Teini-ikäisen SJK:n taustalla pitkät perinteet

Pitkien perinteiden omaavien Veikkausliigaseurojen joukossa pirteän tuulahduksen tuo 15-vuotias SJK, jonka taustalta toki löytyy perinteitä usealta vuosikymmeniltä.

SJK on perustettu 2007, joten seurana se on vielä melkoisen nuori. Taustalta löytyy kuitenkin suhteellisen pitkätkin perinteet. SJK:n oma historia on sen verran tuoretta ja hyvin muistissa, että käydään läpi aikaa ennen SJK:n perustamista.

Seinäjokelainen jalkapalloilu voidaan katsoa alkaneeksi 1930, jolloin Seinäjoen Palloseura SePS perustettiin. Alkuvuodet SePS menestyi lähinnä jääpallossa ja vasta 1945 seura nousi jalkapallossa Suomen toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

50-luvulla kotimaiselle jalkapallokartalle nousivat myös Seinäjoen Sisu sekä Törnävän Pallo-55. SePS ajautui vaikeuksiin 1977 ja sen sarjapaikan otti haltuunsa uusi seura Sepsi-78.

Suomen Cupissa joukkue sijoittui toiseksi vuosina 1973 sekä 1977, kun tappiot finaalissa tulivat Reipasta ja Hakaa vastaan. SM-sarjaan Sepsi-78 nousi kaudelle 1980, mutta taivalta kesti ainoastaan kolme kautta. Hallimestaruuden seinäjokelaiset kuitenkin voittivat 1982. Sepsi-78 putosi nopeasti alempiin sarjoihin, joihin se jäikin pitkäksi aikaa.

2000-luvulla Sepsi-78 nousi jälleen Kakkoseen ja tuolloin joukkueen tehokkaana hyökkääjän toimi Ilveksen nykyinen myyntijohtaja Jussi Kankaanpää. Jussi oli useampaan otteeseen joukkueensa paras maalintekijä. Jussin tuolloinen lempinimi Hullu kertoo hänen periksiantamattomasta luonteestaan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Vasta kun SJK perustettiin, alkoi seinäjokelainen jalkapallo nousta kohti kansallista huippua. Neljä ensimmäistä kauttaan SJK pelasi Kakkosessa, kunnes kaudelle 2012 joukkue nousi Ykköseen. SJK oli heti Ykkösen kärkiseuroja, mutta nousu Veikkausliigaan onnistui vasta toisen kauden jälkeen.

Kaudesta 2014 alkaen SJK on pelannut yhtäjaksoisesti Veikkausliigassa, ja menestystäkin on tullut yhden kulta- ja hopea- sekä kahden pronssimitalin verran. Suomen Cupin mestaruus 2016 ja hopea 2017 sekä Liigacupin mestaruus 2014 ja hopea 2016 kertovat SJK:n olleen kotimaisen jalkapalloilun kärkiseuroja.

SJK:ssa on vuosien varrella vieraillut lukuisia huippuvalmentajia sekä -pelaajia. Valmentajista mm. Simo Valakari, Sixten Boström, Alexei Eremenko sr sekä Jani Honkavaara nousevat ensimmäisinä mieleen. Pelaajista varsinkin hyökkäyspään pelaajat Akseli Pelvas, Roope Riski sekä Ilvekseen palannut Tuco ovat jäänet muistoihin lukuisten maaliensa ansiosta.

Lue myös