Sunnuntaina pelattavassa kotiottelussa kohdataan Rovaniemen Palloseura

Elokuun neljän kotiottelun urakka alkaa sunnuntaina RoPS-ottelulla. Kaukaa napapiirin tuntumasta matkaava vierasjoukkue tulee haastamaan vahvassa vireessä olevan Ilveksen. Avataanpa hiukan, millaisesta seurasta oikein on kyse.

Rovaniemen Palloseura perustettiin vuonna 1950 samoista syistä, kuin niin moni muukin jalkapalloseura; halusta irtaantua muista lajeista omaksi seurakseen. Rovaniemeläiset olivat päätöksissään ripeitä ja uuden seuran perustaminen tapahtui suhteellisen nopeasti. Seuran väreiksi valittiin isänmaallisesti sininen ja valkoinen, ja tuosta väriyhdistelmästä seuran tunnistaa tänäkin päivänä.

RoPS:n taival alkoi Lapin Piirisarjasta ja kuuden vuoden taipaleen jälkeen seura onnistui nousemaan Maakuntasarjaan. Seuraava sarjanousu tapahtui jo kolmen vuoden päästä, kun seura nousi 1960 Suomensarjaan eli toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Tuosta tuli kuitenkin ranskalainen visiitti ja rovaniemeläiset lähtivät hakemaan uutta nousua Maakuntasarjan kautta.

RoPS nousikin takaisin heti seuraavalle kaudelle ja ensimmäinen suurempi menestyminen koettiin lokakuussa 1962, kun RoPS eteni aina Suomen cupin finaaliin saakka. HPS oli kuitenkin tuolloin vahvempi maalein 5-0, mutta kova saavutus rovaniemeläisiltä joka tapauksessa. Sarjapaikan suhteen RopS oli kuitenkin melkoinen hissijoukkue, sillä sarjataso vaihtui tiuhaan tahtiin niin Maakunta- kuin Suomisarjojen kuin myöhemmin perustettujen II- ja III-divisioonien välillä.

Kaudelle 1979 RoPS nousi I-divisioonaan, jossa se jo toisella kaudellaan ylti SM-karsintasarjaan. 8 joukkueen karsintasarjassa nähtiin melkoisia yllätyksiä, kun peräti kolme SM-sarjan joukkuetta putosi I-divisioonaan. RoPS oli lappilaisten riemuksi karsintasarjan toinen, joten nousu SM-sarjaan näki päivänvalonsa.

Tuttu hissiliike näytti jatkuvan, kun niin putoaminen kuin uusi nousu seurasivat vuoden välein. RoPS kuitenkin onnistui vakiinnuttamaan paikkansa pääsarjatasolla ja menestystäkin alkoi löytyä. Keväällä 1983 RoPS voitti puhtaalla pelillään hallimestaruuden ja 1986 seura voitti ensimmäisen kerran Suomen cupin.

Cupvoitto merkitsi myös Eurocup-pelejä ja niissä rovaniemeläiset pelasivat heti mallikkaasti. Cup-voittajien cupissa joukkue eteni aina kolmannelle kierrokselle, jossa kuitenkin suurseura Marseille oli parempi maalein 0-4. 80-luvulla seura onnistui kahdesti nappaamaan SM-pronssia ja kertaalleen seuran A-juniorit voittivat kultaiset mitalit.

90-luvulla seuralle menestystä tuli ainoastaan Liigacupin hopean sekä hävityn Suomen cupin finaalin merkeissä. Uusi vuosituhat alkoi seuran kannalta murheellisesti, kun se 2001 kauden päätteeksi putosi Ykköseen. Tästä alkoi jälleen rovaniemeläisille tuttu hissiliike, sillä joukkue joko putosi tai nousi aina kahden vuoden välein. Tätä jatkui aina kauteen 2011 saakka, jolloin RoPS nousi Veikkausliigaan, jossa on siitä asti pelannutkin.

Tällä vuosikymmenellä RoPS on saavuttanut kaksi hopeaa Veikkausliigassa, joista viimeisin tuli viime kaudella. Tällä kaudella menestys ei ole ollut aivan samanlaista, joukkue kamppailee häntäpäässä karsintapeleihin joutumista vastaan.

Joukkueiden keskinäiset ottelut ovat yleensä olleet erittäin tasaisia ja kotietu on ollut yleensä merkittävä. Tämän vuoden toukokuussa kuitenkin Ilves kävi nappaamassa arvokkaan vierasvoiton Rovaniemeltä Tiemoko Fofanan maalilla.

Seuraa heitä:

Taye Taiwo: 34-vuotias vasenlaitapuolustaja. Urallaan yli 50 A-maaotteluakin Nigerian joukkueessa pelannut konkari on yksi Veikkausliigan nimekkäimmistä pelaajista

Niklas Jokelainen: 19-vuotias hyökkääjä, joka viime kaudella nähtiin Ilveksen riveissä.

Youness Rahimi: 24-vuotias hyökkäävä keskikenttämies. Häneltäkin löytyy Ilvestaustaa. Taitava pelaaja, joka tykkää myös laukoa paljon

Sampo Ala: Vasta 17-vuotias hyökkääjälupaus. Aloittanee penkiltä, mutta mikäli RoPS kaipaa ottelun loppuhetkillä maaleja, pääsee nuorukainen irti.

Sunnuntaina 4.8. klo 17.00 pyörähtää pallo liikkeelle Tammelan kauniilla stadionilla. Tule sinäkin kokemaan jännittävä ottelu paikan päälle!

ENNAKKOLIPUT TÄÄLTÄ

Lue myös