässyt haluamalleen tasolle. Tasaisessa Veikkausliigassa on kuitenkin kaikki vielä täysin auki, joten odotettavissa on todellakin jännittävä loppukausi.

Ilves ja SJK ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kahdesti. Sekä Suomen Cupissa että Veikkausliigassa on Ilves onnistunut yhdellä maalilla molemmat ottelut voittamaan. Tulokset ovat muutoinkin keltaisten puolella, sillä edellisen kerran on SJK poistunut keskinäisestä kohtaamisesta voittajana elokuussa 2016. Tuon jälkeen on Ilves voittanut kuudesti ja kahdesti on pisteet tasattu.

Molemmat joukkueet lähtevät sunnuntain otteluun voitto allaan. Ilves haki vierasvoiton 1-2 VPS:tä, kun taas SJK voitti samoin luvuin kotonaan FC Interin.

Seuraa heitä:

Nadson: Brasilialainen keskustoppari. Johtaa SJK:n puolustusta vahvalla otteella. Kokenut ja älykäs pelaaja, joka johtaa joukkuettaan mallikkaasti

Denys Oliinyk: Ukrainalainen kärkipelaaja. Toista kauttaan Seinäjoella. Tällä kaudella heidän paras maalintekijänsä. Voitontahtoinen viimeistelijä

Mehmet Hetemaj: Suomen ja Kosovon kansallisuudet omaava keskikenttäpelaaja. Joukkueen kapteeni ja valmentaja Eremenkon luottomies. Omaa hyvän laukauksen, jota kuitenkin käyttää harvoin

Maximo Tolonen: Espoosta jo lapsena maailmalle lähtenyt nuori hyökkääjä. Skottilaisen Hibernian junioreissa pelannut Tolonen on yksi Suomen nuorista tulevaisuuden tähdistä. Läpimurto Veikkausliigassa on vain ajan kysymys

Liput ennakkoon täältä

Lue myös